Επενδύσεις

Oδεύει για άγονος ο διαγωνισμός των 80 εκατ. ευρώ για τα δικαστήρια Πειραιά

  • Στεφανία Σούκη


Κατόπιν της συνεδρίασης της Επιτροπής και των επιμέρους ενστάσεων των δύο διεκδικητών της Golden Horizon και της Dimand

Οδεύει να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός που διεξάγει το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αφορά το σχέδιο για τη στέγαση σε ενιαίο κτίριο των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά.

Για το project ύψους κοντά στα 80 εκατ. ευρώ, οι διεκδικητές είναι δύο, η Dimand και η Golden Horizon, ωστόσο κατόπιν της σχετικής συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής την περασμένη Τετάρτη και των εκατέρωθεν ενστάσεων των δύο εταιρειών, με βάση και τους επιμέρους όρους του διαγωνισμού, η διαδικασία φαίνεται ότι καταλήγει άγονη.

Στην Επιτροπή έχει προβλεφθεί η συμμετοχή δύο δικαστικών, ενός διοικητικού υπαλλήλου και δύο τεχνικών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων- ΤΑΧΔΙΚ. Το μειοδοτικό διαγωνισμό είχε προκηρύξει το  ΤΑΧΔΙΚ του Υπουργείου Δικαιοσύνης τον περασμένο Οκτώβριο για την αγορά του κτιρίου με ανώτατο όριο πληρωτέου τιμήματος στα 80,954 εκατ. ευρώ και κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, ήτοι τη χαμηλότερη τιμή για την απόκτηση του ακινήτου, αφού βεβαίως πληρούνται οι λοιποί όροι της διακήρυξης, ενώ στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι επρόκειτο να κληθούν να καταθέσουν βελτιωμένες προσφορές.

Όσον αφορά τώρα τις προτάσεις των δύο διεκδικητών, η μεν Golden Horizon Athens Investment I.K.E., ισραηλινών κεφαλαίων, με πρόταση ύψους 79 εκατ. ευρώ, «κατέβηκε» με το κτίριο του παλαιού εργοστασίου Κεράνη, το οποίο προβλέπεται για τον σκοπό αυτό να ανακατασκευαστεί πλήρως. Πρόκειται για το γνωστό κτίριο- κουφάρι επί της οδού Αθηνών 39 το οποίο έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία της πριν από λίγα χρόνια, μέσω πλειστηριασμού τον Απρίλιο του 2019 και είχε συζητηθεί πολύ έντονα τον τελευταίο καιρό αφού φιγουράριζε από την αρχή ως μία από τις προτάσεις.

Ο έτερος φάκελος, της HUB 204 M.A.E. που συνδέεται με την Dimand αφορά σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου Πειραιά, εκεί όπου η εταιρεία έχει προχωρήσει με το μεγάλο project της «πράσινης» αστικής ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, με πρόταση 78,5 εκατ. ευρώ για καινούριο κτίριο με ορίζοντα ολοκλήρωσης στη διετία.

Η στέγαση των δικαστηρίων Πειραιά αποτελεί ένα αίτημα των πολλών τελευταίων, ετών –πάνω από τριών δεκαετιών συγκεκριμένα– και με βάση τη διαγωνιστική διαδικασία που προκηρύχθηκε το περασμένο φθινόπωρο προβλέπεται κτίριο με επιφάνεια 30.000 τ.μ. (με απόκλιση επί πλέον ή επί έλαττον έως 5%) και χαρακτηριστικά χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Από το ποσό των 80,954 εκατ. ευρώ, τα 63,81 εκατ. ευρώ έχει προβλεφθεί να προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στα κρίσιμα ζητήματα για την επιλογή του κατάλληλου κτιριακού συγκροτήματος είναι, μεταξύ άλλων και τα θέματα προσβασιμότητας, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και συρροής μεγάλου αριθμού δικαστών, υπαλλήλων, δικηγόρων, διαδίκων κ.λπ., με δεδομένο ότι ένα τέτοιο κτίριο είναι μητροπολιτικής σημασίας, καθώς καλύπτει όχι μόνον τις ανάγκες του Πειραιά, αλλά και των νησιών Αργοσαρωνικού, Δωδεκανήσου και λοιπών.

Διαβάστε ακόμη:

Ενέργεια: Στα σκαριά ο νέος λογαριασμός πληρωμών ΑΠΕ συνοδεία πράσινων πιστοποιητικών 

Blueground: Ένας ελληνικός «μονόκερος» σε… αναμονή (pics)

Ποιοι μπορούν να πάρουν περισσότερες δόσεις για τη ρύθμιση οφειλών