Το μεγάλο επενδυτικό άνοιγμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο σηματοδοτεί η εξαγορά της Εnel στη Ρουμανία, θα είναι η αρχή για να ξετυλίξει η ΔΕΗ το νέο τριετές business plan που θα ενσωματώσει τα επιτεύγματα της τελευταίας τριετίας και την πορεία της επόμενης περιόδου σε ένα εντελώς διαφορετικό ενεργειακό τοπίο.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς, η οποία είναι ζήτημα ημερών να επισημοποιηθεί με την υπογραφή της τελικής συμφωνίας, είναι μια στρατηγική κίνηση υψηλού συμβολισμού, καθώς αποτελεί το επιστέγασμα της αλλαγής πορείας της ΔΕΗ που συντελείται μεθοδικά την τελευταία τετραετία. Είναι όμως και το όχημα για να διευρύνει σημαντικά την πελατειακή της βάση από τη μεγάλη δεξαμενή της αγοράς των Βαλκανίων.

Η ενσωμάτωση της Enel στον όμιλο της ΔΕΗ θα ανοίξει τον δρόμο για το Investor Day της Επιχείρησης ενώπιον ενός απαιτητικού ακροατηρίου στο οποίο περιλαμβάνονται οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές της, οίκοι αξιολόγησης και αναλυτές. Σε όλους αυτούς η διοίκηση θα παρουσιάσει μέσα στον Νοέμβριο ή, το αργότερο, στις αρχές Δεκεμβρίου το νέο επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο της. Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο που μετακινήθηκε χρονικά, καθώς θεωρήθηκε επιβεβλημένη η ενσωμάτωση των νέων δραστηριοτήτων στη Ρουμανία και πιθανώς και στη λιανική, ένας τομέας για τον οποίο η θέση της Επιχείρησης αναμένεται να μεταβληθεί ριζικά το επόμενο διάστημα.

Στο καθιερωμένο πλέον Investor Day για τις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης θα παρουσιάσει το νέο business plan για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ που συνιστούν το βαρύ οπλοστάσιο της νέας ΔΕΗ, τον νέο βηματισμό σε τομείς όπως η λιανική, μπαίνοντας δυναμικά στα προϊόντα και τις υπηρεσίες ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση, όπου χτίζει ένα από τα ισχυρότερα δίκτυα φόρτισης στην ελληνική αγορά με πάνω από 10.000 σημεία έως το 2027, αλλά και η νέα υποσχόμενη αγορά του υδρογόνου και των εναλλακτικών καυσίμων. Ο λιγνίτης, ο οποίος περιορίζει όλο και περισσότερο τη συμμετοχή του στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, δεν αποτελεί κομμάτι του νέου business plan, αφού ο κ. Στάσσης αναμένεται να οριστικοποιήσει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα την εξαγγελθείσα από το 2020 απόφαση απολιγνιτοποίησης, η οποία εμποδίστηκε από την ενεργειακή κρίση.

Η διεθνής πίστα της ΔΕΗ

O κ. Στάσσης θα βρεθεί στο Investor Day περισσότερο ώριμος και σίγουρος από ποτέ καθώς η ΔΕΗ δεν έχει να παρουσιάσει ένα απλό αφήγημα εξυγίανσης, αλλά μετρήσιμα και χειροπιαστά αποτελέσματα έπειτα από μια διετή περίοδο εσωστρέφειας την οποία πυροδότησε η ενεργειακή κρίση, ενισχύοντας τη σχέση της με τους μετόχους και τους μεγάλους επενδυτές. Από τη θέση πλέον και του αντιπροέδρου στη Eurelectric, την ένωση των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, o μάνατζερ της ΔΕΗ συμμετέχει στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ευρώπη – ακόμη μία κατάκτηση της τελευταίας περιόδου που βάζει την Επιχείρηση στον πυρήνα της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας των utilities που συνδιαμορφώνουν αποφάσεις.

Το deal της Ρουμανίας είναι μια απτή απόδειξη για τον ρόλο που διεκδικεί στην περιοχή η ΔΕΗ, αποκτώντας τα χαρακτηριστικά ενός διεθνοποιημένου ομίλου. Από τα περίπου 5,5 εκατομμύρια πελάτες που έχει σήμερα στην ελληνική αγορά η ΔΕΗ εκτινάσσεται στα 8,7 εκατομμύρια, καθώς προστίθενται τα 3,2 εκατομμύρια της ρουμανικής Enel. Επίσης, ενισχύεται δυναμικά το δίκτυο διανομής της, που από τα 240.000 χλμ. αυξάνεται στα 340.000 χλμ. (αύξηση σχεδόν 50%) με σημαντική συνεισφορά στη λειτουργική κερδοφορία, ενώ στις ΑΠΕ η ισχύς της σχεδόν διπλασιάζεται. Το γεγονός μάλιστα ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ αυξάνει τα πράσινα EBITDA στο σύνολο του ομίλου και βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες ESG.

Ισχυρή θέση στη λιανική

Το retail αναδεικνύεται για τη ΔΕΗ ένας εξίσου σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης, είτε με την απόκτηση της Κωτσόβολος, για την οποία η Επιχείρηση έχει εκδηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον και έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά, είτε με την αυτόνομη ανάπτυξη, την οποία ήδη υπηρετεί με τη διεύρυνση των καταστημάτων της ή ακόμη και με την απόκτηση κάποιου άλλου αυτόνομου δικτύου εφόσον δεν προχωρήσει η εξαγορά της Κωτσόβολος.

Η ΔΕΗ είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί του διαγωνισμού που έχει ξεκινήσει ο βρετανικός όμιλος Currys, καθώς η αλυσίδα εξυπηρετεί τη στρατηγική του μεγαλύτερου ενεργειακού ομίλου της χώρας να εκπαιδεύσει μέσα από ένα καλά οργανωμένο πανελλαδικό δίκτυο 95 καταστημάτων τους οικιακούς καταναλωτές σε προϊόντα και υπηρεσίες που δημιουργεί το νέο οικοσύστημα της ενεργειακής μετάβασης. Η Κωτσόβολος έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στη ΔΕΗ να πετύχει μεγαλύτερη διείσδυση στα ελληνικά νοικοκυριά με μια αλυσίδα που είναι ήδη μέσα στα σπίτια και τις επιχειρήσεις με οργανωμένα logistics, με τραπεζικές συμφωνίες για χρηματοδότηση των καταναλωτών και ασφαλιστικά προϊόντα και με εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να εξυπηρετήσει τις νέες εγκαταστάσεις ενεργειακής αυτονομίας και εξοικονόμησης.

Τι περιλαμβάνει η νέα στρατηγική

Η ΔΕΗ έχει από καιρό γυρίσει σελίδα παρουσιάζοντας την εικόνα μιας εντελώς διαφορετικής επιχείρησης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου ένα στραβοπάτημα θα μπορούσε να κλονίσει τα θεμέλια ολόκληρου του ενεργειακού συστήματος της χώρας.
Τα τελευταία χρόνια έχει μετασχηματιστεί σε έναν σύγχρονο ενεργειακό όμιλο με ξεκάθαρο στρατηγικό πλάνο, προχωρεί σε κινήσεις εξαγορών και επεκτάσεων με συγκεκριμένη στόχευση, αλλά και με ουσιαστική βελτίωση στα οικονομικά μεγέθη. Ο επικεφαλής της έχει εκτιμήσει στους αναλυτές ότι η ΔΕΗ το 2023 θα υπερβεί τον στόχο για EBITDA ύψους 1,1 δισ. ευρώ και θα προσεγγίσει το 1,2 δισ. ευρώ.

Mέχρι το τέλος του έτους η διοίκηση θα έχει λάβει τις αποφάσεις της και για τη διανομή του μερίσματος που θα αφορά τη χρήση του 2023 και θα διανεμηθεί στους μετόχους το 2024, ύστερα από μια οδυνηρή περίοδο μεγάλων οικονομικών αναταράξεων – ακόμη και κινδύνων χρεοκοπίας, όπως τόνιζαν στις λογιστικές καταστάσεις οι ορκωτοί ελεγκτές το 2019.

Στην Επενδυτική Ημέρα η Επιχείρηση αναμένεται να αποκαλύψει και τους επόμενους φιλόδοξους στόχους της τριετίας, με βασικό μοχλό τις ΑΠΕ, τομέα που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση στην πορεία μετασχηματισμού της, στον οποίο έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια και ενισχύεται δυναμικά και στις χώρες των Βαλκανίων.

Σήμερα τόσο σε λειτουργία όσο και στο στάδιο της κατασκευής βρίσκονται έργα συνολικής ισχύος 1,6 GW, ενώ 1 GW είναι στο στάδιο ανάπτυξης. Ετσι, από τώρα έχει εξασφαλιστεί η ισχύς του 30% του στόχου που έχει τεθεί για το 2026, που είναι τα 5,1 GW. Την προίκα της ΔΕΗ στον τομέα της καθαρής ενέργειας ενισχύει η Enel Romania, η οποία διαθέτει ένα σημαντικό pipeline ΑΠΕ συνολικής ισχύος 5,4 GW, με έργα σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης, εκ των οποίων τα 2,3 GW στην αιολική ενέργεια και τα 3,1 GW στην ηλιακή. Αυτό το χαρτοφυλάκιο αθροίζει επιπλέον έργα στο συνολικό pipeline της ΔΕΗ, δυναμικότητας 10 GW.

Διαβάστε ακόμη  

Η υπογεννητικότητα αλλάζει τον χάρτη του ελληνικού επιχειρείν 

Νέα Υόρκη: Πώς η μεγαλύτερη χωματερή του κόσμου μετατράπηκε σε πάρκο 

Ευρώπη: Έρχονται επτά φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ