Ένα ακόμη βήμα για τη νέα επένδυση της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. στη Μεσσηνία στην περιοχή της Βελίκας γίνεται τώρα μετά και τη θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης αναφορικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορά την κατασκευή και λειτουργία του πεντάστερου Navarino Blue.

Πρόκειται για τη νέα επένδυση προϋπολογισμού 49,81 εκατ. ευρώ για το νέο πολυτελές ξενοδοχείο 5* με δυναμικότητα 487 κλινών σε 81 στρέμματα που σχεδιάζεται στη θέση “Καρυά ή Βελίκα” του δήμου Μεσσήνης και εντάσσεται ουσιαστικά στην επόμενη φάση των επενδύσεων από πλευράς της ΤΕΜΕΣ στην ευρύτερη περιοχή.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη μάλιστα συμπίπτει χρονικά με την επίσημη υποβολή, χθες, δεσμευτικού ενδιαφέροντος από τον όμιλο που «τρέχει» το εμβληματικό συγκρότημα της Costa Navarino για τη Μαρίνα Πύλου, επιβεβαιώνοντας στην πράξη την ψήφο εμπιστοσύνης που δίνεται στην περιοχή: Η ΤΕΜΕΣ, του ομίλου Κωνσταντακόπουλου σε συνεργασία με το Olayan Group, από κοινού με την D- Marinas Hellas ήταν χθες το ένα από τα δύο επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Πύλου για 40 χρόνια, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον του ομίλου για την περιοχή.

Το όνομα της ΤΕΜΕΣ και του ομίλου Κωνσταντακόπουλου ακούγεται έντονα εξαρχής ως ένας από τους ενδιαφερομένους, κοινοπρακτικά, και για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας για έως 40 έτη, στον εν εξελίξει διαγωνισμό του Υπερταμείου που πήρε νέα παράταση έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Οσον αφορά το Navarino Blue στο Μεσσηνιακό Κόλπο, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας, ενώ η περιοχή ανάπτυξής του είναι ήδη οριοθετημένη ως τμήμα της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας. Στόχος είναι να αναπτυχθούν θεματικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα που θα απευθύνονται στις γενιές ‘’Χ’’, ‘’Υ’’, ‘’Ζ’’ και θα προσφέρουν πληθώρα αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων υψηλής ποιότητας με τη γνωμοδότηση από πλευράς του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι ομόφωνα θετική. To συγκρότημα που έχει υπαχθεί στην αρχική του μορφή στον Αναπτυξιακό Νόμο από το 2014 θα αποτελείται από δύο διακριτές δομικές ενότητες, καθώς και από τις απαραίτητες συνοδές εγκαταστάσεις.

Με βάση την ΜΠΕ που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η επένδυση αποτελείται από δύο συγκροτήματα αυτό που θα περιλαμβάνει 107 δωμάτια με συνολικά 220 κλίνες, με συνοδές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης και αναψυχής και κοινωφελείς λειτουργικούς χώρους (κτίριο υποδοχής, χώρους εστίασης, υπαίθριο κινηματογράφο, βιβλιοθήκη, υπαίθριο γυμναστήριο, κήπο βρώσιμων κ.α.) και το δεύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στο δυτικό τμήμα με 130 δωμάτια δυναμικότητας 267 κλινών και λοιπές εγκαταστάσεις (κτίριο υποδοχής, χώρους εστίασης, υπαίθριο κινηματογράφο, πισίνα, χώρο ευεξίας κ.ά.)..

Στις υποδομές περιλαμβάνονται δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, δίκτυο πυρόσβεσης κ.α.. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν για την παρουσίαση της εν λόγω επένδυσης, η οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατά 0,3%, στόχος είναι πέραν της παροχής υψηλού επιπέδου τουριστικών υπηρεσιών η προστασία του περιβάλλοντος και η προβολή του τόπου και μιας ολοκληρωμένης τοπικής εμπειρίας για τον επισκέπτη στην περιοχή. Ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών κατασκευής της πρώτης φάσης εκτιμάται ότι θα είναι 30 μήνες.

Σημειωτέον ότι ενδεικτικά οι μέχρι σήμερα επενδύσεις στην Costa Navarino που τρέχει ως φορέας ανάπτυξης και διαχείρισης του έργου η ΤΕΜΕΣ αντιστοιχούν σε 850 εκατ. ευρώ για την α’ και β’ φάση ανάπτυξης (σ.σ. το σύνολο επένδυσης της ΤΕΜΕΣ με την ολοκλήρωση όλων των περιοχών αντιστοιχεί σε 1,2 δισ. ευρώ). Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι επενδύσεις για το ολοκαίνουριο 5 αστέρων «W» -το brand του ξενοδοχειακού ομίλου της Marriott International που έκανε ντεμπούτο στην Ελλάδα από τη Mεσσηνία και λειτούργησε για πρώτη φορά φέτος τον Αύγουστο  – και από τη σεζόν του 2023 το «Mandarin Oriental» και τη Navarino Agora.

Επισημαίνεται εδώ ότι κατά την υψηλή περίοδο και συμπεριλαμβανομένου πλέον και του νέου «W Costa Navarino», μία επένδυση 90 εκατ. ευρώ σε παραθαλάσσια έκταση 130 στρεμμάτων στην περιοχή ανάπτυξης Navarino Waterfront, οι θέσεις εργασίας στο συγκρότημα ανέρχονται στις 1.850. Με το βλέμμα στο 2023, επόμενο βήμα είναι η έναρξη λειτουργίας του πρώτου «Mandarin Oriental» στην Ελλάδα, του brand με ρίζες από την Ασία που θα κάνει ντεμπούτο στη χώρα μας επίσης από τη Μεσσηνία, στην περιοχή Navarino Bay, με 99 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 48 υπόσκαφες βίλες με ιδιωτική πισίνα.

Το 2023 θα ξεκινήσει και η λειτουργία της Navarino Agora, μιας ανοικτής αγοράς δίπλα από το «W» τόσο για τους διαμένοντες στο συγκρότημα όσο και για το ευρύ κοινό, με επιλεγμένα καταστήματα, street food, υπαίθριο σινεμά κ.λπ. Και τα δύο νέα 5άστερα βρίσκονται στις δύο νέες περιοχές ανάπτυξης της Costa Navarino -Navarino Waterfront και Navarino Bay– σε κοντινή απόσταση από την πρώτη περιοχή ανάπτυξης της Costa Navarino, το Navarino Dunes. Η επόμενη φάση επενδύσεων αφορά, όπως προαναφέρθηκε, το Navarino Blue, στην περιοχή του Ριζόμυλου.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο Λονδίνο(2), το deal Κόκκαλη, τα αεροπλάνα του Καράτζη και το χρυσό χαρτοφυλάκιο

Πλειστηριασμοί: Το τέλος του «σήριαλ» για την Αχαϊκή Amadeus και τι έρχεται για το αυθαίρετο των Πατρώνη στη Μύκονο (pics)

Απίστευτο: Το δημόσιο χρωστάει ακόμα αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα ενοίκια»