Της Στεφανίας Σούκη

«Όταν πάρουμε το πράσινο φώς από το Συμβούλιο της Επικρατείας σκοπεύουμε να απευθυνθούμε σε όλες τις επενδυτικές δυνάμεις της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό προκειμένου να συνδράμουν στο εγχείρημα, είτε πρόκειται για χρηματοοικονομικούς οίκους, ξενοδοχεία, κατασκευαστικές εταιρείες κ.α., ενώ, ήδη, τράπεζες μας έχουν προσεγγίσει για τη χρηματοδότηση του έργου».

Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development στο διήμερο συνέδριο «Ανάπτυξη και Επενδύσεις» που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο για τη μεγάλη επένδυση συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, προσθέτοντας ότι το έργο θα έχει πολλαπλά οφέλη και για τον τουρισμό της Αθήνας.

«Μιλάμε για μία έκταση τσιμέντου που 15 χρόνια τώρα δεν έχει συμβάλλει τίποτα σε αυτή τη χώρα, ούτε στην οικονομία, ούτε, πολύ περισσότερο στο περιβάλλον. Η Αθήνα και παρά την άνοδο των τελευταίων ετών, έχει αυτή την στιγμή το χαμηλότερο μέσο όρο διαμονής μεταξύ των ευρωπαϊκών μητροπόλεων για έναν ξένο τουρίστα, μόλις 1,9 μέρες, έναντι των 3,5 ημερών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η ελληνική πρωτεύουσα προσελκύει σήμερα 2,3 εκατ. τουρίστες σήμερα και με την επένδυση του Ελληνικού θα μπορούσαμε να φέρουμε επιπλέον 1 εκατ. επισκέπτες», ανέφερε ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επένδυση του Ελληνικού θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και για άλλες επενδύσεις στη χώρα. «Αυτό που πρέπει να χτιστεί είναι η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία και από την στιγμή που θα γίνει αυτό, θα πέσει άμεσα και το κόστος δανεισμού. Εμείς διαπιστώνουμε αυτή την στιγμή ενδιαφέρον από επενδυτές του εξωτερικού, το οποίο, ωστόσο, επί του παρόντος παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο, χωρίς να μετουσιώνεται σε πραγματικές επενδύσεις. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει ενδιαφέρον για τους ξένους, γιατί το ευνοεί τη δεδομένη συγκυρία και το διεθνές περιβάλλον, ωστόσο είναι κρίσιμο να χτίσουμε την εμπιστοσύνη ώστε να γίνουν πραγματικές επενδύσεις.

Γίνεται μία συζήτηση τα τελευταία χρόνια σε πράγματα που ανακυκλώνονται τα τελευταία χρόνια –για την πορεία της οικονομίας, την πτώση της κατανάλωσης, τη μείωση σε συντάξεις και μισθούς- και βλέπουμε μία πίτα που μικραίνει συνεχώς. Δεν έχει σημασία για ποιον μικραίνει η πίτα- είναι ευνόητο ότι οι συνέπειες θα είναι για όλους. Για να μεγαλώσει η πίτα, χρειάζονται κεφάλαια από το εξωτερικό, στις εξαγωγές, στον τουρισμό -που πηγαίνει όμως καλά περισσότερο σε ποσότητα και παρά σε ποιότητα- και σε έναν τρίτο τομέα, τις επενδύσεις. Προσωπικά είμαι φανατικός για τις επενδύσεις με την τοποθέτηση κεφαλαίων από το εξωτερικό και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε».

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στην επένδυση των 25 δισ. ευρώ στο υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης, εκεί όπου λειτουργεί σήμερα το εμπορικό κέντρο Golden Hall, την οποία επίσης «τρέχει» η εταιρεία, ωστόσο, έχει παρουσιάσει και αυτή σημαντικές καθυστερήσεις. «Είμαστε στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, τις οποίες ευελπιστούμε σύντομα να ολοκληρώσουμε, ώστε να προχωρήσουμε με την επένδυση που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, ενυδρείο αλλά και από τα μεγαλύτερα διαδραστικά ψυχαγωγικά κέντρα για όλη την οικογένεια». Σημειώνεται εδώ ότι η Lamda, η οποία διαχειρίζεται και το εμπορικό κέντρο Golden Ηall, είχε υπογράψει τη σχετική σύμβαση για την αξιοποίηση του υπόλοιπου τμήματος του ακινήτου, στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προ τριετίας, το 2013 και είχε κηρυχθεί ανάδοχος ήδη από το φθινόπωρο του 2012.