Ως το Νοέμβριο είναι ο στόχος να λειτουργήσει το ΙΚΕΑ Νέας Γενιάς στο The Mall Athens, όπως αποκάλυψε στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με αναλυτές η διοίκηση του Ομίλου Fourlis.

Όπως γνωστοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου κ. Απόστολος Πεταλάς εντός δύο εβδομάδων αναμένεται να ανοίξει το νέο κατάστημα Νέας Γενιάς στη Σόφια της Βουλγαρίας και θα ακολουθήσει γύρω στο Νοέμβριο αυτό στο The Mall Athens.

Συνολικά ο σχεδιασμός του Ομίλου, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του κ. Βασίλης Φουρλής, είναι 4 νέα μεσαία ΙΚΕΑ σε πόλεις της Ελλάδας και το εξωτερικό και 5 city IKEA μέσα στην επόμενη τετραετία

Παράλληλα, σύντομα αναμένεται να πάρουν τη νέα τους μορφή τα καταστήματα σε Λάρισα και Ιωάννινα, όπου όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Απόστολος Πεταλάς, προηγήθηκε εθελουσία έξοδος περίπου 100 εργαζόμενων. Υπενθυμίζεται ότι και στις δύο περιπτώσεις τα καταστήματα ΙΚΕΑ μετατρέπονται από μεγάλου σε μεσαίου μεγέθους καταστήματα δηλαδή από μεγέθη της τάξης των 25.000-35.000 τ.μ. μειώνονται στα επίπεδα των 8.000 – 15.000 τ.μ.. Αντίστοιχα τα καταστήματα πόλης είναι της τάξης των 2.000 – 8.000 τ.μ..

Το Ελληνικό

Σχετικά με το Retail Park στο Ελληνικό, ο κ. Φουρλής σημείωσε ότι εκτιμά ότι θα γίνει ο το ισχυρότερος εμπορικός πόλος στην Αττική και ότι θα ξεκινήσει το 2025. Όπως είπε η συμφωνία με τη Lamda αφορά την απόκτηση της έκτασης και την ανάπτυξη μεγάλων εμπορικών ακινήτων, μία επένδυση συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ. Ένα μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ, συνολικού εμβαδού 10.000-12.000 τμ αλλά κι ένα μεγάλο κατάστημα Intersport θα είναι από τα πρώτα που πρόκειται να λειτουργήσουν στο Retail Park ενώ προβλέπεται μεταξύ των big box λιανεμπόρων που θα λειτουργήσουν στον νέο εμπορικό χώρο να συμπεριληφθούν μεγάλα ονόματα της εγχώριας αλλά και διεθνούς αγοράς.

Ο «μοχλός» ανάπτυξης των νέων projects

Η διοίκηση του Ομίλου υπογράμμισε πάντως πως «μοχλός» των νέων projects στο κομμάτι του real estate, απ’ την ανάπτυξη της κατηγορίας big box retail ως τις υποδομές e-commerce και εφοδιαστικής αλυσίδας, θα αποτελέσει η νεοσύστατη Trade Estates ΑΕΕΑΠ

Η δραστηριότητα αυτή, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο με την επίσημη έγκριση του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα έχει projects συνολικού ύψους περί των 500 εκατ ευρώ σε χρονικό ορίζονται 12-18 μηνών, και προτού γίνει η δημόσια εγγραφή της. Συγκεκριμένα, στο αρχικό χαρτοφυλάκιο των 185 εκατ ευρώ προστίθενται έργα υπογεγραμμένα ύψους 200 εκατ ευρώ και άλλα ύψους 100 εκατ ευρώ τα οποία είναι σε τελικό στάδιο συζητήσεων.

Σημειωτέον πως στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ περιλαμβάνονται όλα τα υφιστάμενα ιδιόκτητα ακίνητα του Ομίλου τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της Λιανικής Οικιακού Εξοπλισμού (ΙΚΕΑ), τα κέντρα εφοδιαστικής αλυσίδας στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα, καθώς και επενδυτικό ακίνητο λιανικής του Ομίλου στην Ελλάδα.

Προοπτικές

Σε επίπεδο εκτιμήσεων για την πορεία των οικονομικών μεγεθών φέτος, η διοίκηση του ομίλου εμφανίστηκε αισιόδοξη σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου αποδεικνύουν πως ο όμιλος διατηρείται σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης. Μάλιστα ο κ. Πεταλάς εξέφρασε αισιοδοξία για το β’ εξάμηνο της χρήσης με βάση την καλή πορεία των μηνών Ιουλίου και Aυγούστου, καθώς όπως είπε η τουριστική προσέλευση ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο. Όπως είπε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι πωλήσεις των καταστημάτων ήταν κοντά στα επίπεδα του 2019 και πλέον το στοίχημα είναι για τον τρέχοντα μήνα και τον Οκτώβριο. Πάντως η διοίκηση του Ομίλου εκτιμά προς το παρόν πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία της οικονομίας το Φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου στο εξάμηνο ανήλθε σε 185,7 εκατ. ευρώ, έναντι 159,5 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 16,5%. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις  έφτασαν τα € 43,5 εκατ. από 27,8 εκατ. πέρυσι, αυξημένες κατά 57%.

Η Τουρκία

Το «αγκάθι» του ομίλου βέβαια εξακολουθεί να είναι η τουρκική αγορά. Όπως σημείωσε ο κ. Πεταλάς, ο όμιλος προχώρησε στο κλείσιμο 10 καταστημάτων Intersport απ’ την αρχή της χρονιάς, ενώ ακόμη δύο αναμένεται να τερματίσουν την λειτουργία τους ως το 2022. Τόνισε ότι στα εναπομείναντα καταστήματα οι όροι λειτουργίας έχουν βελτιωθεί δείχνοντας μία σταθεροποίηση.

Παράλληλα, όπως είπε, ξεκίνησε η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος της Intersport στην γειτονική μας χώρα, με πολύ ενθαρρυντικές επιδόσεις μέχρι στιγμής.

Εφοδιαστική αλυσίδα και πληθωριστικές πιέσεις

Σύμφωνα με τον κ. Πεταλά η αναστάτωση που παρατηρείται διεθνώς στην εφοδιαστική αλυσίδα, ειδικά στα είδη με προέλευση την Κίνα, αναμένεται να εξομαλυνθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, ενώ δεν προβλέπεται να υπάρξουν ανατιμήσεις προϊόντων της σουηδικής αλυσίδας για το προσεχές δωδεκάμηνο, με την ΙΚΕΑ International να απορροφά τους κραδασμούς στην παρούσα φάση.

Ωστόσο, οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται διεθνώς συνιστούν έναν παράγοντα ανησυχίας που ο όμιλος λαμβάνει υπόψιν στον μελλοντικό του σχεδιασμό.

Τέλος, αναφορικά με την πρόθεση του ομίλου να δημιουργήσει έναν τρίτο πυλώνα λιανικής, ο κ. Φουρλής σημείωσε πως ακόμα δεν είναι σε θέση να προβεί σε κάποια ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη

Κυβερνητικό ηλεκτροσόκ από τις μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα

Η μάχη των καραβανάδων, οι Γιάννηδες του ΕΒΕΑ και το φλερτ του Ολλανδού με την Atticabank 

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς μπορείτε να διορθώσετε λάθη ή παραλείψεις