Επιχειρήσεις

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Εντός του μήνα ενεργοποιείται η σύμβαση για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

  • Μαριάννα Τζάννε


Η Τέρνα έχει αναλάβει το έργο έναντι 480 εκατ. ευρώ, με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια

Ένα βήμα πριν την ενεργοποίηση της πενταετούς σύμβασης παραχώρησης για το αεροδρόμιο στο Καστέλι βρίσκεται ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ. Ήδη, η εταιρεία έχει αναπτύξει τα πρώτα εργοτάξια για την κατασκευή των πρόδρομων εργασιών (αρχαιολογία, καθαρισμός ακινήτου και έλεγχος βομβών από το β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο), έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως από την DG Comp, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ και η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Τη σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό δημόσιο θα υπογράψει η «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης ΑΕ Παραχώρησης».

Η ΤΕΡΝΑ, η οποία κέρδισε το διαγωνισμό σε κοινοπραξία με την Ινδική GMR, έχει αναλάβει το έργο έναντι 480 εκατ. ευρώ, με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια.

Η σύμβαση προβλέπει έξι τμηματικές προθεσμίες για την ολοκλήρωση του νέου αεροδρομίου μαζί με την περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας ώστε το έργο να είναι λειτουργικό το 2025.

Με την ενεργοποίηση της έναρξης παραχώρησης, η μετοχική σύνθεση της «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης ΑΕ Παραχώρησης» θα διαμορφωθεί ως εξής: η ΤΕΡΝΑ θα ελέγχει το 32,46%, η ινδική GMR Airports Limited το 21,64% και το Ελληνικό Δημόσιο το 45,9%. Το δημόσιο θα συμμετάσχει στην εταιρεία παραχώρησης με 180 εκατ. ευρώ (μέσω δανείου από την ΕΤΕπ) έναντι 220 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν, κατά μέγιστο ποσό, στην διακήρυξη του διαγωνισμού.

Πέρα από την κατασκευή του αεροδρομίου, στη σύμβαση περιλαμβάνεται και η μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση των οδικών προσβάσεων σύνδεσης του Νέου Αεροδρομίου Καστελίου με το Βόρειο και Νότιο Οδικό άξονα της Κρήτης, δηλαδή του νέου κλειστού αυτοκινητόδρομου (μήκους 18 χιλιομέτρων περίπου, διατομής δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση με διαχωρισμένο οδόστρωμα) για τη σύνδεση του αεροδρομίου με τον Βόρειο Οδικό άξονα της Κρήτης στην περιοχή της Χερσονήσου.

Για τη σύνδεση με το Νότιο Οδικό άξονα της Κρήτης προβλέπεται η μελέτη και κατασκευή της οδικής σύνδεσης (μήκους 6 χιλιομέτρων περίπου, διατομής μιας λωρίδας ανά κατεύθυνση με λωρίδα πολλαπλών χρήσεων χωρίς διαχωρισμένο οδόστρωμα) από το αεροδρόμιο μέχρι τον άξονα Ηράκλειο –Αρκαλοχώρι – Βιάννος.

Απόρρητο Απόρρητο