Επιχειρήσεις

Γεωργιάδης για ΕΑΒ: Η νομιμότητα θα υπερισχύσει – Εξελίξεις μετά την απόφαση του δικαστηρίου

  • newsroom


Συνεχίζεται η ένταση στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία - Το μήνυμα του Υπουργού Ανάπτυξης στο Twitter

Συνεχίζεται η ένταση στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Εργαζόμενοι του εργολάβου της Lockheed Martin, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε μήνυμά του στο twitter, έπειτα από απόφαση δικαστηρίου πέρασαν τις πύλες τις ΕΑΒ, ωστόσο ορισμένοι υπάλληλοι της εταιρείας, υπό το πρόσχημα συνδικαλιστικής δράσης, προχώρησαν σε έκνομες ενέργειες ψυχολογικής πίεσης εναντίον τους. Με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία.

«Η παρουσία των ανθρώπων αυτών στην εταιρεία υπό αυτή τη συμπεριφορά θέτει την ίδια την ύπαρξη της εταιρείας σε άμεσο κίνδυνο επιβίωσης, ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας πως η νομιμότητα θα υπερισχύσει και η ΕΑΒ θα σωθεί.

Σημειώνεται πως η διοίκηση της εταιρείας είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), έπειτα από εντολή των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης. Ο κ. Γεωργιάδης είχε αποκαλύψει πως συμβάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, κρίσιμες για την επιβίωση της ΕΑΒ κινδυνεύουν να χαθούν επειδή συνδικαλιστές της εταιρείας δεν επέτρεπαν να εργαστούν 15 ειδικευμένοι τεχνικοί που έχουν προσληφθεί προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθούν οι κανονικές προσλήψεις προσωπικού.

«Αν αποχωρήσει η Lockheed Martin τίθεται θέμα ύπαρξης της εταιρείας», είχε δηλώσει ο Υπουργός, σημειώνοντας πως «οι εργάτες στην ΕΑΒ είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν κινδυνεύουν από τον εργολάβο».

Υπενθυμίζεται πως σε παρέμβασή του την περασμένη Τετάρτη 16 Ιουνίου στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3, αναφορικά με την απεργιακή κινητοποίηση στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφέρει:

«Η ΕΑΒ έχει δύο βασικούς πελάτες, την Πολεμική Αεροπορία και τη Lockheed Martin. Βασικός πελάτης είναι η Lockheed Martin σε επίπεδο τζίρου. Τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής των παραγγελιών της Lockheed Martin έχουν μείνει πια πάρα πολύ πίσω. Είμαστε σε μία πολύμηνη διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Lockheed Martin για το πως θα αυξήσουμε την παραγωγικότητα ώστε να μη φύγει ο πελάτης από την ΕΑΒ.

Μία από τις λύσεις που πρότεινε η Lockheed Martin και αποδεχθήκαμε, ήταν και η πρόσκληση κάποιων τεχνικών, μηχανικών και συνταξιούχων της ΕΑΒ, οι οποίοι μέσω ενός εργολάβου θα έπαιρναν δουλειά εδώ και περίπου δύο εβδομάδες για να πάνε στις γραμμές παραγωγής και να επιταχύνουν τη διαδικασία και να εκπαιδεύσουν νέους εργαζομένους σε αυτή τη διαδικασία.

Όταν κάποιοι συνδικαλιστές έμαθαν ότι πρόκειται να μπουν 15 εργαζόμενοι πληρωτέοι από την Lockheed Martin μέσα στην ΕΑΒ, ξεκίνησαν απεργιακή κινητοποίηση απαιτώντας «να μην πατήσουν το πόδι τους οι εργολάβοι μέσα στην ΕΑΒ».

Αυτό έχει κρατήσει κάποιες μέρες. Το χειρότερο είναι ότι έχτισαν την πύλη του εργοστασίου για να εμποδίσουν αυτούς τους εργολάβους να μπουν μέσα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του εργοστασίου. Η Lockheed Martin μας ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να παίζει αυτό το παιχνίδι, να χάνει παραγγελίες στο εξωτερικό επειδή η ΕΑΒ δεν μπορεί να ρυθμίσει την παραγωγικότητά της.

Εχθές, ο κύριος Σταϊκούρας και εγώ – είμαστε οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί της ΕΑΒ- δώσαμε εντολή στη διοίκηση και προσέφυγε στην ελληνική δικαιοσύνη, στο δικαστήριο της Θήβας. Αναμένουμε ίσως σήμερα ή αύριο την απόφασή του. Αλλά είχα και μία τηλεφωνική επικοινωνία με το σωματείο στο οποίο εξήγησα τα δεδομένα. Και τα δεδομένα είναι πάρα πολύ απλά.

Η ΕΑΒ σήμερα κοστίζει στον ελληνικό λαό περίπου 30 εκατομμύρια το χρόνο, χρήματα που βάζει από τον κρατικό προϋπολογισμό το κράτος για να συνεχίσει τη λειτουργία της. Καίτοι η ΕΑΒ θα μπορούσε να έχει πάρα πολλούς πελάτες και να είναι κερδοφόρα.

Η πιθανότητα αποχώρησης της Lockheed Martin από την ΕΑΒ καθιστά τη λειτουργία της όχι ζημιογόνα αλλά υπερζημιογόνα, δηλαδή σε σημείο τραγικό. Εάν αποχωρήσει η Lockheed Martin τίθεται σοβαρό ζήτημα ύπαρξης αυτής της εταιρείας, γιατί δεν μπορεί ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει 50, 80, 100 εκατομμύρια το χρόνο.

Άρα, λοιπόν, τα πράγματα είναι πολύ καθαρά. Εγώ εξήγησα σε όλους τους εργαζομένους της ΕΑΒ και το λέω και από εδώ, είμαστε όλοι μεγάλα παιδιά και ενήλικες άνθρωποι.

Η εταιρεία Lockheed Martin μας προειδοποίησε με επιστολή. Φαντάζομαι η ελληνική δικαιοσύνη θα αποφασίσει άμεσα για το παράνομο αυτής της πρακτικής. Το είχε κάνει και πέρσι, γι’ αυτό λέω «φαντάζομαι», είχε βγάλει παρόμοια απόφαση σε ανάλογο περιστατικό.

Δεν έχει να κάνει με τη δουλειά των ίδιων των εργατών στην ΕΑΒ. Οι εργάτες στην ΕΑΒ είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν κινδυνεύουν από τον εργολάβο. Αλλά είναι και ένα ιδεολογικό ζήτημα. Οι συνδικαλιστές δεν θέλουν να μπει εργολάβος διότι θεωρούν την παρουσία του ιδιώτου παραβίαση των ιερών αγελάδων του συνδικαλισμού. Εμείς καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία έτσι ώστε να σταματήσει άμεσα αυτό το οποίο συμβαίνει στην πύλη του εργοστασίου και να μπορεί να λειτουργήσει με τους εργολάβους φυσικά κανονικά το εργοστάσιο».

Διαβάστε ακόμη:

Golden Visa: Παραμένει στο ναδίρ και το 2021 με μόλις 117 άδειες (πίνακες)

Aγίου Πνεύματος: «Βουλιάζουν» τα νησιά – Πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες πληρότητες

ΑΑΔΕ: Δίνει 5+1 λύσεις στους «γρίφους» του Ε1