Επιτυχημένο χαρακτηρίζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού το σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος για θέματα ανταγωνισμού, καθώς όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της, διακρίνει δυναμική συμμετοχή.

Στην ανακοίνωση η Επιτροπή Ανταγωνισμού υπενθυμίζει ότι για το σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών ξεκίνησε πανελλαδική εκστρατεία στα τέλη του 2021 και την ίδια χρονιά έγιναν αναφορές για 42 υποθέσεις, το 2022 υπήρξαν αναφορές για 142 υποθέσεις, ενώ ήδη το 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 15 αναφορές.

Ακόμη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού υπενθυμίζει ότι το σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών αποτελεί την πλέον τεχνολογικά προηγμένη και απόλυτα ασφαλή μέθοδο για κάθε πολίτη (επιχειρηματία, εργαζόμενο, καταναλωτή), ώστε να συμβάλει στην ανίχνευση αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών.

Ανάλογα συστήματα ανώνυμης παροχής πληροφοριών χρησιμοποιούνται από άλλες Αρχές Ανταγωνισμού παγκοσμίως, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Γερμανίας, Μεγάλης Βρετανίας, Δανίας, Νοτίου Κορέας κ.ά..

Ο πολίτης μπορεί να αναφέρει πληροφορίες για:

  • Νόθευση διαγωνισμών και προσφορών
  • Καθορισμό τιμών των προϊόντων/υπηρεσιών
  • Κατανομή αγοράς/κατανομή πελατών
  • Περιορισμό ή έλεγχο της παραγωγής, των αγορών ή της τεχνικής ανάπτυξης
  • Αποκλεισμό ανταγωνιστών και προϊόντων από την αγορά κτλ
  • Αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά από δεσπόζουσες εταιρείες που επιβάλουν αθέμιτες τιμές ή αθέμιτους όρους συναλλαγών κτλ
  • Παραβάσεις που σχετίζονται με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από επιχειρήσεις με σημαντική διαπραγματευτική ισχύ στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού (π.χ. αναφορικά με γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα και άλλα καταναλωτικά προϊόντα)

Όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια νέα στρατηγική ανίχνευσης αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών μέσω της χρήσης καινοτόμων τεχνολογικών και άλλων μεθόδων, αλλά και γενικότερα ενημέρωσης του κοινού για θέματα ανταγωνισμού, η οποία ξεκίνησε από το 2020 και συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερο δυναμισμό και αποφασιστικότητα, δεδομένων και των πληθωριστικών πιέσεων που δέχεται η ελληνική κοινωνία.

Το σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος για θέματα ανταγωνισμού βρίσκεται στη διεύθυνση: Για πολίτες και επιχειρήσεις: https://www.epant.gr/whistleblowing, για αναθέτουσες αρχές: https://www.epant.gr/bidrigalert

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: «Άντεξε» στις πιέσεις, έχοντας φύλακα – άγγελο τις τράπεζες

Γιάννης Βασιλάκος στο newmoney: Το σχέδιο της «Κωτσόβολος» πίσω από τη νέα επένδυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Δήμας: «Καθοριστικό το Smart Attica για την ψηφιακή ωριμότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»