Από το 2008, όταν και ιδρύθηκε η δημοφιλής πλατφόρμα ενοικίασης βραχυπρόθεσμης μίσθωσης Airbnb, μέχρι και σήμερα, εξακολουθεί να καταγράφει τεράστια επιτυχία.

Σήμερα, η Airbnb αποτελεί συνώνυμο όχι μόνο των ταξιδιών, αλλά και γενικότερα, της τουριστικής βιομηχανίας. Διαθέτει 6 εκατομμύρια ενεργές καταχωρίσεις σε περισσότερες από 200 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα, υπάρχει μία ήπειρος την οποία η Airbnb δεν καταφέρει να κατακτήσει τουλάχιστον … προς το παρόν. Δεν είναι άλλη, από την Αφρική.

Παρά την ταχεία ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία στην εν λόγω ήπειρο, η Airbnb απαριθμεί μόλις, 130.000 καταχωρήσεις στην Αφρική, με την πλειοψηφία μάλιστα, των ακινήτων να βρίσκεται στο νότιο μέρος της. Για να καταλάβει ωστόσο, κανείς το μέγεθος των διαφορών, μόνο στο Λονδίνο υπολογίζεται πως υπάρχουν 80.000 ακίνητα καταχωρημένα στην Airbnb.

Αυτό ωστόσο, δεν συμβαίνει διότι υπάρχει έλλειψη ζήτησης ή διάθεσης στην συγκεκριμένη ήπειρο. Στην πραγματικότητα, η Airbnb δεν υποστηρίζει την υπηρεσία πληρωμής μέσω κινητού τηλεφώνου στην Αφρική. Αυτό ακριβώς, το κενό έσπευσε να καλύψει ο Nghombombong Minuifuong από το Καμερούν, ιδρυτής της Bongalo.

Η νέα Airbnb της Αφρικής

Πρόκειται για μια πλατφόρμα παρόμοια με την Airbnb. Παρόλα αυτά, η πιο σημαντική διαφορά είναι ότι σε αντίθεση με την Airbnb, η Bongalo, όπως ονομάζεται, επιτρέπει την εγχρήματη συναλλαγή μέσω κινητού χωρίς τη χρήση τραπεζικών λογαριασμών. «Όραμά μου αποτελεί η δημιουργία μιας πλατφόρμας η οποία θα ενισχύει το ταξίδι στην ήπειρο ενώνοντας ανθρώπους με οικονομικά μέρη διαμονής», δηλώνει ο ιδρυτής της στο CNN.

Η νεοφυής εταιρεία Bongalo ξεκίνησε το 2017 στο Καμερούν, ως μια εταιρεία κτηματομεσιτικών, το 2019 μετακόμισε στη Ρουάντα από όπου και αποφασίστηκε να διαφοροποιήσει το μοντέλο λειτουργίας της. Πλέον, η νεοφυής εταιρεία διαθέτει στη λίστα της περισσότερες από 1.000 κατοικίες στις 2 αυτές χώρες και τουλάχιστον, από 5.000 καταγεγραμμένους χρήστες.

Η εν λόγω υπηρεσία λύνει τα χέρια στους χρήστες από τις συναλλαγές που απαιτούν αλλαγή νομίσματος καθώς και από το άγχος της ισοτιμίας. Παράλληλα, προκειμένου να ολοκληρωθεί οποιαδήποτε κράτηση δεν απαιτείται τραπεζικός λογαριασμός ή πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στην Αφρική όπου τουλάχιστον 1 στους 2 ανθρώπους δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, κάτι τέτοιο είναι τεράστια διευκόλυνση και διεύρυνση της αγοράς.

Η Bongalo επιθυμεί να επεκταθεί και σε νέες αγορές όπως παραδείγματος, χάρη είναι η Ακτή Ελεφαντοστού, η Σενεγάλη και η Κένυα. Σημειώνεται μάλιστα, πως η Google έχει ήδη, αποφασίσει να επενδύσει στη συγκεκριμένη εταιρεία δεσμεύοντας τουλάχιστον, 320.000 δολάρια μέσω του Black Founders Fund, το οποίο επιθυμεί να επενδύσει 4 εκατομμύρια δολάρια σε 60 start up της Αφρικής.

Διαβάστε ακόμα:

PwC: Τo νέο αρχηγείο στο κτήριο αξίας 50 εκατ. ευρώ της Dimand στην Κηφισίας (pics)

Μάκης Αντύπας (Viva Wallet): «Νιώθουμε startuppers – Ποια χαρακτηριστικά τους αποτελούν μέρος της κουλτούρας μας»

Τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης: Πόσο θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις – Ποιοι ευνοούνται