Το όνομα του Γιώργου Σακελλάρη θεωρείται συνυφασμένο με τις καινοτόμες τεχνολογίες για ΑΠΕ εδώ και πολλά χρόνια, πριν ακόμα προλάβουν πολλοί να αντιληφθούν περί τίνος πρόκειται.

Από τον Απρίλιο του 2000, όταν ίδρυσε την αμερικανική εισηγμένη Ameresco, μια κορυφαία εταιρεία λύσεων ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών (με αποτίμηση που άγγιξε έως και τα 5 δισ. δολ.), πρόεδρος και CEO της σήμερα, ο Λάκωνας επιχειρηματίας δεν έπαψε να πρωταγωνιστεί στον κλάδο του.

Κάθε μήνα που περνά, προσθέτει στον μακρύ κατάλογό του μια σειρά από νέα, «έξυπνα» projects στον… μισό πλανήτη, αν αναλογισθεί κανείς ότι οι δραστηριότητές του εξαπλώνονται σε όλη την Βόρεια Αμερική (σε ΗΠΑ και Καναδά), την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, με 60 περιφερειακά γραφεία.

Σαφώς, η Ελλάδα δεν εξαιρείται από τα πλάνα του ομογενή δισεκατομμυριούχου και μέλους της «χρυσής» λίστας Forbes για την «πράσινη» ενέργεια, ο οποίος ταξίδεψε μάλιστα πρόσφατα στα πάτρια εδάφη, επισκέφθηκε προς τα τέλη Αυγούστου τον (επανεκλεγέντα στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου) δήμαρχο της Καλαμάτας, Αθανάσιο Βασιλόπουλο και συζήτησαν εκείνες τις ημέρες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030.

Στο αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα ωστόσο υπήρξαν νέες εξελίξεις, ενδεικτικά, για δυο τουλάχιστον σημαντικά διεθνή έργα της Ameresco στην Βρετανία και τον Καναδά.

Στην μια περίπτωση ολοκληρώθηκε ένα project ανάπλασης υποδομών στον δήμο του Μπάρνσλεϊ, που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 2.085.537 κιλοβατώρες και μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 529 τόνους, επικεντρώνοντας στην αντικατάσταση των υφιστάμενων λεβήτων με καύση άνθρακα με ένα νέο σύστημα συνδυασμένης θερμότητας και ισχύος (CHP) και αερίου.

Σε δεύτερη φάση, η ομάδα της εταιρείας παρέδωσε αντλίες θερμότητας με πηγή αέρα (ASHP), σε έξι εγκαταστάσεις με ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα και διάφορα άλλα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Επιδίωξη των υπευθύνων του έργου είναι να καταστεί η πόλη ουδέτερη ως προς τον άνθρακα μέχρι το 2040.

Η Ameresco ανακοίνωσε, σχεδόν παράλληλα, την έναρξη της συνεργασίας της με την Schaeffler Aerospace Canada Inc. για ένα «project απανθρακοποίησης» καθαρής ψύξης, θέρμανσης και διαχείρισης ποιότητας αέρα, που θα εξοικονομεί 1.180.000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας, 29,650 m3 φυσικού αερίου και μείωση 103 μετρικών τόνων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (15%) στο εργοστάσιο της Schaeffler στο Stratford του Οντάριο, στον Καναδά.

Νωρίτερα, εξασφάλισε την συμμετοχή της ως μέλος της κοινοπραξίας με την Vattenfall Heat UK σε έργο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της πόλης του Μπρίστολ έως το 2030 με προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων ύψους άνω του 1 δισ. λιρών.

Υπέγραψε επίσης σύμβαση για ένα project εξοικονόμησης ενέργειας στην αεροπορική βάση Pearl Harbor-Hickam στη Χαβάη, για άλλo στο Κολοράντο των ΗΠΑ κ.ά.

Έργα, που όπως γίνεται αντιληπτό συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή για το μέλλον της γης, αλλά και για την επίτευξη των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Projects τα οποία δείχνουν την «γκάμα» των παρεχόμενων λύσεων…

Το ελληνικό «αποτύπωμα» της Ameresco

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εύκολα διαπιστώνεται μια δυναμική στροφή του καταγόμενου από τον Βασσαρά Σπάρτης επιχειρηματία την τελευταία, κυρίως, διετία σε έργα ενεργειακής εξοικονόμησης και ΑΠΕ στη χώρα.

Τον περασμένο Απρίλιο η Ameresco έκανε γνωστή μια ευρείας έκτασης συνεργασία με τον όμιλο Sunel για την διεκδίκηση νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής εκτιμώμενης αξίας άνω των 500 εκατ. δολ., ισχύος άνω των 1,5GW, σε διαγωνισμούς σε Ελλάδα, Βρετανία, Ισπανία, Ρουμανία και Ιταλία.

Η σύμπραξή των δυο εταιρειών αφορά την πλήρη ανάπτυξη, κατασκευή λειτουργία και συντήρηση φωτοβολταϊκών πάρκων μεγάλης κλίμακας, καθώς και έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Προηγήθηκε η συγκρότηση της Ameresco Energy Hellas S.A., θυγατρική της Ameresco Inc., στην οποία –μεταξύ άλλων- η Cero Generation ανέθεσε το φ/β πάρκο «Δελφίνι», ισχύος 100MW, με budget 80 εκατ. ευρώ.

Τα παραδείγματα δεν σταματούν σε αυτό το σημείο. Τον περασμένο καλοκαίρι ακολούθησε –μετά τις ανακοινώσεις- ένα ακόμα «χτύπημα» από την Ameresco, η οποία ενδυναμώνει πλέον διαρκώς το «αποτύπωμά» της στην ελληνική, ενεργειακή αγορά, με διάφορους συμμάχους.

Σε κοινό σχήμα με τις Intrakat και Resinvest ανέλαβαν μαζί την κατασκευή φ/β πάρκου 171 MW προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ από την ΔΕΗ στην Κοζάνη.

Ο Γιώργος Σακελλάρης είχε δώσει παλαιότερα το στίγμα με την φράση του «ξεκινάμε από μικρά έργα και σταδιακά θα επεκταθούμε και σε μεγαλύτερα, μέσα από συνεργασίες joint venture με ελληνικές εταιρείες», έχοντας μετατρέψει πια τα λόγια του σε πράξεις.

Η Ameresco επεκτείνει το διεθνές εκτόπισμά της και με εξαγορές φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων, ακόμα και σε μικρές σχετικά χώρες όπως πέρσι στην Ιρλανδία!

Διαβάστε ακόμη

Ψάλτης – Orcel: Πώς έφτασαν στο deal μεταξύ Alpha Bank και UniCredit – Τα ντεσού της συμφωνίας

Αndrea Orcel: O εκρηκτικός CEO της Unicredit – Γιατί τον αποκαλούν «βασιλιά των deal»

Ο Μητσοτάκης στο Τελ Αβίβ, ο Stefanos, οι διαγραφές, η Λιζ Τρας και το μαρούλι, το deal της Alpha Bank, ο Τέλης και οι εφοπλιστές 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ