Με τους επενδυτές να είναι σε αναμμένα κάρβουνα σχετικά με τη γενικότερη οικονομική επιβράδυνση, η Apple έσπευσε να κατευνάσει τους φόβους – και κέρδισε χρόνο για την προετοιμασία των νέων της προϊόντων.

Τα έσοδα και τα κέρδη του τρίτου οικονομικού τριμήνου της εταιρείας ξεπέρασαν οριακά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τις πωλήσεις του iPhone να διατηρούνται καλύτερα από το αναμενόμενο. Αν και ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ κατήγγειλε ένα “κοκτέιλ αντίθετων ανέμων” που δυσχεραίνει την επιχείρηση της Apple, προέβλεψε ότι οι πωλήσεις θα αρχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες.

Οι μετοχές κέρδισαν έως και 4,2% στα 164,01 δολάρια στις τελευταίες συναλλαγές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Η Apple είχε σημειώσει πτώση 11% φέτος μέχρι το κλείσιμο της Πέμπτης, παρασυρόμενη από την ευρύτερη πτώση μεταξύ των μετοχών τεχνολογίας.

Η Apple προειδοποίησε νωρίτερα φέτος ότι το τρίτο τρίμηνο θα ήταν μια δύσκολη περίοδος, με τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού να μειώνουν τις πωλήσεις κατά 4 έως 8 δισ. δολάρια. Αλλά με τον τυπικό τρόπο της Apple, η πραγματικότητα ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη. Οι περιορισμοί κόστισαν τελικά στην εταιρεία λιγότερο από 4 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο Cook κατά τη διάρκεια της κλήσης. Και ο αριθμός αυτός θα είναι χαμηλότερος στην τρέχουσα περίοδο.

Οι τελευταίες πωλήσεις της Apple ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις παρά την επιβράδυνση

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2% στα 83 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο, το οποίο έληξε στις 25 Ιουνίου, σε σύγκριση με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για 82,8 δισ. δολάρια. Τα κέρδη ανήλθαν σε 1,20 δολάρια ανά μετοχή, ξεπερνώντας την πρόβλεψη των 1,16 δολαρίων.

Το iPhone και το iPad της Apple σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις από ό,τι φοβούνταν κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αν και άλλα προϊόντα — συμπεριλαμβανομένων των Mac και των wearables –– δεν πλησίασαν τις προβλέψεις. Οι υπηρεσίες, ένας βασικός τομέας ανάπτυξης για την Apple, έχασαν οριακά τις εκτιμήσεις.

Παρόλα αυτά, οι αριθμοί για το iPhone υποδηλώνουν ότι η Apple αντιμετωπίζει την επιβράδυνση των δαπανών για smartphones. Η Amazon.com Inc., η οποία επίσης ανακοίνωσε τριμηνιαία αποτελέσματα την Πέμπτη, παρείχε τη δική της καθησύχαση στους επιφυλακτικούς επενδυτές τεχνολογίας με ισχυρότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις και μια αισιόδοξη πρόβλεψη.

Το τρίτο τρίμηνο είναι συνήθως μία από τις πιο αργές περιόδους πωλήσεων της Apple και η εταιρεία είχε ελάχιστα νέα προϊόντα να προσφέρει. Κυκλοφόρησε ένα ενημερωμένο iPhone SE τον Μάρτιο και αναμένεται να κυκλοφορήσει νέα iPhone τον Σεπτέμβριο, χάνοντας το τρίμηνο που μόλις τελείωσε.

Ακόμα κι έτσι, το iPhone απέφερε 40,7 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για περίπου 39 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πωλήσεις του περασμένου τριμήνου από ψηφιακές υπηρεσίες όπως το iCloud, το AppleCare, το Apple TV+ και το Apple Music σκαρφάλωσαν 12% στα 19,6 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αυτό την κατέστησε την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία της Apple, αλλά το τμήμα απέχει από τις προβλέψεις της Wall Street για περίπου 19,7 δισ. δολάρια.

Τα wearables, οικιακά προϊόντα και αξεσουάρ της Apple –το τμήμα που περιλαμβάνει το smartwatch, το HomePod, τα AirPods και τα ακουστικά Beats– είχε πωλήσεις 8,08 δισ. δολάρια το περασμένο τρίμηνο. Η Wall Street είχε ζητήσει περίπου 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Apple απέφερε 7,38 δισεκατομμύρια δολάρια από το Mac, χάνοντας κατά πολύ τις προβλέψεις για περίπου 8,45 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία λάνσαρε νέα μοντέλα MacBook Pro και MacBook Air τον Ιούλιο, αλλά αυτά δεν συνέβαλαν στα τελευταία αποτελέσματα επειδή το τρίμηνο έληξε τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές πιθανότατα σταμάτησαν να αγοράζουν τις παλιές εκδόσεις των προϊόντων – τα δύο πιο δημοφιλή Mac της Apple – πλήττοντας την κατηγορία αυτή.

Χωρίς περιορισμούς στην προμήθεια, τα Mac θα είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα. Νωρίτερα το 2022, οι κύριοι συνεργάτες της Apple για την κατασκευή φορητών υπολογιστών έκλεισαν στην Κίνα λόγω των αποκλεισμών του Covid. Αυτό καθυστέρησε την κυκλοφορία των νέων MacBook Air και MacBook Pro κατά αρκετές εβδομάδες.

Το iPad, το οποίο ήταν μια ισχυρή επίδοση στο αποκορύφωμα των αποκλεισμών του Covid-19, έχει διολισθήσει πίσω προς τα προ-πανδημικά επίπεδα. Παρόλα αυτά, απέφερε 7,22 δισ. δολάρια το περασμένο τρίμηνο, πάνω από την εκτίμηση των 6,93 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία ενημέρωσε για τελευταία φορά το iPad τον Μάρτιο με ένα νέο μοντέλο iPad Air με τσιπ M1. Και σχεδιάζει ταχύτερα μοντέλα iPad Pro για αργότερα φέτος.

Η Apple απέφερε 14,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τη χώρα το τρίτο τρίμηνο, λιγότερα από ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.

Διαβάστε ακόμα

Γιώργος Ντάνος – Ammousa: Η μπύρα από την Πάτρα που «μεθά» Σιγκαπούρη, Παρίσι, Λονδίνο (pics)

Ο άσχετος της ψηφιακής παρέας, ο λύκος Σωκράτης, το σφυρί του Λούβαρη και δυο νέα deals

O θρυλικός επενδυτής στη Silicon Valley που τα έβαλε με τη Wall Street και κέρδισε