Επιχειρήσεις

ΑΒΑΞ: Επικεντρώνεται στις αγορές του εξωτερικού

  • newsroom


Προετοιμάζει προσφορές για οδικάλ έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα

Τη δική της αυτόνομη πορεία χαράσσει πλέον η ΑΒΑΞ, σε συνέχεια της αλλαγής επωνυμίας της και διακοπής του ειδικού δεσμού που είχε με τον διεθνή όμιλο J&P (Overseas) Ltd. Με όχημα τη μετοχική και διοικητική ανεξαρτησία της, εντός του 2019, η εταιρεία δίνει πλέον έμφαση στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών, που θα συμβάλλουν ώστε να ενισχύσει την παρουσία της στις διεθνείς αγορές, και μέσω νέων επιχειρηματικών συνεργασιών θα της επιτρέψουν να διευρύνει περαιτέρω τις δυνατότητες και τις προοπτικές της.
Ειδικότερα, η νέα γεωγραφική στόχευση, οι μετοχικοί συσχετισμοί και οι επιχειρηματικές συνεργασίες συνιστούν για την Ομάδα Διοίκησης της ΑΒΑΞ την αναγκαία συνθήκη ανάπτυξης, δεδομένης της στασιμότητας και της υποχώρησης που εμφάνισε το 2018 η εγχώρια αγορά, στοιχεία που φαίνεται να κυριαρχούν και το Α’
εξάμηνο του 2019.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΑΒΑΞ εστιάζοντας στους επιχειρησιακούς άξονες των Κατασκευών, των Παραχωρήσεων και της Ενέργειας αποσκοπεί στη βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της και την εδραίωση της ανταγωνιστικής θέσης στις αγορές.

Ισχυροποίηση και επέκταση παρουσίας στο εξωτερικό σε μια σημαντική συγκυρία

Η ΑΒΑΞ, αξιοποιώντας την ευκαιρία που παρουσιάστηκε από τη συγκυρία της διακοπής της λειτουργίας της J&P (Overseas) Ltd, θέτει ως στόχο την εκ νέου επέκταση και ισχυροποίηση της δραστηριοποίησής της στη Μέση Ανατολή. Με άρμα την θυγατρική AVAX MIDDLE EAST, η ομάδα Διοίκησης της εταιρείας επιχειρεί να
χτίσει ένα νέο Success story στις συγκεκριμένες αγορές.

Η δημιουργία νέας εταιρικής κουλτούρας, με ικανά στελέχη, η εστίαση σε έργα MEP (Mechanical, Electrical and Plumbing), τα οποία προσδίδουν προστιθέμενη αξία, οι συνέργειες με τη μητρική ΑΒΑΞ που έχουν πολλαπλά οφέλη, όπως η εξοικονόμηση κόστους μέσω της προσφοράς κοινών υπηρεσιών και η δυνατότητα για γρήγορη και
αποτελεσματική λήψη αποφάσεων αποτελούν τις στρατηγικές κινήσεις στις οποίες προχωρά η εταιρεία για την επίτευξη της κερδοφόρας ανάπτυξής της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο των παραπάνω, προχώρησε στην εξαγορά των τριών θυγατρικών της J&P (Overseas) Ltd, Conspel Construction Specialist Limited, J&P Qatar WLL και Abu Dhabi J&P LLC. ενσωματώνοντας την άριστη τεχνογνωσία και μακρόχρονη
εμπειρία, που διαθέτουν.
Συγκεκριμένα, μέσω της Conspel Construction Specialist Limited, η ΑΒΑΞ τοποθετείται στο χάρτη του περιορισμένου αριθμού εταιρειών που διαθέτουν τεχνογνωσία και εμπειρία σε ηλεκτρο-μηχανολογικά έργα, στη Μέση Ανατολή. Η συνολική αξία των έργων στο συγκεκριμένο τομέα, που έχει αναλάβει η Conspel ανέρχεται σε $1 δισεκατομμύριο, με ανεκτέλεστο $350 εκατομμυρίων.
Επιπροσθέτως, και με στόχο την ενίσχυση της πολυετούς εμπειρίας της, η ΑΒΑΞ εμπλούτισε πρόσφατα το χαρτοφυλάκιό της και με την εξαγορά της εταιρείας «PSM Suppliers Limited», από την J&P (Overseas) Ltd, η οποία εκτελεί δύο ξεχωριστές συμβάσεις για ενεργειακό έργο στο κοίτασμα πετρελαίου Faregh της Λιβύης, με
πελάτη την τοπική πετρελαϊκή εταιρεία WAHA. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται σε τελικό στάδιο περάτωσης, με εκτιμώμενη ολοκλήρωση εντός του 2019.

Σταθερά πρωταγωνιστές στις διεθνείς αγορές

Με έμφαση στις διεθνείς αγορές, η ΑΒΑΞ συνεχίζει να συμμετέχει συστηματικά σε διαδικασίες δημοπράτησης σημαντικών έργων, ενώ αξιοσημείωτες είναι οι πρόσφατες επιτυχίες της στην ανάδοχή έργων ιδιαίτερης σημασίας, όπως η αναμενόμενη υπογραφή της σύμβασης υλοποίησης της γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (Έργο IGB), προϋπολογισμού €145 εκατομμυρίων, η επιλογή από τον κρατικό φορέα διαχείρισης οδικού δικτύου της Κροατίας για την κατασκευή του τμήματος Duboka – Šparagovići/Zaradeze, έναντι
€62,3 εκατομμυρίων και η κατασκευή του εμβληματικού συγκροτήματος ξενοδοχείου και καζίνο «City of Dreams Mediterranean» στη Λεμεσό, που της ανατέθηκε πρόσφατα μαζί με την ΤΕΡΝΑ, συνολικού προϋπολογισμού €270 εκατομμυρίων.

Ταυτόχρονα και με βάση την εκτίμηση της Διοίκησης της εταιρείας ότι οι εξελίξεις στην αγορά του εξωτερικού μπορούν να ισχυροποιήσουν περαιτέρω τον κλάδο η ΑΒΑΞ, τουλάχιστον για το τρέχον έτος, εστιάζει την περαιτέρω ανάπτυξη της παρουσίας της στις αγορές της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου.

Στο Κατάρ, πέτυχε την αδιάλειπτη συνέχιση και ολοκλήρωση δύο δημόσιων έργων οδοποιίας, συνολικής αξίας $1,2 δισεκατομμυρίων, που είχε αναλάβει κοινοπρακτικά με την J&P (Overseas) Ltd. Επίσης, σε στάδιο υλοποίησης 53%, είναι η κατασκευή του Υπερσύγχρονου Education City Stadium, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της FIFA του 2022 στο Κατάρ. Η ΑΒΑΞ προχώρησε στην υπογραφή δύο συμπληρωματικών συμβάσεων για την αναμόρφωση του σταδίου, ώστε μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, να αποτελέσει τη βασική αθλητική εγκατάσταση του εκπαιδευτικού συγκροτήματος μέσα στο οποίο κατασκευάζεται. Η συνολική αξία του έργου αγγίζει τα €646 εκατομμύρια, ενώ η ΑΒΑΞ είναι πλέον μέτοχος πλειοψηφίας, με ποσοστό 74%, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί σε 100%.

Παράλληλα, στην Ιορδανία υπέγραψε επέκταση της σύμβασης με το διεθνές αεροδρόμιο Queen Alia, για την αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης αποσκευών, συνολικής αξίας €51 εκατομμυρίων και συμμετοχή 50% για την ΑΒΑΞ.
Επιπλέον, υλοποιεί το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έχει αναλάβει ποτέ ελληνικός όμιλος, ένα Σταθμό Ενέργειας 1.500MW, στα περίχωρα της Βαγδάτης, στο Ιράκ.

Ενίσχυση στην εγχώρια αγορά

Παράλληλα, στην εγχώρια αγορά διεκδικεί έργα ιδιαίτερης σημασίας, όπως η Γραμμή
4 του Μετρό, ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης και τα Σχολικά Κτίρια Κρήτης
(Έργο ΣΔΙΤ), για τα οποία έχει καταθέσει οικονομική προσφορά.
Σε εξέλιξη είναι επίσης, το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία, το οποίο η
ΑΒΑΞ ανέλαβε πρόσφατα, ως μέρος της κοινοπραξίας «Μεσόγειος – AVAX –
ΑΑΓΗΣ».

Παραχωρήσεις – Εισφορά υψηλών μερισμάτων

Σε ότι αφορά τις παραχωρήσεις ο Όμιλος αυτή τη στιγμή διατηρεί ενεργές 18 παραχωρήσεις σε υποδομές συγκοινωνιών, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, μαρίνες και σχολικά κτήρια. Συγκεκριμένα, η ΑΒΑΞ συμμετέχει με 34,21% στην Αττική Οδό, 20,53% στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, 15,0% στο Μορέα, 23,61% στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, 19,1% στην Ολυμπία Οδό, 100% σε ΣΔΙΤ Σχολείων Αττικής και με 33,5% στη Μαρίνα Λεμεσού στην Κύπρο.

Από τις παραχωρήσεις που είναι ήδη ώριμες και σε πλήρη λειτουργία αναμένονται μερίσματα της τάξεως του €1,15 δισεκατομμυρίου, έως το 2043, σύμφωνα με τα τρέχοντα οικονομικά μοντέλα. Volterra – Αύξηση μεριδίων αγοράς στη λιανική και στρατηγική συμφωνία με ΔΕΗ στην παραγωγή
Σε ότι αφορά τον εξελισσόμενο κλάδο της ενέργειας, η ΑΒΑΞ εμφανίζει δυναμική ανάπτυξη, μέσω της 100% θυγατρικής της, Volterra, στην παραγωγή και την εμπορία ενέργειας.
Συγκεκριμένα, στον τομέα της παραγωγής ενέργειας, διαθέτει χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 275MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, 40MW εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ώριμα για συμμετοχή στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ για εξασφάλιση τιμής FIP για Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA).

Με στόχο την ενίσχυση της δραστηριοποίησης της στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, η Volterra υπέγραψε, το 2019, συμφωνία με τη ΔΕΗ για την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 69,7 MW, γεγονός που ενισχύει σημαντικά τη δυναμική της στο χώρο της ενέργειας το 2019. Στο κομμάτι της προμήθειας ηλεκτρισμού συνεχίζει να διευρύνει συστηματικά το ποσοστό της (1,72%).

Εξέλιξη Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου

Αναφορικά με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, υπερτονίζεται η ισχυρή δέσμευση των βασικών μετόχων για την υλοποίηση της κεφαλαιακής ενίσχυσης, ενώ έχει ήδη καταβληθεί ποσό ύψους €16 εκατομμυρίων έναντι του συνολικού ποσού. H αύξηση θα υλοποιηθεί με τους τρέχοντες όρους, δηλαδή τιμή έκδοσης €0,30 ανά μετοχή και
συνολικό ποσό €20 εκατομμυρίων, υπέρ όλων των παλαιών μετόχων.
Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι αναγκαία η παροχή νέας εντολής από τους μετόχους, καθώς και η υποβολή Ενημερωτικού Δελτίου προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Μελλοντικά σχέδια

Η ΑΒΑΞ, με όχημα την ποιότητα, την αφοσίωση, την επιχειρηματική καινοτομία και την τεχνογνωσία, συνεχίζει να είναι πιστή στη δέσμευσή της, να δημιουργεί προστιθέμενη και μακρόχρονη αξία τους μετόχους και την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Σε αυτό το πλαίσιο, στα σχέδια της συγκαταλέγεται η προετοιμασία προσφορών για οδικά έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, οδικό έργο παραχώρησης στην Κύπρο, δημόσιο σιδηροδρομικό έργο και οδική σήραγγα στη Σλοβενία, καθώς και πολυάριθμα ενεργειακά έργα, στα οποία η ΑΒΑΞ θα συνεχίσει να επενδύει.