Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Πάνω από 3 δισ. οι προσφορές για την ΑΜΚ – Προς μεγάλη υπερκάλυψη

  • newsroom


Στα 1,35 δισ. ευρώ ήταν ο μέγιστος στόχος που έχει θέσει η ΔΕΗ - Η έκδοση από την πρώτη ημέρα υπερκαλύφθηκε κατά περισσότερο από 2 φορές

Ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ έως τώρα οι προσφορές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, έναντι 1,35 δισ. που είναι ο μέγιστος στόχος που έχει θέσει η επιχείρηση.

Αυτό σημαίνει ότι η έκδοση από την πρώτη ημέρα υπερκαλύφθηκε κατά περισσότερο από 2 φορές, ενώ το ποσοστό υπερκάλυψης διαμορφώνεται σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο αν ληφθεί υπόψη ότι σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων είναι ήδη γνωστό ότι θα καλυφθεί από επενδυτές όπως η ΕΕΣΥΠ/ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να διατηρήσουν την καταστατική μειοψηφία, η CVC, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Υπενθυμίζεται ότι το βιβλίο προσφορών που άνοιξε το πρωί της 2ας Νοεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτό και στο κλείσιμο μέχρι και μεθαύριο Πέμπτη 4 Νοεμβρίου όπου θα γίνει η κατανομή. Εφόσον όμως υπάρχει ήδη κάλυψη στα 9 ευρώ σημαίνει ότι σε αυτό το επίπεδο θα είναι και η τιμή διάθεσης.

To ελληνικό Δημόσιο θα παραμείνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΔΕΗ και μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εγκρίθηκε τη 1η Νοεμβρίου, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Υπερταμείο θα συμμετάσχει αναλογικά στην αύξηση προκειμένου να διατηρήσει με την ολοκλήρωσή της συνολικά το 34,1% των μετοχών της ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό του θα διαμορφωθεί μεταξύ 23,2% και 23,8% των μετοχών.

Αντίστοιχα η συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ που σήμερα είναι 17% θα υποχωρήσει μεταξύ 10,3% και 10,9%. Πέραν του αμερικανικού fund της CVC που θα αποκτήσει το 10%, το υπόλοιπο 26,2% θα  μοιραστούν οι άλλοι μέτοχοι, μεταξύ των οποίων και η EBRD, η οποία υπολογίζεται να συμμετάσχει στην αύξηση με κεφάλαια άνω των 75 εκατ ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Η εφοδιαστική κρίση «πνίγει» την παγκόσμια οικονομία – «Ασφυξία» στα λιμάνια από Σιγκαπούρη ως Πειραιά

Το μεγάλο κανόνι Νο2: Σε πλειστηριασμό νέα ακίνητα σε Μύκονο και Σύρο

Σάρα Μπλέικλι – Spanx: Οι κορσέδες και τα κολάν του $1,2 δισ. – Ένα απίστευτο success story