Σε μια εποχή που η εύρυθμη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεταφορών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας σειράς κλάδων της οικονομίας, ενώ παράλληλα αυξάνονται με ολοένα πιο ταχείς ρυθμούς οι επενδύσεις στις εγκαταστάσεις logistics στην Ελλάδα, η διασύνδεση των επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο αυτό τομέα με το startup οικοσύστημα αποκτά κομβικό ρόλο.

Οι νεοφυείς εταιρείες μπορούν σήμερα να παρέχουν προηγμένες τεχνολογικά λύσεις, ικανές να λύσουν προβλήματα ή να βελτιστοποιήσουν διαδικασίες σε διάφορα επίπεδα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΕΒ διοργανώνει την 13η θεματική εκδήλωση Innovation Ready με τίτλο «Logistics και μεταφορές για την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας», την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024 (15:00-18:00), στα γραφεία του, όπου θα φιλοξενήσει one-on-one συναντήσεις, ή μέσω τηλεδιάσκεψης, ανάμεσα σε εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου και σε startup του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Σε αυτό το Innovation Ready, όπως τονίζεται, θα δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να γνωρίσουν ελληνικές τεχνολογίες, λύσεις και επιχειρηματικά μοντέλα που αυξάνουν την παραγωγικότητα και μειώνουν τα κόστη λειτουργίας εταιρειών με σύνθετες εφοδιαστικές ανάγκες, σε τομείς όπως:

-Σχεδιασμός και βελτιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού.

-Διαχείριση στόλου drones και αυτοκινήτων.

-Αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης για λήψη αποφάσεων και αυτοματοποίηση διαδικασιών.

-Συλλογή και διανομή υλικού και προϊόντων.

-Βελτιστοποίηση εσωτερικών logistics (intralogistics).

-Βέλτιστη αξιοποίηση χώρων (αποθήκης) και αποθεμάτων (inventory).

-Ηλεκτρικές μεταφορές.

-Κατάρτιση στελεχών.

Οι startups που συμμετέχουν στο 13ο Innovation Ready είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, οι:

Dataviva (https://www.dataviva.com/)
Comidor (https://www.comidor.com/)
iTrack (https://registry.elevategreece.gov.gr/company/itrack-services-ltd/)
BoxNow (https://boxnow.gr/)
Cibos (www.cibos.gr)
Irida Labs (https://iridalabs.com/)
Probotek (https://probotek.eu/en/)
NousPratIT (https://nouspratit.gr/)
People-T (www.people-t.com)
Embneusys (https://embneusys.com/)
Rhoe (https://rhoe.gr/en/)

Public, Quest, BigPi

Μέσα από τις συναντήσεις, οι μεν εταιρείες μέλη του ΣΕΒ θα ενημερωθούν για τα πεδία του ενδιαφέροντός τους και θα εξετάσουν την υιοθέτηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, οι δε startups θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις με στόχο να κατανοήσουν τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο στόχος του Innovation Ready, αναφέρεται εκ μέρους του ΣΕΒ, είναι η αξιοποίηση και προώθηση της τεχνολογίας που σχεδιάζεται και παράγεται στην Ελλάδα, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε μικρές και μεγάλες εταιρείες της χώρας να καινοτομήσουν και να διευρύνουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα.

Στην «ομάδα» των ελληνικών startup του 13ου Innovation Ready συμπεριλαμβάνονται σχήματα με σημαντική ήδη παρουσία στην αγορά.

Ενδεικτικά και μόνο, στην Probotek, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο οικοσύστημα Internet of Things (IoT) και Internet of Drones (IoD), έχoυν επενδύσει από το 2021 ο όμιλος Quest και η Guardian Telematics.

H BoxNow είναι θυγατρική του Emma Capital Group και στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει το Olympia Group, μέσω του επενδυτικού του βραχίονα P.C.P.

Αποτελεί την εξέλιξη των εξειδικευμένων εταιρειών παράδοσης δεμάτων, αξιοποιώντας την καινοτόμο ψηφιακή τεχνολογία που προσφέρει σύγχρονες και αυτοματοποιημένες υπηρεσίες (Β2C, Β2Β), συνεργάζεται με 1600+ e-shops, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο με 80.000 θυρίδες και 2.200 BOX NOW Lockers πανελλαδικά, φιλοδοξώντας να φτάσει σε έναν αριθμό 150.000 αντίστοιχα και 3000 μέχρι το τέλος του 2024.

H Dataviva, startup από την Θεσσαλονίκη στην οποία έχει επενδύσει το fund BigPi, από τα πιο ισχυρά στον τεχνολογικό τομέα, διαθέτει τεχνολογία που μειώνει τουλάχιστον κατά 30% το απόθεμα της εφοδιαστικής αλυσίδας και μεταφέρει την τεχνογνωσία της κυρίως στους κλάδους της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των logistics.

H embneusys κατασκευάζει αισθητήρες για την παρακολούθηση και την καταγραφή της λειτουργίας των μηχανημάτων στον κατασκευαστικό και τον μεταλλευτικό κλάδο, διαθέτει πελάτες σε Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία και αυτή την εποχή επιχειρεί την επέκταση των δραστηριοτήτων της στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε ακόμη

«Καύσιμα» ανάπτυξης 70 δισ. με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έως το 2027

Νέα Δημοκρατία: Όλα όσα έγιναν στο «γαλάζιο φροντιστήριο» για τα ομόφυλα ζευγάρια

Φυσικό αέριο: Κάτω από τα 30 ευρώ στην Ευρώπη παρά τις «αναταράξεις»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ