Επιχειρήσεις

Google: Πρόστιμο – μαμούθ €500 εκατ. από τις γαλλικές εποπτικές αρχές

  • newsroom


Πρόκειται για εφαρμογή δικαστικής απόφασης του 2020, που καλούσε την Google να διαπραγματευτεί νέες συμφωνίες με τους εκδότες περιεχόμενου, δηλαδή τα ενημερωτικά sites, σχετικά με τη δημοσίευση άρθρων τους στο Google News

Το πόσο των 500 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει η Google ως πρόστιμο, καθώς δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τους εκδότες σχετικά με τη χρήση του διαδικτυακού περιεχομένου τους στην πλατφόρμα, αγνοώντας την απόφαση των εποπτικών αρχών του Παρισιού. Το πρόστιμο επιβλήθηκε στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό από τις γαλλικές αντιμονοπωλιακές αρχές.

Επρόκειτο, συγκεκριμένα, για την εφαρμογή δικαστικής απόφασης του 2020, η οποία καλούσε την Google να διαπραγματευτεί νέες συμφωνίες με τους εκδότες περιεχόμενου, δηλαδή τα ενημερωτικά sites, σχετικά με τη δημοσίευση άρθρων στην υπηρεσία Google News.

«Το πρόστιμο των 500 εκατ. ευρώ λαμβάνει υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα των παραβιάσεων που παρατηρήθηκαν και τη συμπεριφορά της Google που οδήγησε στην περαιτέρω καθυστέρηση της σωστής εφαρμογής του νόμου», σημείωσε η πρόεδρος της Αρχής Ιζαμπέλ ντε Σίλβα.

Η εταιρεία δήλωσε πολύ απογοητευμένη από την απόφαση.

Η διαμάχη της Google με τους εκδότες περιεχομένου έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, με τους δεύτερους να ζητούν την παρέμβαση των κυβερνήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη τάση της Google να κερδίζει διαφημιστικά έσοδα, αξιοποιώντας το περιεχόμενο τρίτων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα παράπονα των media έφθασαν στις γαλλικές δικαστικές αίθουσες μόλις το 2019, με την απόφαση να δημοσιεύεται έναν χρόνο αργότερα. Ανάμεσα στους προσφυγόντες ήταν και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Διαβάστε ακόμη:

Εγνατία Οδός: Την Πέμπτη κληρώνει ο διαγωνισμός για τη μεγάλη σύμβαση παραχώρησης

Αυτοκίνητο: Το 82% των οδηγών σκέφτεται να αγοράσει ηλεκτρικό ΙΧ

Tζεντιλόνι στο Ecofin: Σημαντική ημέρα – Εγκρίνονται 12 εθνικά σχέδια ανάκαμψης