Οικονομία

ΑΑΔΕ: Δίνει 5+1 λύσεις στους «γρίφους» του Ε1

  • Κωστής Πλάντζος


Κίνδυνος για φόρους σε πληττόμενους και απώλειας επιδομάτων για ευάλωτους - Ποιοι πρέπει να απευθυνθούν στη ΔΟΥ για να διορθώσουν το Ε1 και το εκκαθαριστικό τους

Κλειδωμένους κωδικούς και … μυστικά του νέου Ε1 που ούτε οι λογιστές δεν γνώριζαν, αποκαλύπτει η έγγραφη απάντηση της ΑΑΔΕ προς το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, σχετικά με λάθη που είχαν εντοπίσει οι λογιστές στο Ε1 και ειδικά στους κωδικούς 023-024, 985-986, 617-618 και 781-782.

Αποκαλύπτεται έτσι γιατί οι αγοραστές ακινήτων δεν μπορούν να δηλώσουν το πραγματικό τίμημα που κατέβαλαν και αποτελεί τεκμήριο, αλλά και ποιοι πρέπει να μη βιαστούν να κάνουν δήλωση γιατί θα τρέχουν να τη διορθώσουν για να μην πληρώσουν άδικα φόρους, ούτε να χάσουν επιδόματα που έχουν ανάγκη και δικαιούνται.

Πέραν του ότι οι αποζημιώσεις Covid δε μετράνε φέτος στην κάλυψη τεκμηρίων και 3 εβδομάδες αφότου ξεκίνησε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, από το έγγραφο της ΑΑΔΕ προκύπτουν απαντήσεις και στα εξής προβλήματα-γρίφους του εντύπου Ε1:

1. Πληττόμενοι που εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές πληρωμές (κωδ. 023-024):

Όσοι εξαιρούνται εκτάκτως λόγω πανδημίας ως πληττόμενοι , δεν μπορούν να συμπληρώσουν τους κωδικούς 023-024 του Πίνακα 2 για να γλιτώσουν από το πρόστιμο 22% για ηλεκτρονικές πληρωμές που δεν έκαναν το 2020 (έως 30% του εισοδήματος). Τους κωδικούς αυτούς θα τους συμπληρώνουν μόνον όσοι εξαιρούνται παγίως, δηλαδή φορολογούμενοι άνω των 60, στρατεύσιμοι, έγκλειστοι, νοσηλευόμενοι σε ιδρύματα κλπ.

Το σύστημα Taxis θα προσπαθήσει να αναγνωρίσει αυτομάτως τους πληττόμενους για να τους απαλλάξει από το πρόστιμο. Για τον σκοπό αυτό προστέθηκαν φέτος εκτάκτως δύο κωδικοί πληττομένων (κωδ.985-986) για όσους είχαν κλείσει με κρατική εντολή, βγήκαν σε αναστολή, μπήκαν στο πρόγραμμα Συνεργασία, υπέστησαν υποχρεωτική μείωση ενοικίου κλπ. «Συνεπώς, δεν υπάρχει κάποια περίπτωση δικαιούχων εξαίρεσης από την επίκληση δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που δεν έχει αντιμετωπιστεί μέσα από την εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Ε1» τονίζεται στην επιστολή της ΑΑΔΕ.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Α. ούτε τους κωδικούς αυτούς (985-986) μπορούν να συμπληρώσουν οι πληττόμενοι από την πανδημία! Οι κωδικοί αυτοί προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες. Μόνο τότε οι φορολογούμενοι αυτοί απαλλάσσονται φέτος τόσο από την υποχρέωση επίκλησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες όσο και, υπό προϋποθέσεις, από για τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

Β. για να έχει τις πληροφορίες αυτές η ΑΑΔΕ, θα πρέπει πρώτα να τις λάβει από τρίτους. Μόνον αποζημιώσεις σε επαγγελματίες από το MyBusinessSuppport που τις έδωσε η ίδια η ΑΑΔΕ (δηλ. τα 800άρια του Απριλίου πέρυσι με κονδύλια του υπουργείου Οικονομικών) γνωρίζει η ΑΑΔΕ. Μία βδομάδα μετά την έναρξη των δηλώσεων Ε1 η σχετική πληροφορία είχε αναρτηθεί στο Taxisnet. Αντιθέτως, τρεις εβδομάδες μετά, δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα οι αποζημιώσεις μισθωτών που βγήκαν σε αναστολή εργασίας ή στο Πρόγραμμα Συνεργασία κλπ. Συνεπώς υπάρχουν κλάδοι πληττομένων που η ΑΑΔΕ δεν έχει ακόμα διαθέσιμες πληροφορίες ότι είναι πληττόμενοι. Και άρα όσοι τυχόν βιαστούν να υποβάλουν δήλωση Ε1 χωρίς να ελέγξουν του κωδικούς 985-986 μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και τεκμήρια ως μη όφειλαν. Σε τέτοια περίπτωση, απαιτείται επανέλεγχος και τροποποιητική δήλωση για να αλλάξει και το εκκαθαριστικό.

2. Τεκμήρια πληγέντων:

Από την απάντηση της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι οι κωδικοί 781-782 πρέπει να συμπληρώνονται από τον πολίτη. Χάριν εξυπηρέτησης και μόνον η ΑΑΔΕ συμπλήρωσε τα ποσά που κατέβαλε η ίδια ως αποζημίωση ειδικού σκοπού. Συνεπώς δεν θα έπρπεε να αναμένει κανείς αν θα εμφανιστούν άλλα ποσά ενισχύσεων Covid.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Α. Οι κωδικοί 781-782 για εργαζόμενους που έλαβαν αποζημιώσεις Covid, είναι κλειδωμένοι. Aν κάποιος εργαζόμενος επιχειρούσε να δηλώσει αποζημίωση πχ από υπ.Εργασίας ή άλλον φορέα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει.

Άρα, ακόμα και αν είχαν εκδοθεί βεβαιώσεις για τους δικαιούχους –που ακόμα δεν έχουν βγει- είναι αδύνατον να τα δηλώσουν οι ίδιοι σαν «αποζημιώσεις, λοιπές παροχές ειδικού σκοπού, επιδόματα σε εργαζόμενους ή μη έχοντες εξαρτημένη εργασία λόγω Covid-19», παρά μόνον η ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, «είναι σε διαρκή συνεργασία με τους λοιπούς φορείς που χορήγησαν αντίστοιχες ενισχύσεις αποζημιωτικού χαρακτήρα, ώστε να τις συμπεριλάβει και αυτές στους κωδικούς 781 – 782». Άρα ο φορολογούμενος έχει ευθύνη να μην αποστείλει τη δήλωση, πριν φανούν τα σχετικά ποσά. Αλλιώς οφείλει να κάνει τροποποιητική δήλωση όταν διαπιστώσει την έλλειψη αυτή.

Β. Ωστόσο υπάρχει κρυμμένος αλλού άλλος κωδικός (617-618) που επιτρέπει να γραφούν «έκτακτες αμοιβές, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις, οικονομικές ενισχύσεις σε η ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω Covid -19″. Αλλά αυτός ο Κωδικός κρύβει φόρο, ενώ ο 781 είναι αφορολόγητος. Παρά την παρόμοια περιγραφή, ο φορολογούμενος μπαίνει σε κίνδυνο και έχει την ευθύνη αν θα πληρώσει φόρο που δεν όφειλε.

Γ. Άλλα επιδόματα εκτός Covid) μπορούν να δηλωθούν στον 781 –θεωρητικά τουλάχιστον και εφόσον αναρτήσουν ή αποστείλουν με κάποιον τρόπο τις σχετικές βεβαιώσεις οι αρμόδιοι φορείς ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ κλπ. Αν και δεν φορολογούνται γιατί δεν αποτελούν εισόδημα, είναι αναγκαία για να καλύψουν οι ενδιαφερόμενοι τα τεκμήρια. Αν αποστείλουν δήλωση χωρίς αυτά, τότε όχι μόνον φόρο θα πληρώσουν και πρόστιμα 22% για δαπάνες που δεν έκαναν, αλλά και θα χάσουν και επιδόματα ή συντάξεις ΟΓΑ κλπ άνθρωποι ανάπηροι και ευάλωτοι που βρίσκονται σε έσχατη ανάγκη.

3. Ιδιοκτήτες ακινήτων:

Για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, στον Πίνακα 5 (Δευτερεύουσα κατοικία) εντοπίστηκε πρόβλημα ορθής απεικόνισης στην εκτύπωση, αν και τα υπόλοιπα πεδία όπως και ο υπολογισμός του τεκμηρίου εμφανίζονταν ορθά. Το πρόβλημα έχει διορθωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά θα ήταν σκόπιμο να το ελέγξουν και μόνοι τους όσοι υπέβαλαν πρώτοι δήλωση Ε1 ως τώρα.

4. Αγοραστές ακινήτων (κωδ. 735-736):

Σύμφωνα με το νόμο, στην περίπτωση απόκτησης ακινήτου, ως δαπάνη αγοράς λαμβάνεται το πραγματικό τίμημα, όπως έχει καταγραφεί στα ηλεκτρονικά βιβλία μεταγραφής Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων των ΔΟΥ και όχι η τυχόν μικρότερη αντικειμενική αξία.

Τι γίνεται στις περιπτώσεις στην αντίθετη περίπτωση, όταν η αντικειμενική είναι μεγαλύτερη από το καταβαλλόμενο τίμημα; Οι ιδιοκτήτες έχουν κατακτήσει το δικαίωμα, ως τεκμήριο (αντικειμενική δαπάνη) για το “πόθεν έσχες” του αγοραστή, να λαμβάνεται υπόψη πλέον η αξία που αναγράφεται στο συμβόλαιο και όχι η αντικειμενική αξία.

Κατά τα γραφόμενα στην απάντηση της ΑΑΔΕ, προκύπτει ότι αν αναγραφεί στη δήλωση Ε1 πως καταβλήθηκε ποσόν μικρότερο από την αντικειμενική «η δήλωση οδηγείται για έλεγχο στη ΔΟΥ και ο φορολογούμενος χρειάζεται να αποστείλει ψηφιακά το αντίστοιχο συμβόλαιο αγοράς στη ΔΟΥ για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της δήλωσης».

Άρα, αν η δήλωση Ε1 δεν κάνει αποδεκτά μικρότερα ποσά που επικαλείται ο φορολογούμενος, τότε οφείλει να τα στείλει email για να περαστούν σωστά τα στοιχεία.

Όπως αναφέρει η απάντηση της ΑΑΔΕ προς το ΟΕΕ «όσα αναφέρονται στην επιστολή σας δεν είναι «σφάλμα», αλλά εφαρμογή των συστημικών ελέγχων για την ορθή δήλωση των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τα συμβόλαια που οι φορολογούμενοι έχουν υπογράψει».

5. Ηλεκτρονικές Δαπάνες (κωδ. 049-050):

Ξεκάθαρα προκύπτει ότι «και φέτος οι κωδικοί 049-050 δεν προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ, καθώς την πλήρη εικόνα των εν λόγω δαπανών έχει ο ίδιος φορολογούμενος. Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, υπάρχει σχετικό πεδίο όπου ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να δει τα ποσά ετήσιων δαπανών που έχει αποστείλει γι’ αυτόν η τράπεζά του».

Άρα «εφόσον συμφωνεί με αυτά, μπορεί να μεταφέρει το άθροισμα τους στους παραπάνω κωδικούς. Εφόσον διαπιστώσει κάποιο σφάλμα, μπορεί να συμπληρώσει το ορθό κατά την κρίση του ποσό».

Ασχέτως όλων αυτών πάντως, και τα εκκαθαριστικά ΕΦΚΑ «για φορολογική χρήση» χρήζουν ειδικής προσοχής πχ διότι εμπεριέχουν προσαυξήσεις που δεν «μετράνε» και πρέπει να αφαιρεθούν πριν τη συμπλήρωση του Ε3.

Διαβάστε ακόμα:

Φορολογικές δηλώσεις – ακίνητα: Δεν «μετράνε» φέτος οι αποζημιώσεις ενοικίων στην κάλυψη των τεκμηρίων

Βitcoin: Αυτά είναι τα 3 μεγάλα του ελαττώματα – Τι εναλλακτικές προτείνει καθηγητής του Κορνέλ

Πόσο κεφαλαιακά θωρακισμένες είναι οι τράπεζες – Οι ενισχυτικές κινήσεις και οι προκλήσεις