Μειωμένες ήταν τους πρώτους μήνες του 2023 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, με το φαινόμενο να αποδίδεται πρωτίστως σε λόγους… εποχικότητας, αλλά και «στροφής» των καταθετών σε επενδυτικά προϊόντα, τα οποία υπόσχονται υψηλότερες αποδόσεις.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (θα ακολουθήσουν στις 17 και 23 Μαΐου Eurobank και Εθνική Τράπεζα), οι καταθέσεις μειώθηκαν το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 1,7 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, οι καταθέσεις του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκαν σε 57,2 δισ. ευρώ (56,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα), υψηλότερες κατά 4% σε ετήσια βάση, αλλά μειωμένες κατά 2% σε τριμηνιαία βάση. Ειδικότερα, τον περασμένο Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ και τον Φεβρουάριο κατά 200 εκατ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο υπήρξε αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ, με συνέπεια το συνολικό αποτέλεσμα να είναι αρνητικό κατά 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την τράπεζα, «οι καταθέσεις επηρεάστηκαν από την εποχικότητα της αρχής του έτους, με εκροές από λογαριασμούς αγροτών που σχετίζονται με επιδοτήσεις (σ.σ. 500 εκατ. ευρώ), ενώ ένα ποσό μετατράπηκε σε προϊόντα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (σ.σ. 600 εκατ. ευρώ)». Παράλληλα, περί τα 500 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε αποπληρωμές από πλευράς των επιχειρήσεων, ενώ τα νοικοκυριά αύξησαν τα διαθέσιμά τους κατά 400 εκατ. ευρώ. «Συνολικά, η διαφοροποιημένη και σταθερή δομή καταθέσεων του Ομίλου αποτελεί βασικό πλεονέκτημα, με τις καταθέσεις της ευρείας λιανικής βάσης να αποτελούν το 51% των συνολικών καταθέσεων», προστίθεται.

Η Alpha Bank από την πλευρά της, εμφάνισε μείωση καταθέσεων κατά 500 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, «αγγίζοντας» τα 50,2 δισ. ευρώ – λόγω εποχικότητας και αποπληρωμών επιχειρηματικών δανείων. Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι προθεσμιακές καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 20% των εγχώριων καταθέσεων. Όπως τόνισε ο CEO της τράπεζας, κ. Βασίλης Ψάλτης, στους αναλυτές, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από την κινητικότητα στο «μέτωπο» των καταθέσεων.

Αρχικά, το πρώτο τρίμηνο χαρακτηρίζεται από μία εποχική μείωση των υπολοίπων ειδικά για τις εταιρείες, η οποία, όμως, αυτή τη φορά ενισχύθηκε και από τις αποπληρωμές δανείων. Ταυτόχρονα, οι εταιρικοί πελάτες είναι πιο ενεργοί στη διαχείριση μετρητών, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση των υπολοίπων των προθεσμιακών καταθέσεων. Αξίζει να αναφερθεί πως στις προθεσμιακές καταθέσεις έως ένα έτος το επιτόκιο στην Ελλάδα αυξήθηκε τον περασμένο Μάρτιο κατά 12 μ.β. και ανήλθε στο 1,16% στους ιδιώτες και κατά 19 μ.β. στις επιχειρήσεις και ανήλθε στο 1,47%. Για διάρκειες άνω του ενός έτους που βάσει των εποπτικών οδηγιών για τους δείκτες ρευστότητας στην Ευρωζώνη είναι οι επιθυμητές διάρκειες, στην Ελλάδα το επιτόκιο ανήλθε στο 1,83% (από 1,04% το Δεκέμβριο του 2022). Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης για τις προθεσμιακές καταθέσεις σε ιδιώτες άνω του ενός έτους ανήλθε στο 2,16%. «Δεδομένων και των γεγονότων στον περιφερειακό τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ τους τελευταίους δύο μήνες, υπάρχει σήμερα ακόμη μεγαλύτερη εστίαση στις καταθέσεις. Η καταθετική μας βάση είναι ο θεμέλιος λίθος της ρευστότητάς μας. Σχεδόν το 70% αυτής βρίσκεται εντός του ορίου ασφάλισης, χωρίς ιδιαίτερη συγκέντρωση όσον αφορά στα τμήματα πελατών ή τις βιομηχανίες», εξήγησε.

Ισχυρό προφίλ ρευστότητας

Το προφίλ ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, πάντως, συνεχίζει να ισχυροποιείται. Ενδεικτικά, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) του Ομίλου Πειραιώς αυξήθηκε περαιτέρω στο επίπεδο του 220% κυρίως λόγω των αυξημένων ρευστών διαθεσίμων υψηλής ποιότητας, ενώ ο δείκτης δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 62% στο τέλος Μαρτίου 2023. Το υπόλοιπο χρηματοδότησης TLTRO του Ομίλου παραμένει στα 5,5 δισ. ευρώ, με δύο δισ. ευρώ να λήγουν τον Δεκέμβριο 2023 και 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2024.

Ισχυρή ρευστότητα, με δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 76% και κάλυψης ρευστότητας στο 164%, εμφανίζει και η Alpha Bank, η οποία το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους προχώρησε στην αποπληρωμή, ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ του προγράμματος στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO), με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μειώνεται στα εννέα δισ. ευρώ. Η έκδοση τίτλων AT1, ύψους 400 εκατ. ευρώ, συνέβαλε στην ενίσχυση του ισολογισμού της, καθώς και στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά τουλάχιστον μια μονάδα (vid) (upd)

Οι χελώνες, οι κουκουβάγιες και τα πουλάρια, «οι ψήφοι Κασιδιάρη», η TUI μιλάει για ρεκόρ στον τουρισμό και η αντιπολίτευση στον Σαράντη

Μπάφετ: Μίλησε για όλους και για όλα στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ