Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αξίας 3 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η Glencore, καθώς η υψηλότερη τιμολόγηση και παραγωγή οδήγησαν σε αύξηση κατά 8% των προσαρμοσμένων κερδών από βασικές δραστηριότητες για το σύνολο της χρήσης.

Το πρόγραμμα επαναγοράς έπεται της ανακοίνωσης της περσινής χρονιάς για επαναγορά μετοχών αξίας ενός δισ. δολ., αντανακλώντας την ανάκαμψη που καταγράφεται στις εταιρείες εξόρυξης μετά το κραχ στις τιμές των μετάλλων τη διετία 2015 – 2016.

Η Glencore μείωσε στο μεταξύ τις προβλέψεις της για την παραγωγή χαλκού το 2019, στο 1,5 εκατ. τόνους έναντι προηγούμενου στόχου για 1,54 εκατ. τόνους, ενώ ανακοίνωσε ότι η παραγωγή της στο ορυχείο Mutanda στο Κονγκό αναμένεται να πέσει στους 100.000 τόνους ετησίως.

Πάντως, πρόσθεσε ότι ο στόχος για τη συνολική παραγωγή του 2019 για όλα τα εμπορεύματα θα είναι υψηλότερη από το 2018.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα αποτελέσματα, τα προσαρμοσμένα EBITDA) αυξήθηκαν στα $15,77 δισ. για τη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, έναντι πρόβλεψης της VUMA για $16,14 δισ.

Τα προσαρμοσμένα EBIT υποχώρησαν 17% στα 2,4 δισ. δολ., λόγω δύσκολων συνθηκών στην αγορά κοβαλτίου στο β’ εξάμηνο του έτους.

Σε κάθε περίπτωση, αναλυτές της Morgan Stanley αναφέρουν πως τα χαμηλότερα των προβλέψεων EBITDA και καθαρά κέρδη δεν είναι πιθανό να επαναληφθεί το 2019.

Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε νωρίτερα άνοδο 1,4%. Το 2018 είχε χάσει πάνω από το 1/4 της αξίας της, μεταξύ άλλων, λόγω των αυστηρότερων νόμων για την εξόρυξη στο Κονγκό.