Μπορεί η συμφωνία εξυγίανσης της Χαλυβουργίας Ελλάδος υπό την οποία πλέον το εργοστάσιο του Ασπροπύργου θα περάσει στα χέρια της HIG Capital, να έχει προγραμματιστεί  να συζητηθεί στις 12 Ιανουαρίου 2022 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, εν τούτοις το αμερικάνικο fund σπεύδει να μη χάσει χρόνο.

Όπως αποκάλυψε χθες ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, οι εκπρόσωποι του fund έχουν ήδη σπεύσει να εκκινήσουν τις διαδικασίες των αδειοδοτήσεων σε ένα σημαντικό έργο μετατροπής της έκτασης «φιλέτου» σε ένα μεγάλο logistic center  100.000 τ.μ. με προνομιακή θέση στην Αττική. Ένα εγχείρημα, για το οποίο είχε γράψει ήδη απ’ τις αρχές της χρονιάς το newmoney.gr και που ο κ. Γεωργιάδης προσδιόρισε πως θα φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Χαλυβουργία Ελλάδος και οι πιστωτές που εκπροσωπούν το 75,8% του συνόλου των απαιτήσεων και το 99,9% των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων απαιτήσεων ουσιαστικά αποτελεί και μονόδρομος για την ανάταση της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας. Και τούτο διότι κατ’ ουσίαν θα διαγράψει τα μισά σχεδόν  χρέη της παραχωρώντας το ένα εκ των δύο εργοστασίων της, αυτό του Ασπροπύργου, το οποίο μάλιστα εδώ και 8 χρόνια έχει σταματήσει να λειτουργεί.

Σημειωτέον πως στα τέλη του 2020 ο δανεισμός της Χαλυβουργίας Ελλάδος έφτανε τα 342.458.951,37 ευρώ.

Κεντρικό ρόλο στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και διεργασιών έπαιξε η HIG Capital, η εταιρεία private equity με έδρα το Μαϊάμι που διαχειρίζεται συνολικά 42 δισ. δολάρια και είναι αρκετά ενεργή τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η εταιρεία μέσω fund της σταδιακά εξαγόρασε δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ της Χαλυβουργίας Ελλάδος διαδοχικά σε ένα διάστημα περίπου δύο ετών από τις Eurobank, Πειραιώς και Εθνική (σσ με γενναίο discount ως 85%), αφήνοντας τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.

Με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη η HIG Capital θα λάβει την έκταση του εργοστασίου, που μεταξύ άλλων κατέχει και άδεια λιμενικών υποδομών, και θα διαγράψει την οφειλή.

Όπως έγραφε εξάλλου απ’ τον περασμένο Φεβρουάριο το newmoney, το αμερικανικό fund θέλει να κινηθεί γρήγορα στην εκτέλεση του σχεδίου του. Ως εκ τούτου προτίθεται από τη στιγμή που θα περιέλθει στην κυριότητά του η έκταση του Ασπροπύργου να ξεκινήσει άμεσα το επενδυτικό σχέδιο με διετή ορίζοντα για τη λειτουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων logistics. Μάλιστα, δεδομένης της στρατηγικής θέσης της έκτασης, θεωρεί ότι εύκολα η εταιρική οντότητα που θα το διαχειριστεί θα καταστεί και πρωταγωνίστρια της αγοράς αφού όχι μόνο θα εξυπηρετεί την αποθήκευση και διακίνηση εμπορευμάτων εντός Ελλάδας, αλλά και θα μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακό διαμετακομιστικό hub με άμεση σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά.

Κινήσεις στα logistics

Αυτή δεν είναι η πρώτη επένδυση από την HIG Capital στον χώρο των logistics στη χώρα μας. Στις αρχές του έτους είχε ανακοινώσει την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού  της σε μία από τις παλαιότερες εταιρείες του κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα, τη Makios Logistics της οικογένειας Μακιού. Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των αποθηκών-ψυγείων στη Βόρεια Ελλάδα και υπηρεσιών 3PL. Διαθέτει δύο μεγάλες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, στο Καλοχώρι και τη Γέφυρα, καθώς και θυγατρικές σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Επίσης, διαθέτει άδεια λειτουργίας σιδηροδρομικής επιχείρησης, την οποία όμως δεν έχει ενεργοποιήσει, ενώ το logistic center της στη Γέφυρα είναι συνδεδεμένο με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Επίσης προ μηνών φέρεται να προσέγγισε και την εταιρεία Ορφεύς Βεϊνόγλου, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως η «βολιδοσκόπηση» διεκόπη πολύ νωρίς.

Οι αρχικές επενδύσεις

Γενικά η HIG Capital είναι ιδιαίτερα δραστήρια στο ελληνικό real estate. Τον  Ιανουάριο του 2020, είχε συνάψει στρατηγική συμμαχία με την πιο δραστήρια ίσως εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων των τελευταίων ετών της χώρας, την Dimand του επιχειρηματία Δημήτρη Ανδριόπουλου. Στο πλαίσιο εκείνο είχε ενεργοποιήσει μια ανοιχτή γραμμή πίστωσης ύψους 150 εκατ. ευρώ για τα νέα έργα ανάπτυξης ακινήτων της Dimand Real Estate.

Επίσης, την τελευταία τριετία έκανε κάποιες αξιοσημείωτες κινήσεις γύρω από το τουριστικό real estate στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, εισήλθε ως στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία Mayor Hotels & Resorts, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία στην Κέρκυρα, και απέκτησε δύο ξενοδοχεία στη Ρόδο, τα «Paradise Village» και «Amilia Mare».

Σημειωτέον πως η πρώτη της επένδυση στην Ελλάδα, είχε να κάνει με μια γνωστή βιομηχανία μέσω της διαδικασίας αναδιάρθρωσης δανεισμού, τον όμιλο Μαΐλη, το 2014. Ο όμιλος τελικά περιήλθε υπό τον έλεγχο της HIG σηματοδοτώντας και την έξοδό του από το Χ.Α.

Διαβάστε ακόμη:

Πισσαρίδης: Από πού θα έρθουν οι δουλειές του μέλλοντος

Επενδύσεις παγίου κεφαλαίου «χτίζουν» την οικονομία τρίμηνο προς τρίμηνο

«Καταιγίδα» πλειστηριασμών την Τετάρτη – Για ποια γνωστά ονόματα θα χτυπήσει το σφυρί