Κάτι λιγότερο από έναν χρόνο μετά από το ρεκόρ του περσινού Μαΐου, η FlexCar, ένας από τους υποψήφιους «μονόκερους» του ελληνικού startup οικοσυστήματος, επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο τη δυναμική της.

Η ελληνική scale up «σήκωσε» νέα χρηματοδότηση, χάρη στην οποία τα συνολικά επενδυτικά κεφάλαια της εκτινάσσονται σε ένα ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ μέσα σε μια διετία σχεδόν.

Μια εξέλιξη η οποία έρχεται χρονικά να «δέσει» με το «άνοιγμα» της εταιρείας στην αγορά του Μεξικού, παράλληλα με την παρουσία της σε αυτές της Ιταλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, με την προοπτική της επέκτασής της και σε άλλες χώρες, αλλά και την υλοποίηση του νέου μεγάλου business plan της, που μεταξύ άλλων προβλέπει την δημιουργία ενός στόλου αποτελούμενου από 50.000 αυτοκίνητα, την ενίσχυση σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και την εισαγωγή εξελιγμένων τεχνολογιών στο χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών της.

Η FlexCar κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να επαναπροσδιορίσει την έννοια της ευέλικτης μίσθωσης οχημάτων, προσφέροντας λύσεις flexible leasing με το συνδρομητικό μοντέλο Car-as-a-Service.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που κλείνοντας τα 5 χρόνια από το ξεκίνημα της FlexCar, έχουμε κάνει μοναδική πρόοδο στην επίτευξη των στόχων μας, εδραιώνοντας το όνομά και την παρουσία μας ως ηγετικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά.

(από αριστερά:) Γιώργος Μπιζάς, CoFounder & Group President και Γιώργος Δεσύλλας, CEO & Cofounder, FlexCar

Στα νέα μας βήματα εντός και εκτός Ευρώπης προχωράμε σταθερά, έχοντας στο πλευρό μας πιστούς και δυνατούς συμμάχους. Από την πρώτη στιγμή, οι λύσεις που προσφέρει η FlexCar ανά τον κόσμο απαντούν σε πραγματικές ανάγκες της αγοράς του mobility, και αυτό φαίνεται από την τεράστια αποδοχή και αναγνώριση των πελατών και των συνεργατών μας.

Για εμάς, το άνοιγμα σε νέες αγορές είναι μια ευπρόσδεκτη πρόκληση, που μας κρατάει σε εγρήγορση, συνεχίζοντας τη δυναμική μας πορεία και την προσπάθεια εξέλιξης σε όλα τα επίπεδα.

Η νέα χρηματοδότηση και το λανσάρισμα στο Μεξικό, έρχονται σε μια σημαντική στιγμή για την εταιρεία, δίνοντάς μας ενέργεια και δύναμη για να επεκταθούμε περαιτέρω παγκοσμίως, εμπλουτίζοντας τις υπηρεσίες μας και βελτιστοποιώντας τη μαγική εμπειρία των πελατών μας και όσων μας εμπιστεύονται για τις μετακινήσεις τους, πάντα με υπευθυνότητα και προσήλωση στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους», δηλώνει στο newmoney o Γιώργος Δεσύλλας, CEO & Co-founder, FlexCar (κεντρική φωτό κειμένου). 

Το story και οι ισχυροί επενδυτές

Ο ίδιος έχει προβλέψει ότι η FlexCar θα υπερβεί το φράγμα του 1 δισ. στην αποτίμησή της και θα καταστεί Unicorn με ρεκόρ ταχύτητας για την Ελλάδα.
Η προσωπική του πορεία άλλωστε μέχρι σήμερα ήταν αλματώδης. Επικεντρώθηκε αρχικά στον κλάδο των οικονομικών, ως απόφοιτος του London School of Economics, όπου διατέλεσε πρόεδρος της ελληνικής φοιτητικής κοινότητας και μετά τις σπουδές του εργάστηκε επί σειρά ετών σε έγκριτες συμβουλευτικές εταιρείες στο Λονδίνο και το Dubai, όπως η Boston Consulting Group και η Goldman Sachs. Τον κέρδισε, όμως, ο χώρος των startups και το 2018 επέστρεψε στην Ελλάδα για να ιδρύσει την FlexCar.

Τον Μάιο του 2022 η νεοφυής εταιρεία πέτυχε το απόλυτο ρεκόρ χρηματοδότησης αντλώντας 210 εκατ. ευρώ, σε διάστημα λίγων μηνών από προηγούμενο γύρο ύψους 50 εκατ. ευρώ και τώρα προστέθηκαν νέα σημαντικά κεφάλαια στα «καύσιμά» της.

Η συγκέντρωση συνολικών επενδυτικών κεφαλαίων ύψους 300+ εκατ. ευρώ (σε ίδια κεφάλαια, αλλά και σε μορφή δανείων) αποτελούν σαφές δείγμα της ψήφου εμπιστοσύνης από ισχυρούς διεθνείς επενδυτές προς την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής εταιρείας. Το Αμερικανικό fund Data Point Capital φέρεται μάλιστα να ηγήθηκε του νέου γύρου χρηματοδότησης και με αυτό τον τρόπο εισέρχεται στην μετοχική σύνθεση της FlexCar ενώ συμμετείχαν επίσης οι Seaya Ventures και VentureFriends.

Στον περσινό γύρο χρηματοδότησης-ρεκόρ, υπενθυμίζεται, ότι είχε λάβει μέρος ως νέος επενδυτής-μέτοχος η Fasanara Capital, δίπλα σε υφιστάμενους από τότε κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές όπως οι Seaya Ventures, Arena Investors, VentureFriends, Uni.Fund και Frontline Ventures.

Τα νέα γραφεία στο Μεξικό

Τα νέα γραφεία της FlexCar στο Μεξικό Σίτι βρίσκονται σε ένα εμβληματικό κτίριο, αυτό της Ισπανικής Πρεσβείας, από όπου ήδη διατίθενται τα πρώτα οχήματά της προς μίσθωση, με ιδιαίτερα θετικό απολογισμό από τους πρώτους κιόλας μήνες λόγω της μεγάλης ζήτησης των υπηρεσιών της από τους τοπικούς καταναλωτές.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της προβλέπει σε αυτό το στάδιο την εδραίωσή της στην αγορά της Λατινικής Αμερικής.


Τα υψηλά μερίδια στην ελληνική αγορά λειτούργησαν, ουσιαστικά, ως βάση για την ευρύτερη διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων της, που συνεχίζεται, με την FlexAuto Mexico να αποτελεί το νέο μέλος του οικοσυστήματος του Ομίλου FlexCar, όπως συνέβη νωρίτερα με την ένταξη των FlexCar Κύπρου και FlexAuto Ιταλίας.

Διεθνής επέκταση της OpenCars

Η FlexCar διατηρεί σήμερα έναν στόλο πάνω από 10.000 οχημάτων, εξασφαλίζοντας έναν μεγάλο όγκο ετοιμοπαράδοτων αυτοκινήτων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.
Από τα τέλη του 2021 λειτουργεί την OpenCars, ένα εξειδικευμένο business unit, που εμπορεύεται τα αυτοκίνητα του στόλου της FlexCar, τα οποία έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους στο πλαίσιο των υπηρεσιών μίσθωσης, με γνωστό ιστορικό και διατίθενται προς πώληση στην αγορά με την υπογραφή της αξιοπιστίας και της διαφάνειας του ομίλου.

Έτσι, συμπληρώνεται το portfolio των υπηρεσιών που διαθέτει η εταιρεία για να καλύψει τις ανάγκες κάθε ιδιώτη και επαγγελματία. Στα πλάνα της FlexCar είναι μέσα στους επόμενους μήνες να προχωρήσει στην επέκταση του εγχειρήματος της OpenCars και στις αγορές του εξωτερικού, αξιοποιώντας το αποτύπωμα και το δίκτυο του Ομίλου της FlexCar σε Ευρώπη και Αμερική.

Η FlexCar διανύει την 5η συνεχόμενη χρονιά κερδοφορίας, παρουσιάζοντας μια εξαιρετικά υγιή εικόνα βάσει των οικονομικών της αποτελεσμάτων, που αποφέρει τη σταθερή και συνεχή εμπιστοσύνη Ελλήνων και ξένων θεσμικών επενδυτών, αλλά και των πελατών της.

Κάθε χρόνο ο όμιλος καταγράφει τριψήφιο ποσοστό ανάπτυξης και διατηρεί μια ομάδα 200 ατόμων σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Μεξικό, προσφέροντας – όπως αναφέρεται- μια ολοκληρωμένη υπηρεσία ευέλικτης μίσθωσης και εξαιρετικής εμπειρίας εξυπηρέτησης.

Διαβάστε ακόμη 

Τράπεζες: Η… εποχικότητα και η «στροφή» στα επενδυτικά προϊόντα έφεραν μείωση στις καταθέσεις 

Στους Ισραηλινούς έναντι 60 εκατ. ευρώ πουλήθηκε η Intracom Defense 

Γέφυρα: Επενδύσεις €7,4 εκατ. σε καινοτόμα έργα συντήρησης στη ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ