Στις κορυφαίες επιλογές (top pick) της Eurobank Equities κατατάσσεται η μετοχή της Motor Oil, με τη χρηματιστηριακή εταιρεία να δίνει σύσταση «buy» και τιμή – στόχο 22,50 ευρώ (σήμερα διαπραγματεύεται στα 18 ευρώ).

Τα παραπάνω εξηγούνται, όπως αναλύεται σε σχετική έκθεση, από τo περιθώριo διύλισης, τo οποίo έχει εκτιναχθεί σε υψηλό πολλών ετών, χάρη σε μια σειρά παραγόντων. Από πλευράς ζήτησης, η άρση των περιορισμών της Covid έχει οδηγήσει σε ριμπάουντ της κατανάλωσης. Από πλευράς προσφοράς, οι σφιχτές συνθήκες έχουν ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές, κάτι το οποίο αναμένεται να παράξει ισχυρά περιθώρια και το β’ και το γ’ τρίμηνο του 2022.

Δεν είναι τυχαίο ότι Eurobank κάνει λόγο για τη «Χρυσή Εποχή» του κλάδου της διύλισης. Ωστόσο, όπως σπεύδει να προειδοποιήσει, αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, καθώς οι υψηλές τιμές ενδέχεται να δρομολογήσουν την κατάρρευση της ζήτησης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή εταιρεία εκτιμά ότι τα περιθώρια διύλισης της Motor Oil θα φθάσουν κοντά στα 13 δολάρια ανά βαρέλι το 2022, κάτι που συνεπάγεται προσαρμοσμένα EBITDA του κλάδου διύλισης άνω των 750 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα είναι τα συνολικά προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) του Ομίλου να υπερβαίνουν τα 900 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Για το 2023, η Eurobank περιμένει μία μικρή πτώση των περιθωρίων διύλισης στα 10,5 δολάρια ανά βαρέλι. Το συγκεκριμένο ποσό, βέβαια, είναι υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2013 – 2020.

Ειδική μνεία κάνει, τέλος, στην εξαγορά του 30% της Ελλάκτωρ καθώς και του 75% του βραχίονα ΑΠΕ της κατασκευαστικής εταιρείας (Άνεμος), μια εξέλιξη που μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου για εγκαταστημένη ισχύ ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) 850 MW έως το 2023 (από 280 MW το 2021), αλλά και στην εξασφάλιση αδειών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ένα χαρτοφυλάκιο της τάξης του 1,6 GW.

Διαβάστε ακόμη: 

Τα 3+1 deals που τρέχουν (παρά τα χάλια των αγορών), η επιστροφή του Λαβίδα, οι νέες εκδόσεις ομολόγων και ο «συνδρομητικός πονοκέφαλος»

Περιστέρης: «Να στρίψει το τιμόνι στη φθηνή εγχώρια καθαρή ενέργεια»

Πληθωρισμός: Η μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές επιχειρήσεις (pics)