Οι άμεσα εμπλεκόμενοι στο project της δημιουργίας ενός βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα αισιοδοξούν ότι, αυτή την φορά, δεν θα «αστοχήσουν» τα χρονοδιαγράμματα και ως εκ τούτου οι πιθανότητες για να αρχίσουν, επιτέλους, να πετούν τα υδροπλάνα στην χώρα μέσα σε αυτό το καλοκαίρι (μετά από 7-8 χρόνια καθυστερήσεων, λόγω γραφειοκρατίας και άλλων παθογενειών) εμφανίζονται αυξημένες.

Ελληνικά Υδατοδρόμια και Hellenic Seaplanes είναι οι δυο βασικοί «παίκτες» της νέας αυτής αγοράς, δυο εταιρείες με επικεφαλείς τους δυο επιχειρηματίες οι οποίοι γνωρίζουν άριστα το αντικείμενο, διαθέτουν το απαραίτητο know how και «τρέχουν» από κοινού το θέμα της κατασκευής και αδειοδότησης των υδατοδρομίων με στόχο να μην χαθεί και αυτή η τουριστική σεζόν: τον Αναστάσιο Γκόβα και το Νικόλα Χαραλάμπους.

Οι δυο βασικές προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό είναι να επιταχυνθούν οι ρυθμοί της όλης διαδικασίας και να «αναχαιτισθεί» η πανδημία του COVID-19, έτσι ώστε να συνδυαστούν οι πρώτες πτήσεις υδροπλάνων στην Ελλάδα με ένα μερικό, έστω, restart του τουρισμού.

Μόνο θετικό μπορεί να θεωρηθεί, πάντως, το ότι κάθε άλλο παρά ατονεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για το φιλόδοξο project που –κατά παλαιότερη δήλωση του κ.Χαραλάμπους- «θα μετατρέψει την Ελλάδα σε Μαλδίβες της Ευρώπης», θα αλλάξει τον «χάρτη» των μεταφορών και θα εισφέρει άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως την οικονομία, στην πλήρη ανάπτυξη του.

Η είδηση είναι ότι εισήλθε νέος μέτοχος και στην μετοχική σύνθεση της Hellenic Seaplanes, όπως συνέβη πρόσφατα και με την Ελληνικά Υδατοδρόμια!

Εκτός από τις εξελίξεις στις δυο εταιρίες, σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται τουλάχιστον άλλοι 3 «παίκτες». Ο Ελληνομεξικανός εκατομμυριούχος Ρικάρντο Φαρίας Νικολόπουλος, ένα γερμανικό fund, ενώ, ακούγεται πολύ, επίσης, τους τελευταίους μήνες η εμπλοκή της ρωσικής εταιρείας υδροπλάνων Beriev με «συμπαίκτες» της Έλληνες επιχειρηματίες, μέσω της Ippias Airlines και ίσως όχι μόνο αυτοί…

Το πλάνο των 250 εκατ. και ο νέος μέτοχος

Πιο δυνατά στην υπόθεση έχει μπει η Hellenic Seaplanes. Πληροφορίες του newmoney αναφέρουν ότι απέκτησε ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 40% σε αυτήν (ως anchor investor) ισχυρός Έλληνας ομογενής επενδυτής με δραστηριότητες στο real estate και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και έντονη επιχειρηματική παρουσία στις αγορές της Ασίας.

Το αρχικό πλάνο του Προέδρου και CEO της Hellenic Seaplanes, Νικόλα Χαραλάμπους και των κινέζων συνεπενδυτών της (βάσει agreement) ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, τα 180 εκατ. ευρώ προορίζονται για σταδιακή την αγορά 20 υδροπλάνων τελευταίας τεχνολογίας σε «βάθος» 5ετίας και άλλα 70 εκατ. ευρώ θα «πέσουν» στην κατασκευή υδατοδρομίων, συμπεριλαμβανομένου του Μητροπολιτικού που προορίζεται πλέον για την περιοχή του Φαλήρου (ΣΕΦ), όπως γράψαμε, αντί της Ελευσίνας και θα υλοποιηθεί με την συμμετοχή της Περιφέρειας.

Η συμφωνία με το νέο μέτοχο ενδυναμώνει την Hellenic Seaplanes και υπολογίζεται πως θα την βοηθήσει να ανεβάσει ακόμα υψηλότερα τον πήχη, για παράδειγμα, με την διεύρυνση του στόλου της.

Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν το λιγότερο άλλοι δυο στόλοι υδροπλάνων και από άλλους «παίκτες». Ο δε συνολικός αριθμός των υδατοδρομίων υπολογίζεται στα 150, στην τελική μορφή του δικτύου.

«Περιμένουμε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση»

Η συμμετοχή του Ρικάρντο Φαρίας Νικολόπουλου στο υδατοδρόμιο της Πάτμου τον Απρίλη του 2019 δεν προχώρησε και αυτή την εποχή ο ίδιος είναι μόνιμα εγκατεστημένος στις ΗΠΑ, όπου εδρεύει ο όμιλος του και διατηρεί ισχυρή παρουσία στις Air Business.

«Τα σχέδια μου για την Ελλάδα παραμένουν τα ίδια», είναι το μήνυμα του ο ομογενή επιχειρηματία, που είχε μιλήσει πριν φύγει από την Ελλάδα για «επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, από το 2021». Υπάρχει, βέβαια, ένα «αλλά».

«Θα περιμένουμε να γίνει πιο ξεκάθαρη η κατάσταση γύρω από την πανδημία και η Ελλάδα να ανακτήσει τους ξένους επισκέπτες της. Είμαστε στην θέση που θέλουμε να δούμε πότε θα ανακάμψουν ο τουρισμός και η οικονομία και μετά θα αποφασίσουμε. Όταν θα «τρέξουν» τα γεγονότα, θα είμαστε εκεί. Απομένουν, όμως, πολλά ερωτήματα που πρέπει να  απαντηθούν…», δηλώνει ο κ. Φαρίας στο newmoney από τις ΗΠΑ.

Δεν κρύβει ότι για να πατήσει και ο ίδιος το «κουμπί» της «επανεκκίνησης» θέτει ως «προαπαιτούμενο» να διαπιστώσει την παρουσία ενός ολοκληρωμένου πλάνου χωρίς εκκρεμότητες από την πλευρά του κράτους και μια έμπρακτη στήριξη στο project.

Σκοπεύει να επιστρέψει στην χώρα μας όταν θα καταστούν υγειονομικά ασφαλή τα ταξίδια…

Στην Ελλάδα ο Ρικάρντο Φαρίας Νικολόπουλος ίδρυσε 3 εταιρίες, τις Eagle Seaplanes, Eagle Seaplanes Cargo και την Eagle Seaports (την τελευταία σε κοινοπραξία με την κροατική Marinetek), ενοικίασε χώρους στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και παρήγγειλε τα πρώτα αμφίβια σκάφη (υδροπλάνα με δυνατότητα προσγείωσης και σε συμβατικά αεροδρόμια), αλλά η γενικότερη αβεβαιότητα έβαλε «φρένο»στην υλοποίηση των σχεδίων του.

Στις ΗΠΑ επενδύει σε αεροδρόμια και αερομεταφορές, στα καύσιμα κ.α. και όπως μας έχει πει ο τομέας του cargo (φορτία) και οι μεταφορές με μικρά αεροπλάνα λειτουργούν σε «φουλ ρυθμούς», με την κυβέρνηση να στηρίζει την περιφερειακή (regional) αεροπορία.

Τι σχεδιάζουν οι Γερμανοί

Η αποχώρηση της Ελλάκτωρ από την Ελληνικά Υδατοδρόμια και η πώληση του μεριδίου ύψους 55% που κατείχε σε αυτήν –μέσω της ΑΚΤΩΡ Facility Management– προς την κυπριακή Action Air, θέμα το οποίο αποκάλυψε το newmoney στις 28/1/2020, συνδέθηκε από κύκλους της αγοράς με την φημολογούμενη είσοδο γερμανικού fund στο project.

Ένα ερώτημα είναι αν το συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα θα εμπλακεί σε δυο τομείς, δηλαδή τόσο στην κατασκευή υδατοδρομίων, όσο και στο πτητικό έργο. Σε μια τέτοια περίπτωση, με δεδομένο ότι η Ελληνικά Υδατοδρόμια εξειδικεύεται στην μελέτη, κατασκευή, αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίων, οι Γερμανοί ίσως αναπτύξουν και αεροπορικό «βραχίονα»…

«Σύνδεση» με Τουρκία, Ιταλία, Αλβανία

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε προ πανδημίας και από άλλους ξένους επενδυτές για τα ελληνικά υδατοδρόμια, με «στόχευση» σε κοντινές διεθνείς πτήσεις και στην διασύνδεση των ελληνικών νησιών σε Aιγαίο και Iόνιο με τα τουρκικά παράλια, την Iταλία, και την Aλβανία. Πριν από μια διετία, επίσης, είχαν ακουσθεί και ονόματα όπως της καναδικής HarbourAir, της TransMalvidian (Blackrock) και του Αντρέα Καροτσιέρη της Airwaves.

Διαβάστε ακόμη

Διαβάστε ακόμη

Έπεσε φαγωμάρα παντού, στους λοιμωξιολόγους, στο νέο κόμμα αλλά και στα «χρυσά αγόρια» του Λονδίνου

SPAC: Ενας δημοφιλής τρόπος για την εισαγωγή στη Wall Street

Distressed ακίνητα, ναυτιλία, αλλά και comeback στον τουρισμό ετοιμάζει ο Στέγγος, μετά τo deal του Πόρτο Καρράς