Tη φήμη που συνοδεύει, από τις χρυσές εποχές Βωβού, το Μαρούσι ως έναν από τους δημοφιλέστερους -αν όχι ο πιο δημοφιλής- επιχειρηματικούς άξονες της Αθήνας για επενδυτές και μεγάλες εταιρείες έρχονται να επιβεβαιώσουν τα νέα deals άνω των 100 εκατ. ευρώ για σύγχρονα γραφεία στην περιοχή.

Μόλις προ ημερών έκλεισε η συμφωνία για ένα από τα πιο συζητημένα ακίνητα πολύ κοντά στο δαχτυλίδι της Αττικής οδού, στη λεωφόρο Κηφισίας, το οποίο η ιδιοκτήτρια, η Εκκλησία του Ιεχωβά, είχε βγάλει στην αγορά μέσω της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός εδώ και περισσότερο από μια τετραετία με ζητούμενη τιμή στα 14,9 εκατ. ευρώ. Τώρα, αγοράστρια με ένα ποσό, κατά τις πληροφορίες, λίγο χαμηλότερο από το αρχικό τίμημα, είναι η Prodea Ιnvestments ΑΕΕΑΠ, η οποία έχει πλάνο για ένα πράσινο project επιφάνειας 17.000 τ.μ. και συνολικού ύψους επένδυσης 35 εκατ. ευρώ στα πέντε γειτονικά οικόπεδα που περικλείονται από τη λεωφόρο Κηφισίας και την οδό Διονύσου, πολύ κοντά στην έξοδο της Αττικής οδού.

Τρία ακίνητα αξίας άνω των 88 εκατ.

Τα οικόπεδα της Εκκλησίας του Ιεχωβά είναι από τα γνωστά μεγάλα ακίνητα της περιοχής για τα οποία τους επόμενους μήνες αναμένεται να κονταροχτυπηθούν όλα τα γνωστά ονόματα του εγχώριου real estate, αλλά και νέοι ενδιαφερόμενοι παίκτες. Prodea Ιnvestments ΑΕΕΑΠ, Trastor ΑΕΕΑΠ, Brook Lane Capital, Δρομέας και άλλα γνωστά ονόματα της αγοράς ήδη εξετάζουν τις περιπτώσεις για τα τρία μεγάλα συγκροτήματα γραφείων στο Μαρούσι που αγγίζουν συνολικά τα 57.500 τ.μ. και πρόκειται να βγουν σε ηλεκτρονική δημοπρασία από την doValue τον Ιούνιο με συνολική αξία άνω των 88 εκατ. ευρώ.

Με ελάχιστη τιμή στα 21,035 εκατ. ευρώ βγαίνει σε πλειστηριασμό συγκρότημα γραφείων 14.000 τ.μ.
επί της οδού Σωρού και λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, που είναι μισθωμένα στον όμιλο Fourlis και την Bayer

Το μεγαλύτερο από τα τρία ακίνητα με επιφάνεια 30.000 τ.μ. είναι αυτό όπου στεγάζονται τα γραφεία των Ελληνικών Πετρελαίων (Κτίριο Α), ως βασικού μισθωτή, επί των οδών Χειμάρρας 8 και Γραβιάς, μόλις 200 μέτρα από τη λεωφόρο Κηφισίας και τον κόμβο της Αττικής οδού.

Το κτίριο ανήκε στο χαρτοφυλάκιο της L.P. Ellinas με επικεφαλής τον Λουκά Ελληνα, είχε αγοραστεί στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας από την Ektasis Development του κ. Παναγιώτη Ευθυμίου με τίμημα κοντά στα 55 εκατ. ευρώ και βγαίνει τώρα στην αγορά με ελάχιστο τίμημα 45,6 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το δεύτερο αυτόνομο κτίριο γραφείων είναι το όμορο Κτίριο Β στη Χειμάρρας 8Β, με βασικό μισθωτή την εταιρεία συμβούλων, ορκωτών Ernst & Young (EY). Πρόκειται για γραφεία υψηλών προδιαγραφών, επιφάνειας 13.500 τ.μ., στο ίδιο οικόπεδο των 14.120 τ.μ. με αυτό του κτιρίου των ΕΛ.ΠΕ., για τα οποία το ελάχιστο τίμημα έχει οριστεί στα 21,6 εκατ. ευρώ.

Με ελάχιστη τιμή στα 21,035 εκατ. ευρώ βγαίνει σε πλειστηριασμό από την doValue το έτερο συγκρότημα γραφείων 14.000 τ.μ. επί των οδών Σωρού και λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, επίσης από το χαρτοφυλάκιο της L.P. Ellinas. Πρόκειται για τα δύο κτίρια που είναι μισθωμένα στον όμιλο Fourlis και την Bayer, τα οποία επίσης θεωρούνται προνομιακά, δεδομένου ότι βρίσκονται επίσης πολύ κοντά στον κόμβο της Αττικής oδού, μόλις στα 850 μέτρα και 250 μέτρα αντίστοιχα από τη λεωφόρο Κηφισίας.

Πράσινα γραφεία στο Μαρούσι

Την ίδια στιγμή, η ευρύτερη περιοχή προσελκύει ουκ ολίγα νέα πράσινα projects από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς.

Η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ ολοκλήρωσε πρόσφατα το «Τhe Element» στην οδό Φραγκοκλησιάς, όπου θα στεγαστούν οι γραφειακοί χώροι των Google και Elpedison

Ενδεικτικά, η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ έχει πάρει προ πολλού θέση στην περιοχή: πέραν των δύο νέων κτιρίων των 17.000 τ.μ., τα οποία σχεδιάζει στα οικόπεδα που αγόρασε από την Εκκλησία του Ιεχωβά (αφού γίνει η κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων) και θα είναι έτοιμα πιθανότατα έως τα τέλη του 2023, ολοκλήρωσε πρόσφατα το «Τhe Element» στην οδό Φραγκοκλησιάς με πιστοποίηση LEED Gold, όπου θα στεγαστούν οι γραφειακοί χώροι των Google και Elpedison (στις οποίες ήδη έχει παραδοθεί το συγκρότημα για τις κατάλληλες προσαρμογές). Επιπλέον, πέρυσι η εταιρεία απέκτησε αντί 39 εκατ. ευρώ και το Ilida Business Center στην περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου από τη Lamda Development.

Σε ηλεκτρονική δημοπρασία και το Κτίριο Β’ στη Χειμάρρας 8Β, και αυτό των ΕΛ.ΠΕ., για το οποίο το ελάχιστο τίμημα έχει οριστεί στα 21,6 εκατ. ευρώ

Παραπλεύρως της Αττικής οδού, κοντά στο The Mall Athens, είναι και το υπό κατασκευή Kaizen Campus, τα νέα γραφεία της Kaizen Gaming (Stoiximan, Betano), όπου η εισηγμένη επενδυτική ακινήτων έχει αυτή τη στιγμή το 35% και κατόπιν της σχετικής συμφωνίας με την εταιρεία ανάπτυξης Dimand, με την ολοκλήρωσή του εντός του 2022, θα περάσει στο χαρτοφυλάκιο της Prodea λαμβάνοντας και πιστοποίηση LEED Gold.

Eνα από τα μεγαλύτερα νέα γραφειακά projects στο Μαρούσι, επίσης επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, είναι αυτό της Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco από κοινού με την Brook Lane Capital, που αγόρασαν το πρώην ακίνητο της Kodak αντί 28,6 εκατ. ευρώ από το πρώην χαρτοφυλάκιο του ομίλου Ευθυμίου. Για το έργο ήδη προχωρούν οι μελέτες, ενώ με βάση το πλάνο πρόκειται να κατασκευαστεί συγκρότημα γραφείων συνολικής επιφάνειας περίπου 49.000 τ.μ. με πιστοποίηση LEED, σε μια επένδυση 49 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τελικά τα 77 εκατ. ευρώ. Η Noval, επίσης, προχωρά την κατασκευή ενός ακόμη πράσινου κτιρίου γραφείων επί της οδού Χειμάρρας 16, συνολικής επιφάνειας περίπου 20.175 τ.μ. και προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ.

Το κτίριο επί των οδών Χειμάρρας 8 και Γραβιάς, όπου στεγάζονται τα γραφεία των Ελληνικών Πετρελαίων,
βγαίνει τώρα στην αγορά με ελάχιστο τίμημα 45,6 εκατ. ευρώ

Τη θέση της στο Μαρούσι, επί της λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, έχει ενισχύσει το τελευταίο διάστημα και η έτερη εισηγμένη Trastor AEEAΠ, η οποία προ ημερών πλειοδότησε σε πλειστηριασμό για ακίνητο με παλιό κτίριο γραφείων, όμορο με άλλη ιδιοκτησία της. Οι δύο ιδιοκτησίες θα ενοποιηθούν δημιουργώντας ένα νέο ενιαίο πράσινο συγκρότημα γραφείων, σε μια επένδυση περί τα 7,5 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας και το άνοιγμα της Trastor στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων. Η εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της ακόμη ένα γνωστό κτίριο γραφείων, το Kronos Business Centre, στην ίδια περιοχή, στην Αγίου Κωνσταντίνου.

*Βασική φωτο κειμένου: Παραπλεύρως της Αττικής οδού, κοντά στο The Mall Athens, είναι και το υπό κατασκευή Kaizen Campus, τα νέα γραφεία της Kaizen Gaming (Stoiximan, Betano)

Διαβάστε ακόμη: 

Deal JPM – Viva Wallet: Ο συνωστισμός brand name βάζει την Ελλάδα στον χάρτη των επενδύσεων

Τάσιος (ΠΟΞ): «Το 2024 θα «ανασάνουν» ξανά τα ελληνικά ξενοδοχεία» (πίνακας)

Αίτηση για έξοδο από την εποπτεία το καλοκαίρι