Οι «παραδοσιακοί» σύμβουλοι επενδύσεων προειδοποιούν ότι τα κρυπτονομίσματα πρέπει να ανέρχονται σε 1%-3% του χαρτοφυλακίου ενός επενδυτή.

Αυτός είναι ένας ακόμα κλασσικός κανόνας που αγνοεί η Γενιά Z, η γενιά των νέων ηλικίας 18-26 ετών, που μεγάλωσε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την επανάσταση των κρυπτονομισμάτων και τα εναλλακτικά προϊόντα που προσφέρουν οι fintech.

Σύμφωνα με την έρευνα “Policygenius Financial Planning Survey 2024”, της αμερικανικής εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Policygenius, oι Gen Zers έχουν περισσότερες πιθανότητες να κατέχουν κρυπτονομίσματα (20%) από ότι μετοχές (18%).

Είναι επίσης πιο πιθανό να δοκιμάσουν οικονομικά «κόλπα» (hacks), που συχνά γίνονται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Όπως απέδειξε η έρευνα, το 62% των Gen Zers αλλά και των Μillennials (οι νέοι ηλικίας 27-42 ετών) έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον ένα από τα έξι πιο δημοφιλή οικονομικά hacks για τα οποία τους ρώτησαν οι ερευνητές: η «πρόκληση μη δαπάνης» (“no spend challenge”) ήταν η πιο δημοφιλής στη Gen Z (21%). Σχεδόν 2 στους 10 Μillennials (19%) έχουν δοκιμάσει το extreme couponing.

Αντίθετα, μόνο το 36% της Γενιάς Χ (ηλικίας 43-58 ετών) και των baby boomers (ηλικίας 59-77 ετών) έχουν δοκιμάσει κάποιο από τα οικονομικά hacks. Η μεγιστοποίηση των ανταμοιβών των πιστωτικών καρτών ήταν το πιο δημοφιλές hack για αυτές τις γενιές (21% και 19% αντίστοιχα).

«Οι νεότερες γενιές αποθηκεύουν τον πλούτο τους με διαφορετικό τρόπο από ότι οι γενιές Χ και boomers. Αυτό μπορεί να δείχνει μεγαλύτερη προθυμία να αναλάβουν κινδύνους με τα χρήματά τους, αλλά μπορεί επίσης να αντανακλά εμπόδια που δεν μπορούν να ελέγξουν», όπως η αδυναμία επένδυσης σε πιο «παραδοσιακά» προϊόντα που προσφέρει η σύγχρονη τραπεζική, σχολίασε ο Myles Ma, πιστοποιημένος σύμβουλος προσωπικών οικονομικών στην Policygenius.

Σημερινές επενδύσεις με βάση την ηλικία των επενδυτών πηγή: Gen Z and Investing: Social Media, Crypto, FOMO, and Family, GEN Z AND INVESTING—MAY 2023. Finra & CFA Institute

Ένας στους δύο Gen Zers επενδυτές έχει κρυπτονομίσματα

Η έρευνα της Policygenius ήρθε να επιβεβαιώσει προηγούμενα συμπεράσματα κοινής μελέτης της αμερικανικής Finra ( Financial Industry Regulatory Authority ) και του διεθνούς Ινστιτούτου CFA (Chartered Financial Analyst)  ότι τα κρυπτονομίσματα είναι η πιο κοινή επένδυση που κατέχουν οι επενδυτές της Γενιάς Z.

Σύμφωνα με εκείνη την έρευνα, το 55% των επενδυτών της γενιάς Z επενδύει σε κρυπτογράφηση.

Οι μετοχές βρέθηκαν στη δεύτερη θέση, με το 41% των Gen Zers να κατέχουν μετοχές, ενώ ακολουθούσαν τα αμοιβαία κεφάλαια (35%), τα NFTs (Νon Fungible Tokens, 25%) και τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (23%), σύμφωνα με την έκθεση.

Αντίθετα, για τα μέλη της Γενιάς Χ η πιο κοινή επένδυση είναι τα αμοιβαία κεφάλαια. Το 47% κατέχει αμοιβαία κεφάλαια, ακολουθούμενο από μεμονωμένες μετοχές (43%) και κρυπτονομίσματα (39%). 

Πηγές πληροφόρησης που χρησιμοποιεί η Gen Z για να πληροφορηθεί σχετικά με τις επενδύσεις και τα οικονομικά θέματα πηγή: Gen Z and Investing: Social Media, Crypto, FOMO, and Family, GEN Z AND INVESTING—MAY 2023. Finra & CFA Institute


Επενδύσεις λόγω FOMO


Η σχετικά υψηλή προτίμηση της Gen Z σε κρυπτονομίσματα – παραδείγματα των οποίων είναι το bitcoin και το ethereum – και μετοχές «μπορεί να είναι λόγος ανησυχίας» εάν οι επενδυτές δεν εξετάζουν και δεν διαχειρίζονται επαρκώς τον κίνδυνο, δήλωσε η Gerri Walsh, αντιπρόεδρος της Finra. 

«Ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια και τα περισσότερα ETF προσφέρουν συνήθως ένα βαθμό διαφοροποίησης, δεν ισχύει το ίδιο στην αγορά κρυπτονομισμάτων και μεμονωμένων μετοχών» προσέθεσε.

Ο ενθουσιασμός των νεότερων γενιών για τα γρήγορα και εύκολα κέρδη που υπόσχονται τα κρυπτονομίσματα συνυπάρχει με την ανάπτυξη επενδυτικών app που επιτρέπουν στους χρήστες να τοποθετούν σχετικά μικρά χρηματικά ποσά και προσφέρουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε επενδύσεις σε όσους έχουν λιγότερα διαθέσιμα μετρητά. 

Πηγές πληροφόρησης που χρησιμοποιεί η Gen Z για να πληροφορηθεί σχετικά με τις επενδύσεις και τα οικονομικά θέματα πηγή: Gen Z and Investing: Social Media, Crypto, FOMO, and Family, GEN Z AND INVESTING—MAY 2023. Finra & CFA Institute

Οι επενδυτές της γενιάς Z στις ΗΠΑ θεωρούν τους εαυτούς τους ριψοκίνδυνους. Tο 46% δηλώνουν πρόθυμοι να αναλάβουν σημαντικούς ή πάνω από το μέσο όρο χρηματοοικονομικούς κινδύνους, σύμφωνα με την κοινή έκθεση Finra-CFA Institute. Και ένα ανάλογα υψηλό ποσοστό (50%) δηλώνει ότι έχει πραγματοποιήσει μια επένδυση λόγω του φόβου «μην μείνει απέξω» (FOMO), κάτι το οποίο «μπορεί να μην συνεπάγεται πάντοτε μια προσεκτική αξιολόγηση του κινδύνου», σημείωσε η Walsh.

Κορυφαίες πηγές πληροφοριών σχετικά με τις επενδύσεις και τα οικονομικά θέματα, ανά γενιά πηγή: Gen Z and Investing: Social Media, Crypto, FOMO, and Family, GEN Z AND INVESTING—MAY 2023. Finra & CFA Institute

Διαβάστε ακόμη

Folli Follie: «Καταπέλτης» για τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο ο εισαγγελέας (upd)

Deals 6,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους – Ποιοι κλάδοι πρωταγωνιστούν

Tsakos Energy Navigation: Παρέλαβε έξι πλοία φιλικά προς το περιβάλλον μέσα στο 2024 (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ