Παρουσιάστηκε επίσημα το καινοτόμο πρόγραμμα AgriDataValue στο οποίο μετέχουν 30 εταίροι συνολικά από 14 χώρες, εκ των οποίων μέλη της ΕΘνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), 3 οργανισμοί πληρωμών, εταιρίες τεχνολογίας αιχμής και ερευνητικά κέντρα.

Το AgriDataValue θα συμβάλλει στην υλοποίηση της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και θα είναι αρωγός του Ευρωπαϊκού ψηφιακού μετασχηματισμού στον αγροτικό τομέα (γεωργία και κτηνοτροφία) και της μελέτης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα αυτό έχοντας ως βάση τις νέες τεχνολογίες και τη σύγχρονη γνώση, έρχεται να συμβάλει στη λύση του παγκόσμιου προβλήματος σχετικά με τις ανάγκες τροφίμων, την ανταγωνιστικότητα και το δίκαιο εισόδημα των αγροτών, αλλά και με τη βιώσιμη γεωργία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες θα δημιουργηθεί μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα συνδυάζει και αξιοποιεί δεδομένα που θα συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο από επίγειους αισθητήρες και αγρο-μετεωρολογικούς σταθμούς με πολυφασματικές εικόνες από δορυφόρους και drones, ώστε να υποστηρίζει τη δημιουργία μοντέλων Μηχανικής Μάθησης και εφαρμογών ευφυούς γεωργίας και κτηνοτροφίας υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Το AgriDataValue με προϋπολογισμό 7.5εκ ευρώ, στοχεύει να καθιερωθεί ως ο «Game Changer» στην Έξυπνη Γεωργία και την αγροπεριβαλλοντική παρακολούθηση και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα μέσω της έξυπνης γεωργίας.

Συνολικά, θα γίνουν 23 πιλοτικές διατάξεις σε 9 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε 1.810.000 Στρέμματα / 25 είδη καλλιεργειών και 2,000 ζώα / 5 είδη, ενώ θα εγκατασταθούν περισσότεροι από 4,500 νέοι IoT αισθητήρες.

Συντονιστής του έργου θα είναι η Synelixis Solutions, μια αμιγώς ελληνική εταιρία με πολυετή εμπειρία στον χώρο της έρευνας και την καινοτομίας, στις τεχνολογίες αιχμής και στην ευφυή γεωργία.

Διαβάστε ακόμη

Μάριος Ηλιόπουλος για MIG: «Όταν θα έρθει η ώρα θα είμαι έτοιμος με την πανοπλία μου»

Goldman Sachs: Τα τρία στοιχεία που εστιάζουν οι αγορές – Τι προτείνει στους επενδυτές (γραφήματα)

Τα «χρυσά αβγά» του Γουόρεν Μπάφετ – Ποιες εταιρείες φέρνουν τα μεγαλύτερα κέρδη