Επιχειρήσεις

Εντατικοποιεί τις επενδύσεις της η Vantage Tower Greece

  • Στεφανία Σούκη


Το πλάνο για νέες συνεργασίες, διεύρυνση του πελατολογίου και αξιοποίηση των νέων ευκαιριών λόγω 5G

Την περαιτέρω ανάπτυξή της με νέες συνεργασίες έχει βάλει μπρος η Vantage Towers Greece, η οποία με τη νέα της δομή και την ένταξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και των στελεχών που σχετίζονται με τη λειτουργία παθητικών υποδομών από την VICTUS Networks S.A. ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στην αγορά.

«Υπάρχει σημαντικό πλάνο επιχειρηματικής ανάπτυξης, ισχυρή χρηματοοικονομική εικόνα και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό», ανέφερε χθές ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vantage Towers Greece, Αθανάσιος Έξαρχος, ο οποίος από κοινού με τον CEO της Vantage Towers Vivek Badrinath ανακοίνωσαν τη μεταφορά της δραστηριότητας διαχείρισης και αξιοποίησης των παθητικών υποδομών από την  VICTUS Networks στην Vantage Towers Greece. «Η εταιρεία φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μέσω της ανάπτυξης μιας νέας αγοράς: της εκμίσθωσης παθητικών υποδομών στην Ελλάδα που θα έρθει να υποστηρίξει την ανάπτυξη δικτύων, συμβάλλοντας σε μια πιο ψηφιακή Ελλάδα και στην ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών με πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο χάρη στην συνεγκατάσταση υποδομών».

Σύμφωνα με τον κ. Vivek Badrinath, διευθύνοντα σύμβουλο της Vantage Towers «ο κλάδος στην Ευρώπη έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, όπως δείχνει και το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου η διείσδυση είναι σήμερα στο 90% από το 80% το 2016 και 59%. Σήμερα η Vantage Towers, έχοντας εισαγχθεί και στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην Ευρώπη, με περίπου 82 χιλιάδες πύργους κεραιών (macro-sites) κινητής τηλεφωνίας σε 10 χώρες». Το χαρτοφυλάκιο της Vantage Towers περιλαμβάνει πύργους και κεραίες τηλεπικοινωνιών σε στέγες κτιρίων, συστήματα διανομής κεραιών (DAS) και μικρές κυψέλες, με την εταιρεία, ενεργώντας ως ανεξάρτητος παίκτης, «να είναι σε θέση να ικανοποιήσει εξίσου τις απαιτήσεις όλων των πελατών στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Η Vantage Towers, κατασκευάζει, λειτουργεί και μισθώνει αυτή την παθητική υποδομή στη Vodafone και σε άλλους παρόχους δικτύων, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Μ. Βρετανία, η Ιταλία κ.α. «Είμαστε 1 ή νο 2 σε 9 από τις 10 αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε και ειδικά στην Ελλάδα είμαστε νο 1. Είμαστε καλά τοποθετημένοι στην αγορά ώστε να επιτύχουμε περαιτέρω οργανική ανάπτυξη κι έχουμε τις προϋποθέσεις να το επιτύχουμε σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρηματοοικονομική θέση του ομίλου. Προχωράμε στις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε σε περαιτέρω συνεργασίες με τους υπόλοιπους παρόχους της αγοράς (Ρουμανία, Ουγγαρία κ.α.)» ανέφερε χαρακτηριστικά χθές ο CEO της εταιρείας. «Είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες και θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει κινητικότητα σε ό,τι έχει να κάνει με εξαγορές- συγχωνεύσεις στην αγορά ανά την Ευρώπη στο κομμάτι του παθητικού εξοπλισμού».

Oσον αφορά την ίδια την Vantage Towers Greece με τη νέα της δομή θα έχει στην ομπρέλα της συνολικά 90 εργαζομένους- οι 71 προέρχονται από την Victus. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο το 100% της Vantage Towers Greece (της κοινής εταιρείας διαχείρισης παθητικής υποδομής για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα που σύστησαν η Vodafone και η Wind) αποκτήθηκε από την Vantage Towers, θυγατρική του Vodafone Group.

«Από πλευράς χρηματοοικονομικής εικόνας, έχουμε 815 εκατ. ευρώ μετοχικό κεφάλαιο με 126 εκατ. ευρώ έσοδα και 53 εκατ. ευρώ EBITDA, με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου», ανέφερε από την πλευρά του για την Vantage Towers Greece ο κ. Εξαρχος. «Η εκτίμηση που κάνουμε είναι ότι είμαστε μέσα στις τοπ 50 εταιρείες στην Ελλάδα όσον αφορά το EBITDA, ενώ ξοδεύουμε περίπου 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, όσον αφορά τις επενδύσεις, φόρους κ.α.. Είμαστε νο 3 χώρα στο γκρουπ της Vantage Towers.

Η εταιρεία έχει αυτή την στιγμή πάνω από 5.200 πύργους κεραιών σε όλη την Ελλάδα, από Οθωνούς μέχρι Καστελλόριζο, συντελεστή 1,7 (μέσο όρο) όσον αφορά τους ενοικιαστές που βρίσκονται σε κάθε πυλώνα, περίπου 20 διαφορετικούς χρήστες εκ των οποίων οι δύο μεγαλύτεροι είναι οι Vodafone και Wind καθώς επίσης και 6.500 συμβόλαια με εκμισθωτές σε όλη την Ελλάδα. Στους χρήστες περιλαμβάνονται ακόμη η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, η Digea κ.α.. Θέλουμε να επεκτείνουμε τις θέσεις που έχουμε στην Ελλάδα, ενώ μοιραζόμενοι τις παθητικές υποδομές και λειτουργώντας ανεξάρτητα μπορούμε να συμβάλλουμε παράλληλα και στο κομμάτι της πιο «πράσινης» ατζέντας. Οσον αφορά την ανάπτυξη για τους χώρους, εννοείται ότι είναι στα πλάνα μας και προκύπτει εκ των πραγμάτων λόγω και των επενδύσεων που έχουν δρομολογήσει οι βασικοί μας χρήστες όπως άλλωστε και από την ανάπτυξη του δικτύου 5G- παράμετροι που θα ωθήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη και στις υποδομές στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η πολυετής συνεργασία με δύο από τους μεγαλύτερους μισθωτές, την Vodafone Ελλάδας και τη Wind Hellas, καθώς και η συνεργασία με άλλους σημαντικούς παίκτες της αγοράς ενισχύει τις δυνατότητες του τοπικού οικοσυστήματος παθητικών υποδομών στην παροχή ευρείας συνδεσιμότητας και προηγμένων, φιλικών προς το περιβάλλον υπηρεσιών. «Πάνω από 5.200 σημεία σε όλη την Ελλάδα με ρεύμα και συνδεσιμότητα είναι διαθέσιμα για όποιον θέλει να τα χρησιμοποιήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαρχος προσθέτοντας ότι «το δίκτυό μας είναι ανοικτό και στην Cosmote. Ολοι οι ιδιοκτήτες πολλών θέσεων ανά την Ελλάδα είναι πιθανοί χρήστες ενώ μας ενδιαφέρουν οι συνεργασίες και στο κομμάτι της ενέργειας».

Οι επιτελείς της εταιρείας αναφέρθηκαν στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον στην Ελλάδα ρυθμιστικά και αδειοδοτικά ώστε να γίνουν πιο γρήγορες οι διαδικασίες. «Την τελευταία διετία και παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί η εμπειρία μας είναι ότι υπάρχει ζήτημα στο να «τρέξουν» οι διαδικασίες. Οι χρόνοι για την έκδοση των αδειών δεν έχουν φτάσει τα επίπεδα τα ευρωπαϊκά ή τα επίπεδα μιας ψηφιακά ανεπτυγμένης χώρας. Για παράδειγμα στην Ελλάδα ο απαιτούμενος χρόνος μπορεί να φτάνει μαζί με την παροχή του ρεύματος ακόμη και τον ένα ή ενάμιση χρόνο, ενώ στη Γερμανία ο αντίστοιχος χρόνος μπορεί να είναι δύο μήνες ή μερικές εβδομάδες.». Σημειωτέον ότι και ο CEO του ομίλου, Vivek Badrinath συνάντησε κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημόσιες αρχές και βασικούς ενδιαφερομένους της αγοράς για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε ακόμα:

Τέλος στην «ομηρία» 400.000 φορολογούμενων με «χρέος» έως 0,99 ευρώ στην εφορία

Αδέρφια εκατομμυριούχοι σε μια νύχτα: Πόνταραν $8.000 σε νέο κρυπτονόμισμα κι έβγαλαν $9 εκατ.

Τουρκία: Το lockdown έριξε τον πληθωρισμό και ο Ερντογάν θα εμφανιστεί ως μέγας οικονομολόγος