Τη στρατηγική με την οποία θα κινηθεί η Profile Software μέσα στο 2021, μια χρονιά που ο κλάδος της πληροφορικής περιμένει πολλές και μεγάλες εξελίξεις, εξηγεί στο newmoney ο CEO της εισηγμένης, Ευάγγελος Αγγελίδης.

Αναλύει, ακόμα, τα νέα επενδυτικά σχέδια, αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία της πιο διεθνοποιημένης, ίσως, ελληνικής εταιρείας του χώρου (με παρουσία σε 40 χώρες, σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία, Αφρική, Αμερική) και αναφέρεται λεπτομερώς στους άμεσους στόχους της, τόσο στο «μέτωπο» των εξαγορών, όσο και σε αυτό της συμμετοχής της σε διαγωνισμούς του δημοσίου για την διεκδίκηση νέων σημαντικών έργων ψηφιοποίησης για την «επόμενη μέρα» της χώρας.

Η Profile Software ενισχύει, παράλληλα, το προϊοντικό «οπλοστάσιο» της και διευρύνει την «γκάμα» των συνεργασιών της, με πιο πρόσφατα παραδείγματα την επιλογή του Axia (μιας web-based πλατφόρμας διαχείρισης επενδύσεων) από τον ρωσικό επενδυτικό τραπεζικό οργανισμό ΑΤΟΝ με έδρα την Μόσχα και νωρίτερα το λανσάρισμα του Profile Vote (μιας πλατφόρμας ψηφοφορίας νέας γενιάς), η οποία χρησιμοποιείται, από τον Φλεβάρη, με επιτυχία σε online διεξαγωγή ιδιαίτερα απαιτητικών Συνελεύσεων μεγάλων ομίλων, εντός και εκτός συνόρων…

Στην ανάπτυξη ποιων προϊόντων και ποιους κλάδους δίνει, τώρα, το «βάρος»;

«Η Profile είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρεία τεχνολογίας στο χώρο του χρηματοοικονομικού λογισμικού και ειδικότερα μέσω συστημάτων Asset & Fund management, Core Banking, Digital banking, Treasury management, Risk management, με διεθνή δραστηριότητα που αποφέρει περίπου το 65% των εσόδων της.

Η Εταιρεία μας επενδύει συστηματικά σε Οργανική Έρευνα και Ανάπτυξη περίπου 2,5 – 3 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί σε 15%-20% επί των πωλήσεων, για βελτιώσεις των συστημάτων μας, αλλά και για ανάπτυξη νέων λύσεων, ή και ενσωμάτωση νέων εργαλείων.

Εκ των οποίων, 5 εκατ. ευρώ σε βάθος 3ετίας αφορούν ανακοινωμένες επενδύσεις σε Ε&Α Νέων Τεχνολογιών (Digital) με επίκεντρο τη νέα μας θυγατρική στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουμε ήδη αρχίσει να στελεχώνουμε τα γραφεία μας με νέους και έμπειρους προγραμματιστές ώστε εντός του έτους να πετύχουμε τους επιχειρηματικούς στόχους που θέσαμε με την ίδρυση της Profile Technologies για την παρουσίαση νέων λύσεων και εφαρμογών που αναμένεται να καλύψουν υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες…», απαντά αρχικά ο κ. Αγγελίδης και προσθέτει:

«Αυτήν την εποχή επενδύουμε στην καλύτερη αξιοποίηση και εφαρμογή στα προϊόντα μας τεχνολογιών αιχμής σε Artificial Intelligence (AI), Machine Learning (ML), Robotics Process Automation (RPA), blockchain, augmented analytics, edge computing και IoT, καθώς και αναβάθμιση των λύσεών μας ώστε να είναι natively cloud με δυνατότητες απομακρυσμένης πρόσβασης, δίνοντας έμφαση σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.».

«Στόχευση σε Digital banking και Fund/Asset Management»

Είναι γνωστό, ωστόσο, από το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι η Profile Software μπαίνει «δυνατά» και στο «παιχνίδι» των εξαγορών και εξετάζει την απόκτηση δυο εταιρειών από την περιοχή της Δ.Ευρώπης. Πόσο κοντά, όμως, είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας – ή των συμφωνιών αυτών;

Ο Ευάγγελος Αγγελίδης δίνει το πλήρες στίγμα των κινήσεων της εισηγμένης, στην προσπάθεια της αυτή για την περαιτέρω διεύρυνση του portfolio της:

«Σε συνέχεια της επιτυχημένης εξαγοράς της Login, και σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τα πλάνα οργανικής Έρευνας & Ανάπτυξης, η εταιρεία έχει αναθέσει σε μία ομάδα εξειδικευμένων στελεχών της να ασχολείται συστηματικά με θέματα εξαγορών, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα, στοχεύοντας στην απόκτηση συμπληρωματικών προϊόντων και στην τοποθέτηση σε νέες γεωγραφικές περιοχές. Οι εταιρείες που αξιολογούμε είναι στην Ευρώπη και διαθέτουν λύσεις στις περιοχές του Digital banking, αλλά και του Fund/Asset Management. Από τις εταιρείες που εξετάζονται υπάρχουν 1-2 περιπτώσεις, οι οποίες βρίσκονται σε ώριμο επίπεδο

«Το ποσοστό θεσμικών επενδυτών υπερβαίνει το 25%»

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της, όσο και το «ράλι» της μετοχής της στο ΧΑ και η προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών, ανέδειξαν την δυναμική μιας εισηγμένης που θεωρείται ηγέτιδα στην ανάπτυξη λογισμικού για τον εγχώριο και διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα.

Σε ποιο ποσοστό ανέρχεται η παρουσία ξένων επενδυτών επί του μετοχικού κεφαλαίου της; Ποιες είναι οι προσδοκίες της διοίκησης;

«Όπως ανακοινώσαμε πρόσφατα και στα τριμηνιαία νέα του ομίλου το ποσοστό θεσμικών επενδυτών υπερβαίνει το 25%, ενώ, των ξένων επενδυτών το 17%. Η μετοχή του ομίλου ανεβαίνει σταδιακά και διαπραγματεύεται σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική θέση εν συγκρίσει με ομοειδείς εταιρείες, όπως παρουσιάζουν και ανεξάρτητοι αναλυτές. Η διοίκηση του ομίλου ακολουθεί το δυναμικό της σχεδιασμό και αυτό φαίνεται ότι πραγματώνεται επιτυχώς τα τελευταία χρόνια και αναμένουμε και στην επιτυχή επίτευξη των στόχων μας και στην νέα δεκαετία, γεγονός που με τη σειρά του κεντρίζει το ενδιαφέρον και κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.», είναι το σχόλιο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Profile Software στο newmoney.

«Παρόντες στα μεγάλα έργα εκσυγχρονισμού του δημοσίου»

Το 2021 θα είναι η χρονιά των μεγάλων διαγωνισμών σε επίπεδο δημοσίου (συμπεριλαμβανομένου και του mega project της ψηφιοποίησης των αρχείων 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας) και εύλογα, η Profile, ως ένας από τους πιο ισχυρούς «παίκτες» της αγοράς ετοιμάζεται να λάβει «θέση μάχης» για να διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατόν «κομμάτι» από μια συνολική «πίτα» μερικών δισεκατομμυρίων…

Ο Ευάγγελος Αγγελίδης περιγράφει τα ατού της εισηγμένης σε αυτή την «κούρσα διαρκείας» που αναμένεται τους προσεχείς μήνες και κάνει μια συνοπτική αποτίμηση των πεπραγμένων της σε αυτό το «μέτωπο»:

«Η πανδημία έχει επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου στον οποίο η εταιρεία διαθέτει σημαντική εμπειρία και γνώση, έχοντας ψηφιοποιήσει δομές και εργασίες για την καλύτερη επικοινωνία του πολίτη με το κράτος, καθώς και την αυτοματοποίηση διαδικασιών. Ειδικότερα, ο όμιλος δραστηριοποιείται επί περίπου 2 δεκαετίες σε υλοποιήσεις απαιτητικών έργων του Ελληνικού δημόσιου τομέα και έχει να προσφέρει σημαντική τεχνογνωσία σε λύσεις που ενδιαφέρουν τον τομέα αυτό – πολλώ δε μάλλον όταν αφορούν σε χρηματοοικονομικό περιεχόμενο – με αποδεδειγμένη διεθνή και αναγνωρισμένη εμπειρία. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε επενδύσει συστηματικά στην απόκτηση εμπειρίας σε καθετοποιημένους τομείς όπως είναι ο χώρος της Δικαιοσύνης, ο χώρος των Οικονομικών αλλά και ο χώρος των Μεταφορών…», λέει και συνεχίζει:
«Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία σε οριζόντιους τομείς όπως τα συστήματα Business Intelligence (BI), τα έργα ΣΔΙΤ, οι λύσεις διαλειτουργικότητας, οι σύνθετες ψηφιοποιήσεις μεγάλου όγκου φυσικών αρχείων, αλλά και τα συστήματα GDPR, που διατρέχουν όλους τους δημόσιους φορείς συμβάλλοντας αποφασιστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των Οργανισμών που τις αξιοποιούν, όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα σχετικά με την ψηφιοποίηση των πρακτικών δικαστηρίων. Ένα μεγάλο έργο που ολοκληρώθηκε με επιτυχία είναι η εγκατάσταση του νέου συστήματος στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας. Για όλα τα παραπάνω η Profile έχει να επιδείξει μια σειρά απολύτως επιτυχημένων υλοποιήσεων, σε συνδυασμό με την απαιτούμενη χρηματοοικονομική επάρκεια για να τα αναλάβει και να τα διεκπεραιώσει.».
Ο CEO της Profile «δείχνει» -στον επίλογο του- τον στόχο: «Είναι κοινή η πεποίθηση ότι τα επόμενα χρόνια θα υλοποιηθούν πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που στην παρούσα φάση βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού. Ο όμιλός μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με την αξιοποίηση των κεφαλαίων που θα αντληθούν από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και άλλες πηγές χρηματοδότησης στα οποία λαμβάνει μέρος και θεωρούμε δεδομένο, ότι εταιρείες σαν την Profile Software με την συγκεκριμένη διαδρομή στο χώρο, τεχνογνωσία και χρηματοοικονομική επάρκεια, θα κληθούν από το Δημόσιο να συνεισφέρουν στα έργα του εκσυγχρονισμού του, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία.»

Διαβάστε ακόμη:

Επ. Ανταγωνισμού: «Καμπανάκι» για τις συνέπειες του lockdown και σχέδιο ελέγχου των σούπερ μάρκετ

MFS Investment Management: Το «old money» που απέκτησε το 5% του ΟΤΕ

ΠΟΤ: Η Ελλάδα στο 34% των διεθνών προορισμών που είναι «μερικώς κλειστοί» για τους ξένους τουρίστες