Ανησυχία προκαλούν, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, οι προαναγγελίες αυξήσεων στη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Αυτό σημείωσε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το επιμελητήριο με το Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο με τίτλο: «Business Transformation Stories».

Συγκεκριμένα η κυρία Εφραίμογλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της: «…τις τελευταίες μέρες ακούσαμε, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, να προαναγγέλλονται αυξήσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων. Οι δηλώσεις αυτές είναι λογικό να προκαλούν ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο, που – μαζί με την πρόκληση του μετασχηματισμού – καλείται να διαχειριστεί και εμπόδια, όπως είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής και η άνοδος των επιτοκίων. Προκαλούν ανησυχία γιατί αφορούν τις μικρομεσαίες, δηλαδή το 98% των επιχειρήσεων, οι οποίες καλούνται να αυξήσουν το μέγεθός τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στην καινοτομία.

Καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας, σε μια περίοδο όπου μείζον ζητούμενο είναι η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων υπονομεύει όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, οδηγεί σε αύξηση του ιδιωτικού χρέους και εντείνει τη φοροδιαφυγή. Ελπίζουμε ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει σε αυτό το παρελθόν.

Στα επόμενα χρόνια, οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον.

Η πρόεδρος συνέχισε αναφέροντας ότι η λέξη «μετασχηματισμός» πρωταγωνιστεί σήμερα στην ατζέντα του επιχειρηματικού κόσμου καθώς ζούμε σε ένα περιβάλλον που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, οπότε, ο μεγάλος εχθρός για τις επιχειρήσεις δεν είναι η αλλαγή, αλλά η στασιμότητα, ο εφησυχασμός.

Όπως είπε: «Έχουμε δει να γεννιέται ο όρος των superteams: που αναφέρεται στο συνδυασμό ανθρώπων και τεχνολογιών, ώστε να αξιοποιούνται συμπληρωματικές δεξιότητες και να επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα. Σε αυτό το περιβάλλον ο μετασχηματισμός δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. Προϋποθέτει κατάλληλες στρατηγικές από την πλευρά των επιχειρήσεων, αλλά και ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον».

Η ίδια τόνισε ότι «το ΕΒΕΑ πιστεύει στη δύναμη των συμπράξεων μεταξύ νεοφυών και εδραιωμένων επιχειρήσεων, που αποτελεί προϋπόθεση για τη μεγέθυνση και τη διεθνοποίηση των ελληνικών start-up, αλλά και για τη διάδοση κουλτούρας καινοτομίας στο σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας».

«Πιστεύουμε στην ανάγκη για μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, κάθε μεγέθους» κατέληξε η πρόεδρος.

Διαβάστε ακόμη

Μαίρη Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ): Ποντάρει στις εξαγωγές φέτας με νέα επένδυση 20 εκατ. ευρώ

Πέφτουν οι υπογραφές για το «Ελ. Βενιζέλος» – Ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

Studio Alfa: Απειλείται με σφυρί η πρώτη κινηματογραφική μονάδα στην Ελλάδα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ