«Προχωράμε κανονικά όλα μας τα έργα βάσει χρονοδιαγράμματος, κοιτάμε νέες ευκαιρίες, ωστόσο κάνουμε ταυτόχρονα και stress test στην εταιρεία με το δεδομένο ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα πρωτοφανείς και άγνωστες συνθήκες». 

Τάδε έφη χθές από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης της Dimand ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, επισημαίνοντας ότι από τον Ιούλιο που έγινε η εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στο ΧΑ έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις «όπως το γεγονός ότι η κοινοπραξία στην οποία ηγούμαστε είναι προσωρινός ανάδοχος για το project Skyline της Alpha Bank και είμαστε αυτή την στιγμή στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή των σχετικών εγγράφων και το εν συνεχεία κλείσιμο της συναλλαγής». Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται μετά τις υπογραφές, ωστόσο πρόκειται ουσιαστικά για  το πρώτο πακέτο «καθαρών» ακινήτων (όχι δανείων) που θα εξελιχθεί για την Dimand σε μία πολύ σημαντική δραστηριότητα από πλευράς αντικειμένου. 

Η πορεία της αγοράς

«Είμαστε τώρα στην εκτέλεση των έργων που έχουμε τα οποία κινούνται όλα βάσει του χρονοδιαγράμματος (σ.σ. Πύργος Πειραιά, ΜΙΝΙΟΝ, κτίριο γραφείων PwC στο Μαρούσι, συγκρότημα γραφείων στη Θεσσαλονίκη κ.α.) αλλά συγχρόνως βρισκόμαστε στη διαδικασία να κάνουμε και stress test στην εταιρεία ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι την επόμενη διετία θα αντέξει η Dimand να συνεχίσει προστατευμένη από όποια θύελλα έρθει, ανάλογα, μειώνοντας ή αυξάνοντας ταχύτητα. Είναι η έκτη φορά που κάνουμε αυτή τη δοκιμασία των stress test –η πρώτη φορά που είχε γίνει ήταν το 2007- κι έχοντας μάθει στις κρίσεις έχουμε ευθύνη και γνώση πώς να θωρακίζουμε την εταιρεία και να την προστατεύουμε από αυτού του είδους τους κλυδωνισμούς. Ερχεται το άγνωστο τους επόμενους 12 μήνες, οι συνθήκες  και οι παράμετροι είναι πολλές και δεν τις έχουμε αντιμετωπίσει ξανά, ωστόσο, από την άλλη πλευρά εξακολουθούμε να κοιτάζουμε ευκαιρίες στο κομμάτι των νέων έργων με επίκεντρο τις αναπλάσεις, όπου έχουμε στραφεί τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς η κατάσταση αυτή την στιγμή είναι ότι ναι μεν είμαστε πολύ προσεκτικοί μεν για την επερχόμενο χειμώνα, χωρίς όμως να ανακόπτουμε τη δραστηριότητά μας σε επίπεδο έρευνας και κλεισίματος νέων έργων». 

Γενικότερα όσον αφορά την κατάσταση στην αγορά, ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε ότι το κόστος κατασκευής λόγω της ανόδου των υλικών που είχε ανέβει 40%- 45% το προηγούμενο διάστημα έχει πάψει να αυξάνεται «και μάλιστα έχουμε διαπιστώσει μία μείωση σε ποσοστό  5%- 10% σε βασικά υλικά, όπως είναι το αλουμίνιο, το σίδερο κ.α.. 

Αντίστοιχα σε επίπεδο ενοικίων, η αγορά εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στα υψηλότερα ενοίκια γραφείων έναντι του 2019, ένα ακόμη θετικό και σημαντικό στοιχείο. Δε θεωρούμε ότι τα ενοίκια έχουν φτάσει σε σημείο όπου δημιουργείται πρόβλημα στο μέλλον για τη διατηρησιμότητά τους σε αυτά τα επίπεδα». 

Ο επικεφαλής της Dimand παρέθεσε ένα συγκριτικό στοιχείο της Αθήνας με το Μιλάνο, μία αγορά με πολύ καλή αγορά γραφειακών χώρων με παρουσία ξένων πολυεθνικών και στελεχών: «Για τα πράσινα κτίρια LEED όπου εμείς έχουμε κόστος κατασκευής 1.500 ευρώ το τ.μ. (από 1.100 ευρώ το 2019), το Μιλάνο είναι στα 1.800 – 2.000, τα ενοίκια είναι από 500- 640 ευρώ το τ.μ. το χρόνο, ενώ στην Αθήνα είμαστε στα 280- 360 ευρώ το χρόνο. Μπορούμε σε αυτή τη φάση να συγκρίνουμε την Αθήνα με το Μιλάνο γιατί τα σύνορα στην Ευρώπη έχουν αλλάξει και δεν έχουν περιορισμούς, οι πολυεθνικές και οι ξένοι που ζούν στο εξωτερικό επιλέγουν πόλη με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως η ποιότητα ζωής, η τεχνολογία, η συνδεσιμότητα, το εξειδικευμένο προσωπικό, κ.ο.κ.. Αρα πιστεύουμε ότι η Αθήνα και η Ελλάδα συνολικά έχει αρχίσει και αποκτά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με πόλεις όπως το Μιλάνο, τη Ρώμη κ.α. γιατί έχει φτάσει σε επίπεδα όπου τα κριτήρια την καθιστούν ελκυστική και όχι μόνο ανταγωνιστική. Το Μιλάνο έχει φτάσει να έχει 12 εκατ. τουρίστες το χρόνο και επεκτείνεται προς τα έξω. Η Αθήνα είχε το 2019 6,3 ξένους επισκέπτες και φέτος μπορεί να έχει 6- 6,5 εκατομμύρια άρα για να φτάσουμε σε αυτά τα νούμερα του Μιλάνου, ή άλλων ευρωπαϊκών πόλεων όπως η Λισαβώνα θα πρέπει να γίνουν πολλές επενδύσεις σε υποδομές πράγμα που σημαίνει και πολλή δουλειά για εταιρείες όπως η δική μας. 

Αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο δώρο που λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης κι έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, άρα η χώρα έχει το εργαλείο ώστε να γίνουν γρήγορα όλες οι απαραίτητες υποδομές. Εμείς έχουμε βασιστεί πάνω σε αυτό το πρόγραμμα που είναι ευρωπαϊκό κι έχουμε δρομολογήσει νέες επενδύσεις». 

Η πορεία των έργων

Ειδικότερα όσον αφορά την πορεία των έργων, στην περιοχή του Πειραιά, ξεκινώντας από την ανάπλαση του εμβληματικού Πύργου Πειραιά, οι προ-μισθώσεις έχουν προχωρήσει σε ποσοστό 65%, ενώ το έργο θα παραδοθεί νωρίτερα του αναμενομένου, την περίοδο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 2023. Την ίδια στιγμή, η Dimand προχωρά με την επόμενη, δεύτερη φάση του έργου ανάπλασης στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου όπου έχουν εκδοθεί οι σχετικές άδειες, ενώ προχωρούν και τα δύο οικιστικά 4.500 τ.μ. και 2.000 τ.μ. αντίστοιχα που περιλαμβάνουν επιπλωμένα μονόχωρα και δίχωρα διαμερίσματα. «Για το συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς βλέπουμε να υπάρχει σημαντική ζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand. Η εταιρεία, ως γνωστόν, έχει έλθει σε συμφωνία με την επίσης εισηγμένη Premia AEEAΠ για την αγορά οικιστικών ακινήτων ήδη από πέρυσι για το πρώτο οικιστικό εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments) που κατασκεύασε η Dimand στην περιοχή του Αγ. Διονυσίου, μία συνεργασία που θα συνεχιστεί και για επόμενα αντίστοιχα projects. Για το ακίνητο Δασκαλάκη στο λιμάνι η εταιρεία θα υποβάλει εκ νέου προσφορά στο διαγωνισμό που «τρέχει» τώρα για τα νέα Δικαστήρια Πειραιά από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), με προβλεπόμενη ανωδομή στις 26.000 τ.μ. και στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η πρότασή της υπάρχει εναλλακτικό πλάνο για τη μικτή χρήση γραφείων, κατοικίας κι ενδεχομένως και φιλοξενίας.  

Στο κέντρο της Αθήνας, για το ιστορικό ΜΙΝΙΟΝ, η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία μελετών και ελέγχου σε σχέση με τις χρήσεις και τους που  θα ενδιαφέρονταν να στεγαστούν εκεί και πολύ σύντομα, μέσα στον Οκτώβριο θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις. Ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται συνολικά για την ανάπλαση της περιοχής μαζί και με τους άλλους επενδυτές και υπάρχει συνεργασία με το δήμο. 

Πολύ σημαντική είναι η προωθούμενη επένδυση της Dimand στην περιοχή του Βοτανικού στο πρώην ακίνητο της Softex, ύψους 150 εκατ. ευρώ όπου προχωρούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες, στο πλαίσιο του γενικότερου πλάνου της Dimand στον τομέα των αναπλάσεων. «Αποκτήσαμε το παλιό εργοστάσιο γιατί είχε μέγεθος, είχε υποδομές έτοιμες στην περιοχή που βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, όπως το μετρό, το Γεωπονικό πανεπιστήμιο κ.τ.λ. και θεωρούμε ότι εκεί θα είναι μία στρατηγική επένδυση».

Διαβάστε ακόμη

Οι προτάσεις της Κομισιόν απειλούν και την Ελλάδα με διακοπή της ροής φυσικού αερίου από την Gazprom

Ρεύμα: Έως και τέσσερις φορές πάνω οι μετακινήσεις μεταξύ των παρόχων ενέργειας

Εκλογικός νόμος(3), η CVC και η Lavipharm, ο Βακάκης και η κουδούνα και οι εφοπλιστές που μαλώνουν για… κάτι νησάκια!