Ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης μπορεί να έμεινε στην Ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους πολεοδόμους-αρχιτέκτονες μεγάλων έργων, αποτελεί όμως τρόπον τινά και τη «ρίζα» αυτού που σήμερα ξέρουμε ως κλάδο της πληροφορικής. Και τούτο διότι η εταιρεία Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη, που συστάθηκε το 1964 ως θυγατρική του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου Δοξιάδης και Συνεργάτες αντιπροσωπεύοντας τη SPERRY UNIVAC στην Ελλάδα, αποτέλεσε τη «μήτρα» εταιρειών αλλά και στελεχών που στο πέρασμα του χρόνου θα βάλουν τελικά ένα λιθαράκι στην προσπάθεια της χώρας να συμβαδίσει με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Μια «μήτρα» που συνεχίζει να γεννά καινοτομία σε ένα βέβαια πιο απαιτητικό μοτίβο αλλά με άλλο όνομα, μια και τα τελευταία 25 χρόνια και έπειτα από αρκετές αλλαγές η ιστορική εταιρεία του χώρου ονομάζεται Uni Systems και τα τελευταία 16 βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του ομίλου Quest.

Από ένα γραφείο πριν από 60 χρόνια σε έναν ιδιαίτερα δραστήριο και διεθνοποιημένο όμιλο 1.300 εργαζομένων (εκ των οποίων οι 800 στην Ελλάδα) με παρουσία σε 20 χώρες που αναλαμβάνει μεγάλα και πολύπλοκα έργα, στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας που έχει χαράξει ο επί δεκαετίας διευθύνων σύμβουλός της Γιάννης Λουμάκης.

«Αν το καλοσκεφτείτε, πραγματικά αυτή η εταιρεία έχει δει όλες τις φάσεις ανάπτυξης του χώρου της πληροφορικής, από τα συστήματα mainframe της παλιάς εποχής ως σήμερα που μιλάμε για cloud, Τεχνητή Νοημοσύνη, ρομπότ και Internet of Things», λέει ο κ. Λουμάκης σε μια συζήτηση που γίνεται με αφορμή την επένδυση που θα κάνει η εταιρεία στην Πάτρα, δημιουργώντας ένα hub με την τοπική εταιρεία Knowledge, το σχέδιό του για τη δημιουργία ενός ακόμη σε άλλη χώρα, αλλά και τη δεδηλωμένη συμμετοχή της Uni Systems στον γύρο συγκέντρωσης που είναι σε εξέλιξη στον ελληνικό κλάδο της πληροφορικής.

Κι αυτό καθώς η ανάπτυξη της Uni Systems την τελευταία δεκαετία ακολουθεί περισσότερο το μοντέλο των πολυεθνικών αποκτώντας ήδη ένα μεγάλο πλεονέκτημα με φόντο τα μεγάλα έργα που «τρέχουν» ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης των οικονομιών.

Οι επενδύσεις

Η συζήτηση βέβαια ξεκινά από το hub της Πάτρας. «Είχαμε “τρέξει” ένα 5ετές επιχειρηματικό πλάνο μαζί με την Oliver Wyman, όπου ουσιαστικά βάλαμε τη στρατηγική μας για την επόμενη πενταετία. Σε ποιες αγορές θα πάμε, ποια προϊόντα θα αναπτύξουμε, αλλά και ποιες εσωτερικές διαδικασίες θα πρέπει να βελτιωθούν, να τις αναπτύξουμε για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την εξωστρέφειά μας», λέει ο κ. Λουμάκης. «Εκεί λοιπόν ένα από τα ζητήματα που εντοπίσαμε ήταν και το θέμα της προσέλκυσης ταλέντου και γενικά πώς βρίσκεις τα μέσα για να αναπτυχθείς. Διότι εμείς δεν είμαστε εταιρεία εντάσεως κεφαλαίου, χρειαζόμαστε ανθρώπους.

Στο πλαίσιο αυτό, αναλάβαμε πολλές δράσεις: από τη βελτίωση της αναγνωρισιμότητας του μπραντ της εταιρείας και την αλλαγή του τρόπου προσέλκυσης ταλέντων έως την ενίσχυση της ομάδας προσλήψεων, αλλαγή πλατφορμών, βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας, αμοιβών κ.ο.κ. Αυτό λοιπόν διαρκώς το χτίζουμε τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Μία λοιπόν από τις δράσεις που κοιτούσαμε ήταν να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που δίνουν πόλεις με καλά πανεπιστήμια εκτός Αττικής. Να δημιουργήσουμε δομές εκεί και να αναπτύξουμε ομάδες που θα δουλεύουν πάνω στα έργα της εταιρείας. Την αρχή λοιπόν την κάνουμε με την Πάτρα σε συνεργασία με μια καλή τοπική εταιρεία, την Knowledge, με την οποία ήδη συνεργαζόμαστε. Ουσιαστικά λοιπόν θα δημιουργηθεί από κοινού η υποδομή για τη δημιουργία ομάδων που θα μπορούν να μας ενισχύσουν», εξηγεί.

Σύμφωνα με το πλάνο που έχει ανακοινωθεί, απώτερος στόχος είναι η κάλυψη περίπου 100 νέων θέσεων εργασίας στο hub, με τη Uni Systems να έχει προσδιορίσει λίγο πάνω από τις πενήντα τις θέσεις που θέλει η ίδια να δεσμεύσει.

Για τον κ. Λουμάκη η «αποκέντρωση» είναι το μέλλον του κλάδου. «Υπάρχει κόσμος που θέλει για διάφορους λόγους να μείνει στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Ιωάννινα κ.α. Υπάρχουν καλά πανεπιστήμια, αλλά νομίζω ότι είναι μια σωστή κίνηση, διότι και τονώνει την τοπική αγορά, που από μόνη της δεν θα μπορούσε να σηκώσει κόσμο που θα δούλευε για εκείνη την περιοχή, ενώ το να είσαι, π.χ., στην Πάτρα ή στη Θεσσαλονίκη και να δουλεύεις για μεγάλα έργα του εξωτερικού ή της Ελλάδας σού δίνει τρομακτική διέξοδο, ενώ εάν δούλευες σε μια μικρή τοπική εταιρεία είχες λίγες δυνατότητες. Με αυτή τη λογική μπορείς να δουλεύεις για τη Uni Systems, την Pfizer ή την Deloitte στη Θεσσαλονίκη κ.ο.κ. Οπότε σου ανοίγει προοπτικές. Αρα και κερδίζεις ότι βρίσκεται στην πόλη όπου θέλεις να ζήσεις, έχεις φθηνότερο κόστος ζωής χωρίς να χάνεις την εμπειρία ή το να φορτώνεις το βιογραφικό σου με έργα και να δουλεύεις σε μεγάλη εταιρεία. Είναι μια σωστή στρατηγική κίνηση. Βέβαια σταδιακά και σε αυτές τις πόλεις αρχίζει να υπάρχει κορεσμός, δεν υπάρχει άπειρο δυναμικό. Οπότε το επόμενο βήμα θα είναι εξωτερικό, τηλεργασία, γενικά όπου μπορεί να βρει ο καθένας διαθέσιμο προσωπικό!».

Πάντως η Uni Systems ήδη ετοιμάζει αντίστοιχη κίνηση στο εξωτερικό. «Τρέχουμε ήδη μια μεγάλη μελέτη της Deloitte για το πού θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Ξεκινήσαμε από 100 χώρες και με διάφορα φίλτρα και προϋποθέσεις που θέσαμε, π.χ., σταθερότητα της χώρας, φιλικότητα στο επιχειρείν, ανθρώπινο δυναμικό, πανεπιστήμια, κόστος κ.ά., καταλήξαμε αρχικά σε 10 υποψήφιες. Σήμερα η shortlist έχει περιοριστεί σε τρεις χώρες, τις οποίες περνάμε από κόσκινο. Παρ’ όλα αυτά σύντομα θα έχουμε νέα», λέει ο κ. Λουμάκης, αρνούμενος να αποκαλύψει τις τρεις υποψήφιες χώρες.

Η εταιρεία

Ούτως ή άλλως, και αυτό εντάσσεται στα στάδια του μετασχηματισμού που καλείται μια εταιρεία πληροφορικής να ακολουθήσει. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μετασχηματίζεσαι και να συμβαδίζεις με τις αλλαγές στον χώρο. Εμείς ως εταιρεία το καταφέρνουμε σχεδόν 60 χρόνια τώρα.

Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία που “τρέχω” την εταιρεία που πραγματικά ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα, εμείς πήραμε το βαλιτσάκι μας και πήγαμε στο εξωτερικό», λέει ο κ. Λουμάκης. «Μια απολύτως σωστή κίνηση, όπως αποδείχθηκε και ας υπήρξαν και αστοχίες. Επιχειρήσαμε σε διάφορες περιοχές, πήγαμε στην Ευρώπη, στην Τουρκία, στη Μ. Ανατολή… κάποια βγήκαν και κάποια όχι. Το μεγάλο στοίχημά μας όμως, που ήταν οι αγορές της Ε.Ε., πήγε πολύ καλά. Αυτή τη στιγμή πάνω από το 50% του τζίρου της εταιρείας γίνεται στις αγορές του εξωτερικού. Εχουμε πέντε θυγατρικές εταιρείες στην Ευρώπη, σε Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Ισπανία και Ρουμανία. Και είμαστε περήφανοι γιατί τρέχουμε πάρα πολύ μεγάλα έργα και ο ανταγωνισμός εκεί είναι κολοσσοί! Για να μπορέσεις να επιβιώσεις και να είσαι ανταγωνιστικός και να τα καταφέρεις πρέπει να κάνεις πάρα πολύ επαγγελματική δουλειά. Αρα το ότι μπορέσαμε και επιβιώσαμε είναι πάρα πολύ σημαντικό και είμαστε πολύ περήφανοι».

Στο εξωτερικό η Uni Systems αναλαμβάνει τα τελευταία χρόνια μεγάλα έργα, μεταξύ άλλων, σε μεγάλους οργανισμούς και γενικές διευθύνσεις της Ε.Ε. Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ΕΜΑ (European Medicines Agency) ως την ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) και την ECHA (European Chemicals Agency). Από τις ιδιαίτερα αξιόλογες δουλειές που έχει αναλάβει σήμερα είναι η συμβουλευτική στον Οργανισμό EU LISA που ασχολείται με το κομμάτι της ασφάλειας των ευρωπαϊκών συνόρων, του ασύλου, της Συνθήκης Σένγκεν κ.ά.«Γενικά σήμερα έχουμε παρουσία σε 20 χώρες με διάφορα projects», λέει ο κ. Λουμάκης. Οι μεγαλύτερες ξένες αγορές για την Uni Systems είναι το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Γαλλία.

Σημαντικός επίσης για την εταιρεία είναι ο τραπεζικός τομέας, όπου σήμερα έχει περίπου το 20%-25% του κύκλου εργασιών της. «Αυτή ήταν η παραδοσιακή δουλειά της Uni Systems με πολύ μεγάλους πελάτες σε όλες τις συστημικές τράπεζες και κυρίως με την Αlpha Βank. To τελευταίο διάστημα έχουμε κάνει στρατηγική συνεργασία με εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας, τη Finastra, οπότε προωθούμε τα cloud based προϊόντα της, είτε αφορούν τον πυρήνα της τραπεζικής είτε τη διαχείριση του ρίσκου ή τις πληρωμές σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη. Και μάλιστα έχουμε κλείσει μια πολύ μεγάλη δουλειά στη Ρουμανία σε μια ισπανορουμανοτουρκική τράπεζα της οποίας σήμερα εκσυγχρονίζουμε όλα τα πληροφοριακά συστήματα. Είναι πάρα πολύ μεγάλη δουλειά για την οποία είμαστε περήφανοι».

Και βέβαια υπάρχει και ο τομέας που ασχολείται με τα έργα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία ως σήμερα αναλογούν κάτω από το 15% του τζίρου, ωστόσο θα μεγαλώσουν με το που θα ξεκινήσει η εταιρεία να τιμολογεί κάποια από τα μεγάλα έργα που έχει αναλάβει τον τελευταίο χρόνο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. «Δεν είναι κλάδος στον οποίο βασιζόμαστε απόλυτα, ωστόσο έχει μια δυναμική κυρίως με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και του RRF. Κι εκεί είμαστε βασικός παίκτης και διεκδικητής», λέει ο κ. Λουμάκης. «Ηδη έχουμε υπογράψει αρκετά μεγάλα έργα στον τομέα αυτό, όπως αυτά της Δικαιοσύνης, το CRMS της κυβέρνησης, έργα στον ΕΟΠΥΥ, είμαστε στα έργα της ψηφιοποίησης… γενικά υπάρχει αρκετό πεδίο εδώ για το οποίο ως τώρα δεν έχουμε γράψει ούτε ένα ευρώ στον ισολογισμό, τα έχουμε μπροστά μας, που είναι κάτι καλό για εμάς…», εξηγεί.

Τα τελευταία χρόνια, όπως λέει, έχει ανέβει και ο ευρύτερος ιδιωτικός τομέας. «Εκεί βλέπουμε έντονη κινητικότητα σε εταιρείες ενέργειας. Αυτή τη στιγμή έχουμε αναλάβει κάποια μεγάλα έργα στη ΔΕΗ, κάνουμε όλο τον εκσυγχρονισμό των καταστημάτων της. Κάνουμε όμως και στο κομμάτι της λιανικής έργα. Γενικά κινούμαστε και στο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα, όμως εδώ τα έργα είναι πιο μικρής κλίμακας», σημειώνει.

Στρατηγικό σχέδιο

Πάντως ο πήχης με βάση το πενταετές πλάνο της εταιρείας μπαίνει κάθε χρόνο και πιο ψηλά. «Πέρυσι κλείσαμε γύρω στα 177 εκατ. ευρώ τζίρο. Ο στόχος που έχουμε βάλει είναι μέσα στην επόμενη 5ετία να πλησιάσουμε τα 300 εκατ. ευρώ μέσω οργανικής ανάπτυξης, άσχετα εάν θα γίνουν πιθανές εξαγορές», λέει ο κ. Λουμάκης.

«Το καλό είναι ότι αυτό που βλέπουμε μπροστά μας σε όλες τις αγορές που κινούμαστε, είτε εξωτερικό είτε τραπεζικός κλάδος είτε Ελληνικό Δημόσιο, πραγματικά βλέπουμε ανάπτυξη. Αρα νομίζω ότι είναι εφικτός ο στόχος. Το μεγάλο πρόβλημα εδώ είναι να μη μείνουμε από καύσιμα. Και τα καύσιμα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το δυναμικό. Και επίσης να παραμείνουμε σχετικοί με τις τεχνολογικές εξελίξεις, που είναι ραγδαίες.

Πλέον μπαίνουμε σε διαφορετικές περιοχές. Βλέπετε ότι ChatGPT, Α.Ι. aλλάζουν τα πράγματα και πρέπει να είσαι επίκαιρος προσφέροντας λύσεις στους πελάτες σου που θα καλύψουν τις μελλοντικές ανάγκες τους. Και μιλάμε για τεχνολογίες που ανατρέπουν τα πράγματα σε σημείο που μπορεί κάποιος να θεωρείται σήμερα πετυχημένος και σε μία τριετία να θεωρείται “δεινόσαυρος” τεχνολογικά».

Μονάδα έρευνας

Στο πλαίσιο αυτό, η Uni Systems έχει επενδύσει στη δημιουργία μιας ειδικής μονάδας έρευνας και τεχνολογίας. «Είναι αυτή που θα φέρει τον Οργανισμό στην επόμενη μέρα», λέει ο κ. Λουμάκης. «Μετέχουμε σε ερευνητικά προγράμματα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε διάφορες τεχνολογικές περιοχές. Οπότε με αυτόν τον τρόπο ερχόμαστε σε επαφή και με το τι γίνεται στις ερευνητικές κοινότητες και στις startups. Και από την άλλη μπολιάζουμε τον οργανισμό με το κομμάτι της καινοτομίας. Να σκεφτόμαστε out of the box και να φέρουμε πολύ γρήγορα και να εντάσσουμε στην εμπορική μας φαρέτρα λύσεις που είναι στην αιχμή της τεχνολογίας».

Στο πλαίσιο της εξέλιξης, βέβαια, πάντα υπάρχει και η επιλογή των εξαγορών άλλων εταιρειών, ιδιαίτερα καθώς στην Ελλάδα ο κύκλος συγκέντρωσης δείχνει να επιταχύνει. «Η αλήθεια είναι ότι ανά ημέρες έρχεται και ένας match maker να μας υποδείξει και μια ευκαιρία. Γενικώς υπάρχει έντονη κινητικότητα κι εμείς είμαστε ανοιχτοί στο να εντάξουμε κι άλλες εταιρείες κάτω από την ομπρέλα μας», απαντά ο κ. Λουμάκης.

«Ηδη έχουμε κάνει κάποιες εξαγορές, σημαντικές. Για παράδειγμα, πριν από περίπου ενάμισι έτος εξαγοράσαμε την εταιρεία Intelli Solutions που ασχολείται με το κομμάτι του Digital Onboarding και έχει miα μεγάλη εγκατεστημένη βάση στην ελληνική αγορά. Δηλαδή διαδικασίες πως με γρήγορο και εύκολο τρόπο, μέσω Διαδικτύου, βιντεοκλήσης και τηλεφώνου και με το να ανεβάζεις έγγραφα ηλεκτρονικά μπορείς να ανοίξεις λογαριασμούς σε τράπεζες ή σε τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς ή σε στοιχηματικές εταιρείες κ.λπ. Αυτή λοιπόν είναι μια καλή εταιρεία με δικό της λογισμικό και είναι συμπληρωματική με εμάς. Από την άλλη μεριά, επενδύουμε σε κάποιες startups εταιρείες που προκύπτουν από την έρευνα που κάνουμε μέσω της δραστηριότητας του R&D. Ηδη συμμετέχουμε σε δύο εταιρείες, την Optenchain, που έχει αναπτύξει δικό της λογισμικό και λύσεις πάνω στις λιανικές πωλήσεις αλλά και τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και έχουμε συμμετοχή, και στην εταιρεία Probotek που ασχολείται με τεχνολογίες drone».

Ο κ. Λουμάκης είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός του ΑΠΘ με μεταπτυχιακό δίπλωμα Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU), όπου σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright, Computer Science. «Για την εποχή εκείνη ήταν πολύ σημαντικό για την καριέρα που τελικά θα ακολουθούσα», λέει. Πρώτη δουλειά στην Ιταλία, στην εταιρεία CiTEC και μετά επιστροφή στην Ελλάδα.

«Πέρασα από την Intracom-Intrasoft, που ήταν σχολείο για πολλά στελέχη του κλάδου. Μετά έκανα κάποιες δικές μου κινήσεις που δεν πήγαν καλά επιχειρηματικά και τελικά ήρθα στον όμιλο Quest όταν αυτός έκανε στροφή και από εμπορικός όμιλος προσπαθούσε να εισέλθει στον χώρο των ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων. Ξεκινήσαμε πολύ παλιά μια εταιρεία που λεγόταν Decision… Τώρα έχει χαθεί στο βάθος της Ιστορίας! Είμαι πολύ περήφανος γιατί ήμουν ο project manager όταν άλλαξε όλο το πληροφοριακό σύστημα του Χ.Α., τότε που ήταν στις 6.500 μονάδες, το περίφημο OASIS. Ημουν εγώ που έτρεξα το συγκεκριμένο έργο. Από εκεί και πέρα ακολούθησα μια πορεία μέσα στον όμιλο. Ολη όμως η καριέρα μου είναι στον χώρο της πληροφορικής και των ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων. Είναι κάτι που μου αρέσει πολύ, γιατί το θεωρώ αρκετά δημιουργικό και επειδή είναι τόσο ραγδαία η εξέλιξη βρίσκεσαι πάντα μέσα στην πρωτοπορία», λέει. Από το 2012 κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Uni Systems, της «αρχαιότερης» εταιρείας πληροφορικής στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Παγκρήτια: Στα… πορτοκαλί και επισήμως η HSBC – Το μήνυμα Βαρθολομαίου σε πελάτες και εργαζόμενους

MyProperty: Aυτόματη διόρθωση και υποβολή Ε9 για τα 2 στα 3 ακίνητα

Στο σφυρί βγαίνει οικόπεδο «φιλέτο» γνωστού επιχειρηματία στη Γλυφάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ