Επιχειρήσεις

ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Ανοίγει η πλατφόρμα για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με πολύ ευνοϊκούς όρους

  • Στέλιος Μορφίδης


Ως 1,5 εκατ. ευρώ θα μπορεί να φτάνει κάθε δάνειο με περίοδο χάριτος 2 ετών και πολύ ευνοϊκά επιτόκια χάρη στις εγγυήσεις της Αναπτυξιακής Τράπεζας – Ποιοι μπορούν να τα πάρουν

Στην αναθέρμανση της οικονομίας επιχειρεί να συμβάλλει το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που ξεκινά μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ (Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ) και αφορά χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από πολύ μικρές ως μεσαίες επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Κάθε δάνειο θα κυμαίνεται από 25.000 ευρώ ως 1,5 εκατ. ευρώ, θα υπάρχει δυνατότητα περιόδου χάριτος έως και 2 έτη και το επιτόκιο του είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις των τραπεζών, χάρη στις εγγυήσεις της Αναπτυξιακής Τράπεζας και τη χρηματοδοτική υποστήριξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων θα κυμαίνεται από 5 έως 10 χρόνια.

Οι αιτήσεις θα μπορούν να κατατίθενται από την ερχόμενη Τετάρτη, 12 Μαΐου. Τα δάνεια θα δίδονται μέσω 10 συνεργαζόμενων τραπεζών.

Οι τράπεζες είναι οι παρακάτω:

1. Τράπεζα Πειραιώς,

2. Alpha Bank,

3. Eurobank,

4. Εθνική Τράπεζα,

5. Τράπεζα Αττικής,

6. Παγκρήτια Τράπεζα,

7. Συνεταιριστική. Τράπεζα Χανίων,

8. Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου,

9. Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας,

10. Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας.

Η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενες Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις οφείλουν να ακολουθήσουν την εξής διαδικασία:

1. Υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης ηλεκτρονικά πρώτα στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στο δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr.

2. Το αίτημα προσδιορίζει την Τράπεζα επιλογής από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί.

3. Κατόπιν υποβολή του αιτήματος στην τράπεζα της επιλογής τους και αξιολόγηση.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτημάτων δήλωσε:

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για άλλη μία φορά, εν μέσω της κρίσης αποδεικνύουν τα αντανακλαστικά τους. Ένα νέο επενδυτικό προϊόν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και περίοδο χάριτος εξασφαλίστηκε μέσα από δέκα συνεργαζόμενες τράπεζες για το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να τονώσουμε με δάνεια από 25.000 έως και 1.500.000 και με αποπληρωμή 5 έως 10 χρόνια όλες τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματική διάθεση να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους και να πραγματοποιήσουν τα οράματά τους στην Ελλάδα».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης δήλωσε:

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μετά τη σημαντική στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας την περίοδο της πανδημίας, συνεχίζει να παίζει καταλυτικό ρόλο και στην ανάκαμψη της οικονομίας, Με τη συγχρηματοδότηση δανείων για επενδυτικούς σκοπούς, με ευνοϊκούς όρους, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν γρηγορότερα τις αναγκαίες επενδύσεις τους προκείμενου να είναι περισσότερο ανταγωνιστικές στην μετά-πανδημική πραγματικότητα. Στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να καταστεί ο μεγαλύτερος μοχλός χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, με καινοτόμα και αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία, χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές».

Η Πρόεδρος και CEO της Hellenic Development Bank, κ. Αθηνά Χατζηπέτρου δήλωσε:

«Το πρόγραμμα αυτό είναι προπομπός μιας σειράς σύγχρονων αναπτυξιακών εργαλείων που σχεδιάζει και υλοποιεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα -αυτή τη φορά όχι για να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσε η πανδημία αλλά- για την πυροδότηση της αναπτυξιακής δυναμικής στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας. Διαβλέποντας την έλλειψη χρηματοδοτικού εργαλείου υποστήριξης επενδυτικών σχεδίων και λειτουργώντας προ-δραστικά στην επενδυτική δραστηριότητα που εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα, η Hellenic Development Bank αξιοποιεί τους πόρους του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ για να στηρίξει την χορήγηση, μέσω του τραπεζικού μας συστήματος, νέων δανείων επενδυτικού σκοπού με χαμηλά επιτόκια και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής».

Διαβάστε ακόμα

Τράπεζες: Τετ α τετ με επιχειρήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης – Πρώτες αντιδράσεις

Μειωμένα ενοίκια: Όσα πρέπει να ξέρετε για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο