Επιχειρήσεις

Διεθνή ονόματα στη «μάχη» για το «νέο» Πόρτο Καρράς – Αρχές 2022 το τελικό masterplan

  • Στεφανία Σούκη
Πορτο_Καρράς.jpg


Από την τελική πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου που θα επιλεγεί θα προκύψει και το ύψος των επενδύσεων που υπολογίζονται σε άνω των 100 εκατ. ευρώ - Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο

Ετοιμο, πιθανότατα στις αρχές του 2022, θα είναι το τελικό masterplan για το νέο Πόρτο Καρράς, όπως αυτό θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ομίλου Belterra Investment για τη μετατροπή του σε έναν από τους πλέον πολυτελείς προορισμούς της Μεσογείου -μετά από εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ- με ορίζοντα από το 2025 και μετά.

Ο νέος ιδιοκτήτης, ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη, έχει ήδη ξεκινήσει, όπως ανακοίνωσε χθες, τις διαδικασίες κλειστού διαγωνισμού για τη λήψη τεχνικών προτάσεων για την πλήρη ανάπτυξη της συνολικής έκτασης του Πόρτο Καρράς και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κληθεί πολύ γνωστά, διεθνή αρχιτεκτονικά ονόματα με εξειδίκευση ανά τη Μεσόγειο στην ανάπτυξη τέτοιου είδους rerorts που συνδυάζουν περισσότερες δραστηριότητες.

Στην περίπτωση του Πόρτο Καρράς, το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση της συνολικής έκτασης 18.000 στρεμμάτων, με πρόβλεψη και διερεύνηση ανάπτυξης ξενοδοχειακών μονάδων πλέον των 5 αστέρων, διαμόρφωσης περιοχής ιδιωτικών κατοικιών υψηλών προδιαγραφών, καζίνο, οινοποιείο, μαρίνα και υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και άλλες δραστηριότητες και αθλητικές εγκαταστάσεις. Από την τελική πρόταση θα προκύψει τελικά και το ύψος των επενδύσεων που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ.

Στο επόμενο διάστημα, εκπρόσωποι των αρχιτεκτονικών γραφείων που συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να επισκεφθούν το συγκρότημα προκειμένου να διαμορφώσουν τις πρώτες προτάσεις για το masterplan του φιλόδοξου project, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο. Στη συνέχεια, θα γίνει η τελική επιλογή ώστε η οριστική πρόταση να είναι έτοιμη στις αρχές της επόμενης χρονιάς, με τη διοίκηση Σαββίδη να θέτει σε πρώτο πλάνο «τη βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία, τη διατήρηση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος και την προστασία της βιοποικιλότητας».

Το 2021 το συγκρότημα της Χαλκιδικής αναμένεται να λειτουργήσει με τις βελτιώσεις που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το πλαίσιο λειτουργίας για την επόμενη χρονιά, δεδομένου ότι θα πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθεί και το επενδυτικό πλάνο. Η επίσημη επαναλειτουργία έχει οριστεί για την ερχόμενη εβδομάδα, από τις αρχές Ιουνίου, ενώ για τη φετινή σεζόν, ο νέος ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει σε ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων καθώς και αναβάθμιση των εξωτερικών εγκαταστάσεων και υποδομών. Συγκεκριμένα, από τις αρχές Ιουνίου το Porto Carras ανοίγει τις πόρτες του με ανανεωμένους χώρους στο Meliton 5*, κατόπιν ανακαίνισης των δωματίων και σουιτών του ξενοδοχείου, ενώ έχει γίνει και πλήρης αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

Οι βελτιωτικές εργασίες στη μαρίνα, με χωρητικότητα 315 θέσεων ελλιμενισμού και δυνατότητα φιλοξενίας μεγάλων σκαφών εώς 60 μέτρων, αφορούν την πλήρη ανακαίνιση των εγκαταστάσεων επισκεπτών, την αναβάθμιση ασφαλείας με νέο δίκτυο πυρόσβεσης και ηλεκτροδότησης και την πλήρη αποκατάσταση των υποβρύχιων εγκαταστάσεων.

Το μελλοντικό πλάνο για την Porto Carras Marina είναι να αναδειχθεί ως ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς μεγάλων σκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο. Το γκολφ του Porto Carras, το οποίο εκτείνεται σε 770 στρέμματα, έχει επίσης ανανεωθεί για το 2021 κατόπιν αναδιαμόρφωσης της τελικής στρώσης χώματος στις 18 οπές καθώς και επανατοποθέτηση 10.000 τ.μ. γρασιδιού.

Διαβάστε ακόμη 

Γιατί η πανδημία μπορεί να αποδειχθεί τελικά ευκαιρία για την ελληνική ένδυση 

Alumil: Τα τρία πωλητήρια που θα μειώσουν τα δάνεια της 

Τράπεζα Πειραιώς: Αρνητικό αποτέλεσμα €358 εκατ. λόγω προβλέψεων €800 εκατ.