Τις προκλήσεις και τα σημεία προσοχής στις εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών καθώς και στις ευκαιρίες και προοπτικές που δημιουργούν για τις ίδιες τις επιχειρήσεις και την οικονομία εν γένει συζήτησαν η Managing Partner της Halcyon Equity Partners, Ελένη Μπαθιανάκη, ο Βασίλειος Λινγκίτσος, Διευθυντής Ιnvestment Banking Division της AXIA Ventures Group, η Άρτεμις Πάνου, Director στην KPMG Ελλάδος και ο Σταύρος Παπαγιαννόπουλος, CEO της EXL Consulting.

Η συζήτηση, έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, συντόνισε ο οικονομικός συντάκτης στα μέσα NewMoney.gr, Banks.com.gr, TO XPHMA, Χρήστος Κώνστας.

Σύμφωνα με την Ελένη Μπαθιανάκη, τρεις συνθήκες που ευνοούν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών και αφορούν στο θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, στη διάθεση χρηματοδοτήσεων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και στη θετική προδιάθεση των επενδυτών προς την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο τρίπτυχο των δυνάμεων που ωθούν την τάση στη χώρα μας:

Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες εταιρείες. «Έχουμε κάνει βήματα για τη μείωση γραφειοκρατίας που είναι σημαντικός παράγοντας για την προώθηση επενδύσεων. Αλλά για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα χρειαζόμαστε μεγαλύτερες εταιρείες και αυτό μπορεί να γίνει και μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων» τόνισε.

Η νέα γενιά επιχειρηματικών που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους ως assets, θεωρούν ότι μπορούν να βγάλουν αξία από αυτές και μιλούν πλέον πιο εύκολα, σε σχέση με το παρελθόν για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

• Κορεσμένες αγορές. Όπως είπε, υπάρχουν αγορές που βιώνουν πίεση λόγω του κορεσμού και της εισόδου νέων και θεσμικών επενδυτών και την πίεση αυτή νιώθουν ειδικά οι μικρότερες, κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις που βιώνουν την πίεση να ενώσουν δυνάμεις για να μεγαλώσουν και να συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικές.

«Είμαι αισιόδοξη καθώς έχουμε ένα περιβάλλον θετικό, ένα δίκτυο και οικοσύστημα εξαιρετικών συμβούλων που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτές τις συναλλαγές. Παράλληλα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είναι μία αγορά που χρειάζεται να δούμε τις ευκαιρίες που ανοίγει αλλά θεωρώ πως είμαστε σε μία πολύ καλή, κομβική στιγμή για να δημιουργήσουμε μεγαλύτερες εταιρείες. Και έτσι θα έρθουν και νέοι, μεγαλύτεροι επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Βασίλειος Λινγκίτσος, στάθηκε στις οικονομίες κλίμακας τονίζοντας πως στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές πολύ μικρές επιχειρήσεις για τις οποίες οι συγχωνεύσεις και εξαγορές πολλές φορές είναι μονόδρομος. Σε πιο μεγάλες οικονομίες κλίμακας είναι σημαντικό, υπογράμμισε, να εξετάζονται και άλλου τύπου συνέργειες και η στρατηγική συνένωση. Τόνισε δε, πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για συγχωνεύσεις μεγάλων εταιρειών είναι κομβικό να εξετάζονται και παράγοντες που αφορούν και στην επιχειρηματική κουλτούρα και των δύο μερών καθώς και το διαφορετικό background τους. «Χρειάζεται ενσυναίσθηση για να κατανοήσουμε και να μεταφράσουμε τι θέλει και τι λέει η κάθε πλευρά και να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον διαπραγμάτευσης για να διευκολύνουμε τις δύο πλευρές να συνεννοηθούν» ανέφερε.

«Πρόκειται για διαδικασίες που μπορεί να έχουν περιπλοκές, φυσικά. Αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι ότι πρόκειται για μία συναλλαγή “make it or brake it” για τις επιχειρήσεις όπου πολλά πρέπει να γίνουν σωστά για να πάει καλά αλλά. Και από την άλλη, δεν χρειάζονται πολλά να γίνουν λάθος για να μην πετύχει. Εντούτοις, πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι ένα σημαντικό όπλο που έχουν οι επιχειρήσεις που τις διευκολύνει να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό και να κερδίσουν το παιχνίδι» κατέληξε.

«Όταν εξετάζουμε μία πιθανή εξαγορά ή συγχώνευση συχνά επικεντρωνόμαστε στα ζητήματα και κομμάτια που θα μας φέρουν αξία και θα μας αποφέρουν κέρδος και θα κάνουν την εταιρεία μεγαλύτερη και αφήνουμε στην άκρη την εταιρική κουλτούρα. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα στοιχείο με την μορφή του παγόβουνου: Βλέπουμε μόνο το πάνω κομμάτι και παρακάτω δε ξέρουμε τι κρύβει, τι βάθος έχει και τι προβλήματα μπορεί να μας δημιουργήσει στο μέλλον στο πλαίσιο της συναλλαγής αυτής» τόνισε η Άρτεμις Πάνου. Όπως είπε, πως κατά τη συναλλαγή θα πρέπει «να πάρουμε τα στοιχεία εκείνα που μαζί με τις συνέργειες και τη στρατηγική που θα χαραχτεί θα φέρουν μία νέα, καλύτερη και πιο ισχυρή εταιρική κουλτούρα». Όπως είπε, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει ήδη από τα πρώτα στάδια εξέτασης μιας ενδεχόμενης συναλλαγής».

Τέλος, υπογράμμισε πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας δείχνει πως κινούμαστε σε έναν καλύτερο δρόμο για να έχουμε περισσότερες και καλύτερες συναλλαγές να διαχειριστούμε και είναι στο δικό μας χέρι, των συμβούλων, να τις διαχειριστούμε και με τα private equity funds να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τις συναλλαγές προς όφελος των επιχειρήσεων».

«Η διαχείριση κινδύνου και οι ασφαλίσεις μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην εκ των υστέρων πραγματική αξία του στόχου» υπογράμμισε ο κ. Σταύρος Παπαγιαννόπουλος. Επιπρόσθετα, στάθηκε στον καθοριστικό ρόλο που παίζει στη διαδικασία των συναλλαγών η insurance due diligence. Υπογράμμισε, επίσης, πως τα ασφαλιστήρια Warranty and indemnity μπορούν να βοηθήσουν την επιτυχή ολοκλήρωση εξαγορών και συγχωνεύσεων. Τέλος, στάθηκε στην προστασία των στελεχών της διοίκησης των επιχειρήσεων από τις προσωπικές τους ευθύνες είναι σημαντική κατά τη διαδικασία τέτοιων συναλλαγών. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως οι σχετικές λύσεις θα πρέπει να έχουν γίνει ξεκάθαρες πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Διαβάστε ακόμη

Αναγκαιότητα η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου – Ευκαιρίες και προκλήσεις για την επόμενη ημέρα

iDNA Genomics: Η συμπόρευση με τη ΒΙΑΝΕΞ και το σχέδιο για εισαγωγή στον Nasdaq (pics + γραφήματα)

Πάσχα 2024: Επάρκεια αγαθών στην αγορά – Πού κυμαίνονται οι τιμές (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ