Μεγάλη δικαστική νίκη πέτυχε την Τρίτη η Qualcomm Inc στη διαμάχη της με την Apple Inc, καθώς οι δύο εταιρείες κατάφεραν να φτάσουν σε συμβιβασμό, σύμφωνα με τον οποίο τα iPhone θα πρέπει να χρησιμοποιούν και πάλι επεξεργαστές μόντεμ της Qualcomm.

Η μετοχή της Qualcomm έκανε άλμα 23% στα 70,45 δολάρια, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 19 ετών, ενώ μετά το κλείσιμο του χρηματιστρίου έφτασε και τα 75,25 δολάρια.

Η Intel Corp, που ήταν ο μοναδικός προμηθευτής επεξεργαστών για την Apple το περασμένο έτος, δήλωσε μετά την ανακοίνωση για τον συμβιβασμό, ότι αποχωρεί από τον τομέα επεξεργαστών μόντεμ.

Ο συμβιβασμός προβλέπει επίσης μια εξαετή άδεια ευρεσιτεχνίας και την καταβολή ποσού από την Apple στην Qualcomm, χωρίς ωστόσο οι δυο εταιρείες να αποκαλύψουν ποιο είναι αυτό το ποσό.

Πάντως το «κλειδί» για τη συμφωνία ήταν πιθανότατα οι μικροεπεξεργαστές πέμπτης γενιάς (5G).

Αν επέμενε στην κόντρα με την Qualcomm, η Apple θα έπρεπε να περιμένει έως το 2020 προκειμένου να προμηθευτεί τέτοιου είδους επεξεργαστές από την Intel, μένοντας έτσι πίσω από τους μεγάλους ανταγωνιστές της όπως η κορεατική Samsung και η κινεζική Huawei. Mία άλλη λύση θα ήταν να προμηθευτεί από την Huawei, η οποία μόλις προ ημερών δήλωσε ανοιχτή στο ενδεχόμενο να πουλήσει μικροεπεξεργαστές στην Apple, που έως τώρα χρησιμοποιει μόνο στις δικές της συσκευές. Ωστόσο με την κινεζική εταιρεία να κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπία και αυτό δεν ήταν πολύ ελκυστική λύση.

Η Apple κατηγορούσε την Qualcomm ότι χρεώνει υπερβολικά μεγάλα ποσά για την χρήση της τεχνολογίας της. κάνοντας κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά. Από την άλλη η Qualcomm υποστήριζε ότι με το να μην καταβάλλει το σύνολο των δικαιωμάτων η Apple ουσιαστικά παραβίαζε τις πατέντες της. Το διακύβευμα ήταν υψηλότατο όχι μόνο για την Apple, αλλά και για την κατασκευάστρια ημιαγωγών, αφού οι μηνύσεις έρχονταν ουσιαστικά να αμφισβητήσουν το μοντέλο αδειών για πατέντες στο οποίο στηρίζεται όλη η λειτουργία της.