«Αντισώματα» στην πανδημία επιδεικνύει η Εθνική Ασφαλιστική, η οποία «έκλεισε» το α’ εξάμηνο του 2020 με αυξημένη παραγωγή.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, εξαιρουμένης της παραγωγής του προϊόντος εφάπαξ ασφαλίστρου, αυξήθηκε σε ποσοστό 4,8% έναντι του α’ εξαμήνου του 2019, διαμορφούμενο σε 276,5 εκατ. ευρώ. Συνυπολογίζοντας την παραγωγή του εν λόγω προϊόντος, το σύνολο των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων παρουσιάζει  μείωση κατά 10,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, η οποία αποδίδεται κυρίως στις δυσλειτουργίες των τραπεζικών καταστημάτων.

Όσον αφορά στην κερδοφορία, οι επιπτώσεις από την πανδημία του Covid-19, επέδρασαν αρνητικά και σε αυτή, με συνέπεια τα κέρδη προ φόρων κατά το α’ εξάμηνο του 2020 να διαμορφωθούν σε 17,5 εκατ. ευρώ έναντι 25,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, μείωση, που οφείλεται  κυρίως στην περαιτέρω πτώση των επιτοκίων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την προεξόφληση των ασφαλιστικών αποθεμάτων.

Tα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του Κλάδου Ζωής, εξαιρουμένης της παραγωγής του προϊόντος εφάπαξ ασφαλίστρου, ανήλθαν το α’ εξάμηνο του 2020 σε 194,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,0% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019. Συμπεριλαμβάνοντας και την παραγωγή του εν λόγω προϊόντος, τα συνολικά μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα «άγγιξαν» τα 242,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 14,8%, η οποία, ωστόσο, δεν είχε σημαντική επίδραση στην κερδοφορία της εταιρείας.

Σε ό, τι αφορά τους Κλάδους Γενικών Ασφαλίσεων, τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 82,2 εκατ. ευρώ έναντι 78,7 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,4%, προερχόμενη κυρίως από την αύξηση των εργασιών του βιομηχανικού χαρτοφυλακίου του Κλάδου Πυρός και των εργασιών λιανικής του Κλάδου Γενικής Αστικής Ευθύνης.

Οι ζημιές αποτίμησης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, οι οποίες είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2020 λόγω της κατάρρευσης των κεφαλαιαγορών, ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αναστράφηκαν κατά το β’ τρίμηνο και, σε συνδυασμό με την κερδοφορία του α’ εξαμήνου 2020, συνετέλεσαν στην αύξηση κατά 12,6 εκατ. ευρώ των ιδίων κεφαλαίων, τα οποία κατά την 30.06.2020 ανήλθαν συνολικά σε 1.074,7 εκατ. ευρώ (31.12.2019: 1.062,1 εκατ. ευρώ). Θετική, επίσης, παραμένει και η κεφαλαιακή επάρκεια της εταιρείας, με ή χωρίς τη χρήση μεταβατικών μέτρων.

«Η Εθνική Ασφαλιστική, έχοντας προσαρμοσθεί επιτυχώς στα νέα δεδομένα, που επέφερε ο Covid-19, συνεχίζει να στηρίζει  έμπρακτα τη συλλογική προσπάθεια περιορισμού των πρωτοφανών επιπτώσεων της πανδημίας», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Πρωταρχικό και αδιαπραγμάτευτο μέλημα παραμένει η άμεση, πλήρης και ποιοτική κάλυψη του συνόλου των αναγκών των ασφαλισμένων, καθώς και η διασφάλιση της υγείας και η προστασία του ανθρωπίνου δυναμικού και των συνεργατών της».

ΕΤΕ: Σε… τροχιά πώλησης ο ασφαλιστικός της βραχίονας

Σε συνομιλίες με διεθνείς επενδυτές (σ.σ. CVC Capital), στη βάση ενός επικαιροποιημένου business plan, βρίσκεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να ολοκληρώσει την πώληση του 80% του ασφαλιστικού της βραχίονα.

Την επιβεβαίωση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου 2020, επιφυλασσόμενος, ωστόσο, να ενημερώσει προσεχώς για τις όποιες εξελίξεις.

Όπως είχε γράψει το ΝΜ, το νέο – τριετές – business plan θα τεθεί εντός του τρέχοντος μήνα προς έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, γεγονός, που αναμένεται να ενεργοποιήσει τις εξελίξεις γύρω από το πλέον σημαντικό… ασημικό της ΕΤΕ.