Στο ενδεχόμενο η ΔΕΗ να ακολουθήσει χαμηλότερους ρυθμούς στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος φέτος, διατηρώντας όμως το θετικό μομέντουμ στα οικονομικά της μεγέθη, ανακοίνωσε από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, εξηγώντας τους λόγους που πιθανώς να αναθεωρηθεί το επενδυτικό της πλάνο ανέφερε την στρατηγική μετατόπισης των επενδύσεων από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ, διαδικασία που όπως αναφέρθηκε “θα πάρει χρόνο” και την καθυστέρηση 2 έως 3 μηνών λόγω της πανδημίας στην κατασκευή της Πτολεμαίδας V.

Ειδικά για τις ΑΠΕ, ο κ. Στάσσης, δήλωσε ότι στόχος είναι το μερίδιο της ΔΕΗ από 2,5% το 2019, να φτάσει το 10-20% το 2024. Όπως ανέφερε, σε σχέση με τις εξαγγελίες του περασμένου Δεκεμβρίου, που η εταιρεία δεσμεύτηκε για επενδύσεις σε εγκατεστημένη ισχύ άνω του 1 GW έως το 2024, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ΔΕΗ μπορεί να υπερπηδήσει τους στόχους και να πετύχει μεγαλύτερη ισχύ καθώς έχει ένα χαρτοφυλάκιο έργων πάνω από 6GW, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πολύ ώριμων έργων.

“Επιπλέον, εργαζόμαστε εντατικά για την αξιοποίηση των περιοχών που βρίσκονται τα λιγνιτωρυχεία για την τοποθέτηση σε ένα μέρος των περιοχών αυτών φωτοβολταϊκών μονάδων και χτίζουμε συνεργασίες προκειμένου να επιταχύνουμε την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας σε ΑΠΕ”.

Ήδη, η ΔΕΗ έχει 160 MW σε λειτουργία, 100 MW υπό κατασκευή τα οποία αναμένονται να τεθούν σε λειτουργία εντός ενός έτους και 280 MW, για τα οποία έχει εξασφαλίσει μέσω δημοπρασιών τιμή κοντά στα 49/MWh, μία από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη. Επίσης κατέχει ώριμο προς αξιοποίηση χαρτοφυλάκιο 120 MW που είναι σε στάδιο προετοιμασίας προσφορών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ΔΕΗ θα προσθέσει στην ισχύ 650MW ΑΠΕ τους επόμενους 18-36 μήνες.

Ο κ. Στάσσης ανέφερε επίσης ότι όσο προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας της εταιρείας, τόσο θα αυξάνονται οι επενδύσεις για την αναβάθμιση των δικτύων. Όπως σημείωσε, οι επενδύσεις στα δίκτυα αυξάνονται από 23% το 2019 σε 30% το 2020 με στόχο την εισαγωγή εργαλείων όπως έξυπνοι μετρητές, αυτόματοι διακόπτες, συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών κ.α.

Περιγράφοντας το νέο ενεργειακό μοντέλο, ο επικεφαλής της εταιρείας ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, η παραγωγή ενέργειας γινόταν σε περιοχές εκτός πόλεων και μεταφερόταν στους καταναλωτές. Το περιβάλλον της ενέργειας αλλάζει γρήγορα και οδηγούμαστε σε κατακερματισμένη παραγωγή μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, με άμεση διοχέτευση της παραγωγής στην κατανάλωση.

“Πρόκειται για αυτό που συχνά ακούμε ως Ενεργειακή μετάβαση, η οποία απαιτεί τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που μέχρι σήμερα είχε η ΔΕΗ. Απαιτεί στόχευση στην πράσινη ενέργεια, ενίσχυση της λειτουργικής αποδοτικότητας, και τοποθέτηση του πελάτη στο κέντρο του ενδιαφέροντος” σημείωσε ο κ. Στάσσης.

Η ΔΕΗ παραμένει σύμφωνα με την διοίκηση προσηλωμένη σε τρεις βασικούς πυλώνες:

-Την εφαρμογή του “Green Deal” στην παραγωγή ενέργειας, με επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης και επικέντρωση των επενδύσεων στις ΑΠΕ

-Την ψηφιοποίηση και βελτιστοποίηση της λειτουργικής αποδοτικότητας σε όλες τις δραστηριότητές

-Την τοποθέτηση του Πελάτη στο επίκεντρο της στρατηγικής της, παρέχοντάς του νέα προϊόντα και ανταγωνιστικά τιμολόγια

-Την είσοδό της στην ηλεκτροκίνηση

Κάνοντας τις σωστές επιλογές, η εικόνα της εταιρείας θα αλλάξει ριζικά στο μέλλον, ανέφερε η διοίκηση, επιτυγχάνοντας μέχρι το 2024 λειτουργική κερδοφορία μεγαλύτερη του 1 δισ., μειώνοντας το προσωπικό στους 11.500 εργαζόμενους και αυξάνοντας την ισχύ των ΑΠΕ πάνω από 1 GW.