Πέραν της 28ης Φεβρουαρίου θα κινηθεί  η επαναδιαπραγμάτευση των όρων στη συμφωνία μεταξύ της βιομηχανίας και της ΔΕΗ για τα τιμολόγια ρεύματος. Η επιχείρηση έχει δώσει δίμηνη παράταση των υφιστάμενων τιμολογίων για τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες, η ισχύς των οποίων έληξε στα τέλη  του 2020, προτείνοντας αυξήσεις έως και 50% από την 1 Μαρτίου αλλά και ριζικές αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης (ρήτρα αγοράς εξισορρόπησης, κατάργηση νυχτερινού τιμολογίου, πέναλτι με βάση την μηνιαία κατανάλωση κ.α), οι οποίες έχουν προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση της βιομηχανίας.

Όλα δείχνουν ότι κυβέρνηση και ενεργοβόρες βιομηχανίες (Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, ΤΙΤΑΝ, ΜΕΛ, ΕΛΠΕ, ΛΑΡΚΟ κ.α) κινούνται σε μια λογική σιωπηρής παράτασης των υφιστάμενων τιμολογίων που κάποιοι δεν αποκλείουν να έχει και ένα πολύμηνο χαρακτήρα, συνεκτιμώντας την ανάγκη στήριξης του κλάδου εν μέσω πανδημίας.

Χθες, συνεργάτες του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, επιβεβαίωναν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν πέρα από τα τέλη του μήνα χωρίς όμως να δίνουν κάποιο χρονοδιάγραμμα για την πορεία της μεγάλης εκκρεμότητας, αναφέροντας ότι είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να επιλυθεί τόσο γρήγορα.

Το επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι διαπραγματεύσεις της προηγούμενης περιόδου, οι οποίες κράτησαν 1,5 χρόνο. Προ εβδομάδων μάλιστα ο κ. Σκρέκας σε διαδικτυακή εκδήλωση είχε αναφερθεί στην ανάγκη στήριξης της βιομηχανίας αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει αβοήθητους τους βιομήχανους.

Τα μηνύματα πάντως που εξέπεμπαν χθες οι βιομηχανικοί καταναλωτές για την πορεία των διαπραγματεύσεων ήταν αντιφατικά. Κατά ορισμένες ερμηνείες, η ΔΕΗ θα κινηθεί στη γραμμή διατήρησης των υφιστάμενων τιμολογίων και επαναξιολόγησης σε βάθος κάποιων μηνών, με βάση το προφίλ του κάθε καταναλωτή, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί και κεντρική πολιτική γραμμή της κυβέρνησης.

Κάτι ωστόσο που δεν δείχνει να συμμερίζεται η ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Eνέργειας), η οποία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική και ζητά να κλείσει η επαναδιαπραγμάτευση εδώ και τώρα, τονίζοντας ότι οι παρατάσεις δεν οδηγούν πουθενά και αδικούν κάποιες βιομηχανίες. Κύκλοι της βιομηχανίας αναφέρουν, ότι οι βιομηχανίες χρειάζεται να κλείσουν σήμερα, διετή και τριετή συμβόλαια για την παραγωγή τους αλλά δεν ξέρουν σε ποια τιμή λόγω της ασάφειας που υπάρχει με τα τιμολόγια και υπογραμμίζουν ότι η ΔΕΗ διατηρεί το δικαίωμα της εφαρμογής των αυξήσεων με αναδρομική ισχύ.

Με χθεσινή μάλιστα ανακοίνωση η ΕΒΙΚΕΝ κάνει λόγο για προσπάθεια χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες. Ξεκίνησε όπως λέει, με την αύξηση κατά 20% των τιμολογίων στη Μέση Τάση από τη ΔΕΗ τον Οκτώβριο του 2019, η οποία «έσπρωξε» το σύνολο των παικτών της Μέσης Τάσης στους ιδιώτες προμηθευτές που σήμερα αυξάνουν αντιστοίχως τα τιμολόγια σε όλη τη βιομηχανία. Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών  χαρακτηρίζει ανεπαρκή και τα μέτρα που εξήγγειλε η ΡΑΕ, για τη συγκράτηση του κόστους της αγοράς εξισορρόπησης (target model), τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια, να παρουσιασθεί ως εύλογο το κόστος των 10 Ευρώ/Μwh για τις υπηρεσίες παροχής ενέργειας εξισορρόπησης, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου κόστους στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Σε αυτή την κατεύθυνση φημολογείται, ότι η ΔΕΗ στο πλαίσιο υποχρέωσής της, θα διαθέσει στους προμηθευτές ποσότητες ενέργειας με έκπτωση 10%. Η κίνηση αυτή στοχεύει στον «εξευμενισμό» των μη καθετοποιημένων προμηθευτών σχετικά με την επιχειρούμενη παγίωση της αύξησης του κόστους της αγοράς εξισορρόπησης» αναφέρουν.

Η ΕΒΙΚΕΝ ζητά την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να μην επιβληθούν αυξήσεις» και να εξορθολογιστεί η λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης. Καλεί δε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να προχωρήσει άμεσα στη λήψη ουσιαστικών ρυθμιστικών μέτρων με αναδρομική ισχύ, ώστε  να «συγκρατηθεί» το συνολικό κόστος της αγοράς εξισορρόπησης στα 5 Ευρώ/Μwh για όσο χρονικό διάστημα δεν συμμετέχει η Ζήτηση στην αγορά και λειτουργήσει ουσιαστικά ένας εποπτικός μηχανισμός.

Διαβάστε ακόμη

Το… νέο κόμμα, το αποκαλυφθέν σαλέ στο Πήλιο και η ζόρικη αδελφή 

Symbeeosis: Το επόμενο «βήμα» του Νίκου Κουτσιανά μετά την Apivita

Η άδεια πατρότητας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο – Όλες οι προτεινόμενες διατάξεις