Επενδύσεις

Σχέδιο για «cluster επιχειρηματικότητας» γύρω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

 • Στεφανία Σούκη


Μέσα στον Ιούνιο οι διαγωνισμοί από το ΣΕΦ για τα πάρκινγκ γύρω από το Στάδιο, στις 17 Ιουνίου οι προτάσεις στην ΕΤΑΔ για Τάε Κβο Ντο και τρία ακόμη ακίνητα στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου

Με νέους διαγωνισμούς που θα έρθουν να ‘’κουμπώσουν’’ στο πλάνο της γενικότερης ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου προχωρά η διοίκηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, ενώ ‘’τρέχει’’ η διαδικασία για την κατάθεση προτάσεων, μη δεσμευτικών, που θα αφορούν τη δημιουργία του ‘’Υδάτινου Κόσμου’’ στην περιοχή των 400 στρεμμάτων γύρω από το Στάδιο.

Αντίστοιχα στις 17 Ιουνίου έχει οριστεί- κατόπιν και της σχετικής παράτασης που δόθηκε- και ο διαγωνισμός που έχει προκηρύξει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την αξιοποίηση του Ταε Κβο Ντο και ακόμη τριών ακινήτων στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου.

Η υποβολή προτάσεων στην ευρύτερη περιοχή έρχεται στον απόηχο των ανακοινώσεων την περασμένη Πέμπτη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τo νέο έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου με τη δημιουργία ποδηλατόδρομου από τον Πειραιά μέχρι τη Βούλα και εν συνεχεία μέχρι το Σούνιο (σ.σ. η πρώτη φάση του έργου θα είναι το τμήμα 22 χιλιομέτρων που θα συνδέει το ΣΕΦ μέχρι το δήμο Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης).

Ειδικότερα, την περασμένη Παρασκευή προκηρύχθηκε ο ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός με κλειστές προσφορές για την εκμίσθωση για περίοδο 12+6 ετών του πάρκινγκ του παρακείμενου χώρου των 9 στρεμμάτων του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

«Με αυτόν τον τρόπο, το Σ.Ε.Φ. συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, αλλά και στην εν γένει ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Η επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στον περιβάλλοντα χώρο του Σ.Ε.Φ. θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή οικονομικής άνθισης για την περιοχή», επισημαίνεται σχετικά στο πλαίσιο του διαγωνισμού με καταληκτική ημερομηνία στις 25 Ιουνίου. Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα (μίσθωμα εκκίνησης), ορίζεται στο ποσό των 3.400 ευρώ, ενώ κατά πολύ μικρότερο είναι για τον έτερο πλειοδοτικό διαγωνισμό με ημερομηνία στις 21 Ιουνίου για την εκμίσθωση του χώρου στάθμευσης Β’ του ανατολικού τμήματος του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ, περί τα 6 στρέμματα επίσης για διάστημα 12 ετών με δικαίωμα παράτασης 6 ακόμη ετών.

Νωρίτερα, στις 17 Ιουνίου αναμένεται η εκδήλωση (αρχικού) ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, στο πλαίσιο της πρόσκλησης που έχει απευθύνει η ΕΤΑΔ.

Η συγκεκριμένη ζώνη έκτασης 262 στρεμμάτων περιλαμβάνει καταρχάς το πολυσυζητημένο, κλειστό Γυμναστήριο Τάε Κβον Ντο -το οποίο είχε βγει στην αγορά και με προηγούμενους διαγωνισμούς, χωρίς ωστόσο επιτυχία, για τη μετατροπή του σε συνεδριακό κέντρο- την Εσπλανάδα, το Γυάλινο κτίριο, την Πλατεία Νερού και υπαίθριους χώρους στάθμευσης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον– έστω κι αν αυτό δεν είναι δεσμευτικό- δεδομένου ότι ο διαγωνισμός θα ακολουθήσει σε δεύτερο στάδιο και πάντως εντός του 2021, με την ΕΤΑΔ προηγουμένως να έχει ‘’ζυγίσει’’ τις προθέσεις των επενδυτών.

Αντίστοιχα μη δεσμευτική είναι και η ανοικτή πρόσκληση που έχει απευθύνει το διοικητικό συμβούλιο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας σε δυνητικούς επενδυτές για την εκδήλωση ενδιαφέροντος με σκοπό την εκμίσθωση έκτασης 400 στρεμμάτων στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ για την κατασκευή Κέντρου Υδάτινου Αθλητισμού και Πολιτισμού. Το project με την ονομασία ‘’Υδάτινος Κόσμος’’ είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και γίνεται στο «πλαίσιο διερεύνησης από του δυνητικού ενδιαφέροντος συμμετοχής φυσικών και νομικών προσώπων του ιδιωτικού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για την εκμίσθωση του παραπάνω χώρου», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Η πρόσκληση έχει περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα και με βάση τα αποτελέσματά της, το δ.σ. του ΣΕΦ θα κρίνει εάν και πώς θα προχωρήσει στις διαδικασίες διαγωνισμού για την εκμίσθωση χώρου. Βασικός στόχος για τη συγκεκριμένη κίνηση είναι να αξιοποιηθεί τμήμα του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ με την εκμίσθωσή του και την κατασκευή ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου για την εξυπηρέτηση όλων των υδάτινων αθλημάτων (κολύμβηση, υδατοσφαίριση, τεχνική κολύμβηση, συγχρονισμένη- καλλιτεχνική κολύμβηση, καταδύσεις) στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά καθόσον αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά έργα «που θα μπορούσαν να γίνουν στην περιοχή εξυπηρετώντας χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες αθλούμενων πολιτών».

Με βάση την πρόσκληση, η κατασκευή και λειτουργία νέου σύγχρονου αθλητικού κέντρου, θα συμπεριλαμβάνει:

 • αθλητικές χρήσεις με τις βοηθητικές τους εξυπηρετήσεις (δύο κολυμβητικές δεξαμενές ολυμπιακών διαστάσεων, κερκίδες, αποδυτήρια, χώροι υγιεινής, ιατρεία, σουίτες VIP, φυσιοθεραπευτήρια, γραφεία προπονητών και διαιτητών, γραφεία διοίκησης και προσωπικού, από θήκες, συνεργεία, χώροι ελέγχου και χειρισμού των εγκαταστάσεων, χώροι TV και CCTV κ.λπ.),
 • συνοδευτικές χρήσεις των κυρίως αθλητικών χρήσεων με τους αντίστοιχους κλειστούς διαδρόμους (όπως χώροι μέσων μαζικής ενημέρωσης, χώροι αναψυχής και εστίασης αθλητών, προπονητών, διαιτητών, αίθουσες συσκέψεων και προβολών, γραφεία εξυπηρέτησης ομάδων, χώροι άθλησης και υγιεινής, γυμναστήριο, spa, χαμάμ, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων),
 • πολιτιστικές χρήσεις (όπως μουσείο ναυταθλητισμού),
 • χώροι αναψυχής,
 • εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών,
  εκθεσιακοί χώροι,
 • καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Το ΣΕΦ θα εκμισθώσει το χώρο, με τους παρακάτω βασικούς όρους:

 • Ο ενδιαφερόμενος θα αναλάβει, με δική του ευθύνη και δικούς του πόρους την κατασκευή, διαχείριση και τη συντήρηση των χώρων και των κατασκευών.
 • Ο ενδιαφερόμενος θα αναλάβει, με δική του ευθύνη την έκδοση της απαιτούμενης άδειας λειτουργίας για τον χώρο, την οργάνωση και τη λειτουργία του
 • Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να καταβάλλει στο ΣΕΦ τακτικά και χωρίς καθυστερήσεις το μίσθωμα που θα συμφωνηθεί και οποιαδήποτε άλλη οικονομική επιβάρυνση (π.χ. χαρτόσημο, ΦΠΑ).
 • Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να ασφαλίζει τους χώρους και τον εξοπλισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης σε αξιόχρεη ασφαλιστική εταιρία κατά παντός κινδύνου.

Διαβάστε ακόμη 

Πληρώνονται σήμερα οι αναστολές συμβάσεων εργασίας του Μαΐου

Παγώνει η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Ξεκινά με υψηλές προσδοκίες το 10ο Greek Investment Forum – New York