Έως τις 15 Νοεμβρίου προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με την οποία θα περιοριστεί η συμμετοχή του Δημοσίου περίπου στο 34% και θα ενισχυθεί η παρουσία ξένων θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η Επιχείρηση, ύστερα από επτά δεκαετίες υπό την κηδεμονία του Δημοσίου, γυρίζει σελίδα και αποκτά τα χαρακτηριστικά διεθνών utilities, στα οποία συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές και περιορίζεται κατά πολύ η δημόσια συμμετοχή.

Η διοίκηση της εταιρείας πέτυχε χθες μέσα σε λιγότερο από μία ώρα και παρά τα τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου, να ολοκληρώσει τη Γενική Συνέλευση με μόνο δύο παρεμβάσεις μικρομετόχων και να περάσει τα δύο κύρια θέματα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που ήταν η αύξηση κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ και η έγκριση της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ με συντριπτική πλειοψηφία.

Τώρα τον λόγο έχουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, με τους οποίους ξεκινά η εταιρεία roadshows μέχρι τα τέλη του μήνα. Έως τότε προσδιορίζεται και το άνοιγμα του Βιβλίου Προσφορών, που θα καθορίσει την τελική τιμή, με τους ξένους επενδυτές να καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι της έκδοσης. Στο ερώτημα αν θα συμμετάσχει το Δημόσιο στην αύξηση για να διατηρήσει την συμμετοχή του, οι απόψεις διίστανται, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να το κάνει. Η συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΗ είναι είναι μέσω του Υπερταμείου που κατέχει το 34,12% των μετοχών και του ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχει το 17%.

Το ενδιαφέρον από τις μέχρι σήμερα επαφές των συμβούλου της έκδοσης (Goldman Sachs, Citigroup) και της διοίκησης της ΔΕΗ εμφανίζεται πολύ ισχυρό με τα διεθνή funds που παρακολουθούν και επενδύουν σε διάφορους κλάδους στην Ελλάδα να έχουν πάρει θέση μάχης για να συμμετάσχουν στην αύξηση. Μεταξύ των ισχυρών συμμετοχών εκτιμάται ότι θα είναι το CVC Capital που συμμετείχε στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ ενώ ζωηρό ενδιαφέρον επιδεικνύουν ακόμη επενδυτές όπως Blackrock, EBRD, Oak Hill, First Sentier, Helikon κ.α

Η αθρόα προσέλευση των διεθνών επενδυτών ανεβάζει κατά πολύ και τον πήχη της αύξησης. Οι εκτιμήσεις μέχρι και χθες μιλούσαν για αύξηση κεφαλαίου που θα ξεπεράσει ακόμη και το 1,2 δισ. ευρώ.

Μιλώντας για την αύξηση κεφαλαίου, χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης, δήλωσε ότι η ΔΕΗ δεν επέλεξε τυχαία να πουλήσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Υπερασπίστηκε το μοντέλο της μετοχοποίησης και την είσοδο περισσότερων μετόχων, εισπράττοντας έσοδα για την ανάπτυξη του επιχειρησιακού της σχεδίου.

Όπως αναφέρθηκε, η αύξηση πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά θετική συγκυρία για τη χώρα, η οποία χαρακτηρίζεται ως «η καλύτερη δυνατή συγκυρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις από το 2007», καθώς οι διεθνείς κεφαλαιαγορές ανθούν, η Ελλάδα είναι ελκυστικότερος επενδυτικός προορισμός και η ΔΕΗ έχει να παρουσιάσει ένα success story ανάπτυξης στον τομέα της πράσινης οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη:

Αερομεταφορές: Από το 2023 και μετά η ανάκαμψη στην Ελλάδα

Η ΔΕΗ τα «σηκώνει όλα», η Αtticabank βρήκε (επιτέλους) γαμπρό, η ELPEDISON καράβια και ο Στεφάτος υδρογονάνθρακες!

Ένας δισεκατομμυριούχος και ο Ρονάλντο «παντρεύουν» ποδόσφαιρο και τεχνολογία