Επιχειρήσεις

Γιώργος & Κώστας Γεράρδος: Ο διοικητικός μετασχηματισμός της ΠΛΑΙΣΙΟ και οι νέες επενδύσεις

  • Στέλιος Μορφίδης


Η εταιρεία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις υποδομές της επενδύοντας σε επέκταση του υφιστάμενου logistic center στη Μαγούλα.

Σε νέα επένδυση με άξονα την περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών logistics προχωρά ο όμιλος ΠΛΑΙΣΙΟ, στο πλαίσιο της πετυχημένης στρατηγικής του που κατάφερε να “λάμψει” μέσα στην πανδημία.

Όπως ανακοίνωσαν κατά τη χθεσινή ΓΣ των μετόχων οι κ.κ. Γιώργος και Κωνσταντίνος Γεράρδος η εταιρεία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις υποδομές της επενδύοντας σε επέκταση του υφιστάμενου logistic center στη Μαγούλα.

Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη προσύμφωνο με την εταιρεία Ακρίτας για την αγορά των εγκαταστάσεων της στην περιοχή της Μαγούλας, όπου γειτνιάζουν με τους υπάρχοντες αποθηκευτικούς χώρους της ΠΛΑΙΣΙΟ.

Όπως εξήγησε ο κ. Γιώργος Γεράρδος πρόκειται για εγκαταστάσεις 6.350 τ.μ. σε έκταση 16 στρεμμάτων. Το ποσό της εξαγοράς ανέρχεται σε 2,9 εκατ. ευρώ όπως αναφέρθηκε και θα ολοκληρωθεί ανάλογα με τις εξελίξεις στην Ακρίτας αλλά μέχρι τότε έχει προχωρήσει η εκμίσθωση και η χρήση του συγκεκριμένου ακινήτου.

Η κίνηση αυτή, όπως επισημάνθηκε, θα βοηθήσει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της αλυσίδας, ιδίως σε περιόδους αιχμής, όπως τη Black Friday, αλλά και την ανάπτυξη νέων αυτοματισμών.

Με την εξαγορά, η Πλαίσιο θα φθάσει να έχει ιδιόκτητους χώρους αποθήκευσης 40 χιλ. τ.μ. σε έκταση 74 στρεμμάτων, ενώ οι συνολικοί αποθηκευτικοί χώροι ανέρχονται πλέον στα 50 χιλ. τ.μ. σε έκταση 100 στρεμμάτων.

Κάτι που, όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνος Γεράρδος, αποτελεί ένα απ’ τα «όπλα» της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας για καλύτερες επιδόσεις τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο μεριδίων αγοράς, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας.

«Το 2020, σε μία εποχή κατά την οποία τα καταστήματα μας, όπου παράγεται το 70% του τζίρου μας, ήταν κλειστά για 100 μέρες, εμείς πετύχαμε αύξηση πωλήσεων 11,8%. Και κερδίσαμε μερίδια σε όλες τις κατηγορίες. Καταφέραμε να προσθέσουμε 350.000 νέους πελάτες που δεν είχαν ξαναγοράσει απ’ το Πλαίσιο. Γιατί; Γιατί είχαμε το μεγάλο όπλο των logistics, ένα λειτουργικό site, μία εξελιγμένη πλατφόρμα ‘state of the art’ και ένα επαρκές call center. Άρα είχαμε και την υπεροχή στο customer service. Έτσι καταφέραμε να έχουμε αύξηση της πελατειακής βάσης, αύξηση των μεριδίων μας και εν τέλει αύξηση των πωλήσεων. Κι όλα αυτά γιατί επενδύσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην αξιοπιστία μας», υπογράμμισε. «Η πανδημία ‘φώτισε’ τη στρατηγική που ακολουθούσαμε και ακολουθούμε με κύριο πλεονέκτημα τα logistics. Από το 2008 επενδύσαμε 30 εκατ. ευρώ για το κέντρο διανομής της Μαγούλας και το 2009 επενδύσαμε 8 εκατ. ευρώ για το κέντρο διανομής της Μάνδρας. Τώρα επεκτείνουμε αυτές τις δομές», τόνισε.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη διαρκή ενίσχυση της πολυκαναλικής εμπειρίας τα τελευταία 25 χρόνια απ’ τον Όμιλο καθώς και την κουλτούρα της διαρκούς εκπαίδευσης και προσαρμοστικότητας των εργαζομένων φθάνοντας μέσα στην πανδημία να ‘γράψουν’ 46.832 ανθρωποώρες εκπαίδευσης.

«Έτσι καταφέραμε να κάνουμε 1,5 εκατ. παραδόσεις το 2020, να απαντήσουμε σε 6,5 εκατ. τηλεφωνικές κλήσεις και να δεχθούμε πάνω από 52 εκατ. επισκέπτες στην ιστοσελίδα μας», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020, οι πωλήσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 355 εκατ. ευρώ από 317 εκατ. ευρώ το 2019, βελτιωμένες κατά 11,8%, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 3,6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ο Όμιλος κατάφερε να «χτίσει» ταμείο ύψους 58,5 εκατ. ευρώ. «Το μεγαλύτερο ταμείο που είχαμε ποτέ», όπως σημείωσε ο κ. Γεράρδος.

Η πορεία φέτος

Για φέτος ο κ. Γεράρδος επισήμανε ότι η πορεία των πωλήσεων εξελίσσεται αρκετά καλά για το Πλαίσιο. «Γενικά για τον κλάδο τα επίπεδα των πωλήσεων είναι περίπου ίδια με πέρυσι. Εμείς όμως πάμε καλά, κάτι που θεωρώ ότι το οφείλουμε στην αξιοπιστία που κερδίσαμε στο δύσκολο 2020», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά χαρακτήρισε «εξαιρετικές» τις επιδόσεις του τμήματος οικιακών συσκευών καθώς αναπτύσσεται χωρίς μεγάλες επενδύσεις.

Η διοικητική αναδιάρθρωση

Η χθεσινή ΓΣ πάντως αποτελεί και ένα ορόσημο για την εταιρική διακυβέρνηση του Ομίλου. Αφενός απλοποιήθηκε η δομή του διοικητικού διδύμου, Γιώργου και Κώστα Γεράρδου με τον πρώτο να αρκείται στη θέση του εκτελεστικού Προέδρου και τον δεύτερο σε αυτή του διευθύνοντος συμβούλου. Αφετέρου εισήλθαν στο ΔΣ τρία ανεξάρτητα μέλη γνωστά στην αγορά και με μεγάλη εμπειρία: ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, ο οποίος μάλιστα αναλαμβάνει και χρέη Αντιπροέδρου, ο κ. Κωστας Μητρόπουλος και ο κ. Αλέξης Πιλάβιος.

Σημειωτέον η γενική συνέλευση ενέκρινε και τη διανομή μερίσματος 0,05 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2020.

Διαβάστε περισσότερα

Αντιπρόεδρος του Ομίλου ΠΛΑΙΣΙΟ αναλαμβάνει ο Απόστολος Ταμβακάκης

Αντώνης Λελάκης: Πώς το όραμα ενός πρωτοπόρου εφοπλιστή βούλιαξε στην… άμμο και στα χρέη

Πού κυμαίνονται τώρα τα ποσοστά αντιπαροχών και οι τιμές οικοπέδων στην Αθήνα