Με δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη συνέρχεται το μεσημέρι σε συνεδρίαση το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ): την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη του ΤΧΣ καλούνται σήμερα να δώσουν το «πράσινο φως» στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στους Αμερικανούς του CVC, επιτρέποντας, έτσι, στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να ανακοινώσει την ολοκλήρωση του deal – που εκκρεμεί από το 2015 – την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και θα δημοσιοποιηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2020. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο που είναι και ο βασικός μέτοχος της ΕΤΕ με ποσοστό περί το 40% είχε ζητήσει από τη βρετανική τράπεζα Barclays και την εταιρία ορκωτών ελεγκτών Deloitte να εισηγηθεί για το εύλογο και δίκαιο του προσφερόμενου τιμήματος από το CVC, προκειμένου να αποφανθεί υπέρ ή κατά της πώλησης.

Ερωτώμενος σχετικά, στο πλαίσιο ακρόασης στη Βουλή, με αφορμή την ψήφιση του νέου Νόμου για το Ταμείο, ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, κ. Ανδρέας Βερύκιος, παραδέχθηκε πως το ζήτημα εξετάζεται με τη βοήθεια συμβούλων. «Ακόμα δεν έχουμε λάβει εμείς θέση. Ξέρουμε τις αντιρρήσεις πολλών, έχω δει και εκπροσώπους των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής. Όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη, αλλά ακόμα δεν έχουμε καταλήξει. Εμείς το εξετάζουμε μαζί με τη βοήθεια συμβούλων», τόνισε χαρακτηριστικά. Σήμερα, ωστόσο, όπως φαίνεται το ΤΧΣ θα αποφανθεί υπέρ της πώλησης, με την σχετική απόφαση να γνωστοποιείται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ, το οποίο θα προγραμματιστεί – πιθανότατα – την ερχόμενη Παρασκευή, πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Όσον αφορά στο ζήτημα της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ αναμένεται να εξετάσει τις εναλλακτικές του βάσει και της σχετικής εισήγησης της Morgan Stanley. Όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, πρόθεση όλων των εμπλεκομένων είναι το ποσοστό του Ταμείου που πλέον «αγγίζει» το 61% να περιοριστεί κάτω του 33%. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ψήφιση του επίμαχου Νόμου το ΤΧΣ έχει πλέον την εναλλακτική είτε να συμμετέχει ολικώς, καλύπτοντας, δηλαδή, το σύνολο του περίπου 61% που κατέχει σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς είτε μερικώς, με το ποσοστό να ποικίλει ανάλογα και με το ενδιαφέρον που θα επιδείξουν οι ιδιώτες επενδυτές.

Πιο αναλυτικά, με βάση το άρθρο 7 το ΤΧΣ δύναται σε σχέση με αποφασιζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου:

α) να ασκεί μέρος ή το σύνολο των δικαιωμάτων προτίμησης που του αναλογούν ή

β) να εγγράφεται μέχρι του υφιστάμενου ποσοστού συμμετοχής του σε διάθεση μετοχών ή άλλων τίτλων ιδιοκτησίας από αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποιούνται κατά οποιονδήποτε τρόπο (συμπεριλαμβανομένων αυξήσεων κεφαλαίου με περιορισμό ή αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης) ή

γ) σε περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο μετέχει ή ομιλικής αναδιάρθρωσης, να συμμετέχει μέχρι του υφιστάμενου ποσοστού συμμετοχής του στην έκδοση νέων μετοχών ή άλλων τίτλων ιδιοκτησίας από τη μητρική εταιρεία ήτο πιστωτικό ίδρυμα που συνεχίζει τις τραπεζικές δραστηριότητες του ομίλου, κατά περίπτωση ή

δ) να συμμετέχει σε μία ή περισσότερες κατανομές αδιάθετων μετοχών ή άλλων τίτλων ιδιοκτησίας που προκύπτουν από αύξηση κεφαλαίου ή εκδόσεις άλλων τίτλων ιδιοκτησίας, εφόσον προβλέπονται τέτοιες.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια συμμετοχή επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι αυξήσεις δεν συνιστούν κεφαλαιακή ενίσχυση και πραγματοποιούνται από κοινού με συμμετοχή ιδιωτών, η οποία έχει πραγματική οικονομική σημασία και οι οποίοι συμμετέχουν υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και, ως εκ τούτου, με το ίδιο επίπεδο κινδύνου και πλεονεκτημάτων (συναλλαγή «pari passu»)».

Διαβάστε ακόμη:

Ο Σκέρτσος, η «φον ντερ Λάιεν» της κυβέρνησης και τα τρία τελειωμένα deals

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Προτάσεις και για φορολοταρία για ελεύθερους επαγγελματίες

ΑΑΔΕ: Σήμερα οι πληρωμές αποζημιώσεων για τα ενοίκια Ιανουαρίου