Επιχειρήσεις

Βακάκης: Η Jumbo θα παραμείνει Ελλάδα ως την τελευταία στιγμή

  • newsroom


Τι είπε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών για Τιτάνα, Folli Follie - Επιφυλακτικός για την τρέχουσα χρήση

«Χώρα των εκπλήξεων και των αντιφάσεων» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Jumbο, Απόστολος Βακάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εταιρείας, στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης – βόμβα, για την έξοδο του «Τιτάνα» από την Ελλάδα.  

Ο κ. Βακάκης αναφέρθηκε στα κακώς κείμενα της επιχειρηματικότητας στη χώρα λέγοντας ενδεικτικά ότι «η Ελλάδα είναι ένας επενδυτικός παράδεισος, φτάνει οι επενδυτές να είναι… αθάνατοι», υπονοώντας δηλαδή ότι θα χρειαστεί περισσότερο από μια ζωή, για να βγουν κέρδη από τα τοποθετούμενα επενδυτικά κεφάλαια.

Παρά ταύτα κατέστησε σαφές ότι δεν σκέφτεται να μετακινήσει την έδρα της Jumbo εκτός συνόρων. «Θα παραμείνω ως την τελευταία στιγμή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Τιτάνα ανέφερε:

«Η περίπτωση του ΤΙΤΑΝΑ είναι ιδιαίτερη. Έχουμε να κάνουμε με όμιλο του οποίου το 80% του κύκλου εργασιών πραγματοποιείται εκτός Ελλάδας. Εμείς ως Jumbo έχουμε το 60% της δραστηριότητάς μας στην Ελλάδα. Μπορεί βαθμιαία να κατέβει στο 50% αλλά και πάλι θα είναι η βασική χώρα. Εμείς εδώ γεννηθήκαμε και θα τη στηρίξουμε. Δεν υπάρχει άλλη σκέψη. Και εάν είναι να πέσουμε, θα πέσουμε μαζί με τη χώρα… Φυσικά ως εταιρεία λειτουργούμε με τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει βιώσιμη».

Ο κ.Βακάκης ερωτήθηκε επίσης  από τους παρευρισκόμενους αναλυτές για το πως αντιμετωπίζει την κρίση αξιοπιστίας έναντι της ελληνικής επιχειρηματικότητας μετά το σκάνδαλο της Folli Follie. Ο ίδιος απάντησε πως βρίσκει ανθρώπινη μια τέτοια αντίδραση. «Και εγώ την ίδια σκέψη θα έκανα», ανέφερε, ωστόσο, προηγουμένως είχε φροντίσει να απαντήσει με εκτεταμένες πληροφορίες στην απολογιστική οικονομική κατάσταση έτους 2017-2018 για πωλήσεις, διαθέσιμα, και αποθέματα με την πιστοποίηση του ορκωτού ελεγκτή του ομίλου, της εταιρίας Grant Thornton.

Χαρακτήρισε ακραία αλλά εξαίρεση την υπόθεση της FFG, παραδεχόμενος ωστόσο ότι συντάραξε την ελληνική κεφαλαιαγορά. Υπογράμμισε ότι πέραν της ακραίας αυτής περίπτωσης, υπάρχουν κι άλλες επιχειρήσεις που υποκύπτουν στην «ωραιοποίηση» των οικονομικών τους καταστάσεων. Παρόλα αυτά, πέταξε το μπαλάκι και στην πλευρά των θεσμικών επενδυτών, εκτιμώντας ότι έχουν τα εργαλεία, τις γνώσεις και τη συνείδηση να κρίνουν μια εταιρία και την συνακόλουθη επένδυση τους σε μακροχρόνια βάση.

Ο πρόεδρος του ομίλου της Jumbo ανέφερε ότι για τα επόμενα 3-4 χρόνια, η Ρουμανία θα είναι ο βασικός πυλώνας της επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά τον τζίρο, είπε ότι το άνω άκρο των εκτιμήσεων είναι ότι θα ενισχυθεί από 5% έως 7% στη νέα ετήσια χρήση, ενώ η κερδοφορία της εταιρείας θα διαμορφωθεί από 0% έως -10% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση της.

Ο κ. Βακάκης υποστήριξε ότι η συντηρητική αυτή εκτίμηση για μια εταιρία που σημειώνει διαρκή ανάπτυξη την τελευταία οκταετία, βασίζεται αφενός στο ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται να επιβαρυνθούν οι παράγοντες κόστους (μισθοί, ενέργεια, ισοτιμία ευρώ-δολαρίου), αλλά και στο γεγονός του ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας δεν επιτρέπουν σημαντικές προσδοκίες αναζωπύρωσης της καταναλωτικής κίνησης. «Δεν μπορείς να περιμένεις από μια εταιρία να κάνει θαύματα, όταν στην καλύτερη περίπτωση η οικονομία εκτιμάται ότι θα τρέξει με ρυθμούς αύξησης της τάξης του 2%» ανάφερε.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι το 2019 για την Ελλάδα, που θα είναι μια είναι μια εκλογική χρονιά, δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά.

«Θα έχουμε αναταράξεις, δεν θα είναι ομαλή χρονιά» τόνισε, ενώ για το ποθούμενο αναπτυξιακό «ράλι» ανέφερε: «Το να πούμε ότι η Ελλάδα θα το γυρίσει σε πύραυλο φοβάμαι ότι δεν συντρέχει καμία τέτοια προϋπόθεση ή δυνατότητα, παρότι πολύς κόσμος το υπόσχεται. Στα οικονομικά λένε ουδέν βεβαιότερο της αποτυχίας, από το να κάνεις τις επιθυμίες σου στόχους».