Αρκετά χρόνια μετά τη διάλυση του ΣΕΣΜΕ, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, υπό το βάρος της περιβόητης υπόθεσης «καρτέλ» και αφού έχουν γίνει τεκτονικές αλλαγές στην αγορά κατά την περασμένη δεκαετία, οι έξι μεγαλύτερες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ της χώρας προχωρούν στην ίδρυση ενός νέου φορέα που θα τους εκπροσωπεί, την «Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος» (ΕΣΕ). 

Σύμφωνα με πληροφορίες η δημιουργία του νέου φορέα ήταν και μία απαίτηση εκ μέρους του υπ. Ανάπτυξης καθώς υπήρχαν δυσχέρειες στο συντονισμό και τις συζητήσεις για μέτρα που αφορούσαν άμεσα την αγορά, όπως πχ το ‘καλάθι του νοικοκυριού’.

Ιδρυτικά μέλη της Ένωσης είναι οι αλυσίδες: Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ, Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος ΜΑΕ, Lidl Ελλάς, ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ (My market), Δ. Μασούτης ΑΕ και Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας).

Το ΔΣ 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕ αποτελείται από 6 μέλη, που είναι τα εξής:

Πρόεδρος: Αριστοτέλης Παντελιάδης, METRO ΑΕΒΕ

Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Μασούτης, Δ. Μασούτης ΑΕ

Γραμματέας: Κωνσταντίνος Μαυροειδής, Πέντε ΑΕ – Γαλαξίας

Ταμίας: Νίκος Λαβίδας, Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος ΜΑΕ

Μέλη: Λάμπρος Παπακοσμάς (Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ) και Martin Brandenburger (Lidl Ελλάς)

Τη θέση του Γενικού Διευθυντή ανέλαβε ο κ. Απόστολος Πεταλάς ο έως πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Fourlis.

Νέα μέλη 

Στην Ένωση μπορούν να γίνουν μέλη όλα τα νομικά πρόσωπα Σούπερ Μάρκετ στην Ελληνική επικράτεια με δραστηριότητα το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο τροφίμων και καταναλωτικών ειδών. Τα μέλη χωρίζονται σε Τακτικά και Συνδεδεμένα, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών της εταιρείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ήδη έχουν ενημερωθεί όλες οι εταιρείες του κλάδου που σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΣΕ πληρούν τις προϋποθέσεις να γίνουν Τακτικά Μέλη της, εφόσον το επιθυμούν.

Επιπλέον η ΕΣΕ προσκαλεί το σύνολο των επιχειρήσεων λιανεμπορίου τροφίμων να ενταχθούν ως Συνδεδεμένα μέλη της, ενισχύοντας τη δυναμική της Ένωσης, δυναμώνοντας το εκτόπισμά της και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πολυδιάστατη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σε όλα τα ζητήματα που τις αφορούν.

Στόχοι 

Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν στόχος της συγκρότησης της ΕΣΕ είναι «η περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη του κλάδου σε θεσμικό και συλλογικό επίπεδο». Σημειωτέον πως σήμερα ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών είναι υψηλής σημασίας για την εθνική οικονομία. Μόνο στα Σούπερ Μάρκετ σήμερα απασχολούνται περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι, ενώ ο κύκλος εργασιών τους ανέρχεται σε 15 δισ ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σύσταση ενός συλλογικού οργάνου που να προάγει τον υγιή και παραγωγικό διάλογο με την Πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα είναι απαραίτητη και κρίθηκε αναγκαία τα τελευταία χρόνια. Σταδιακά, από το 2019 με το ξέσπασμα της πανδημίας, η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση με τα συνεργαζόμενα Υπουργεία έχει ενταθεί, τόσο για θέματα προάσπισης του υγιούς ανταγωνισμού, όσο και για άλλα ρυθμιστικά, εργασιακά και περιβαλλοντικά θέματα. Ταυτόχρονα, ο ρόλος του κλάδου άλλαξε ριζικά και αναβαθμίστηκε, καθώς τα Σούπερ Μάρκετ κλήθηκαν να στηρίξουν την ομαλή λειτουργία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας κατά τη διάρκεια ισχύος των περιοριστικών μέτρων την περίοδο της πανδημίας, αλλά και μετέπειτα λόγω γεωπολιτικών αναταράξεων και πληθωριστικών πιέσεων, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις όποιες προκλήσεις.

Η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ισχυρό φορέα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στόχοι της είναι να εκφράζει και να προωθεί τις θέσεις του κλάδου σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νόμιμο, υγιή & ελεύθερο ανταγωνισμό, προς όφελος των καταναλωτών και να αναλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες για τη στρατηγική ενδυνάμωση του ρόλου του λιανεμπορίου τροφίμων στη χώρα.

Μέσα από τις δράσεις και παρεμβάσεις της, η ΕΣΕ θα επιδιώξει, μεταξύ άλλων, να κινητοποιεί την Πολιτεία να λαμβάνει μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, να δίνει κίνητρα για επενδύσεις, καθώς και να διευκολύνει τις διαδικασίες προσέλκυσης και απασχόλησης Ανθρώπινου Δυναμικού, με στόχο την καλύτερη δυνατή λειτουργία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Διαβάστε ακόμη

Το μήνυμα Μητσοτάκη για τις δεύτερες κάλπες: Εγρήγορση και όχι εφησυχασμός

Εκλογές 2023: Το «mea culpa» Τσίπρα και η Κεντρική Επιτροπή της Πέμπτης

Ο Ανδρουλάκης και η στρατηγική του β’ γύρου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ