Για τον Τιμ Τόμας οι πιθανότητες να βρει τη δουλειά των ονείρων του ήταν περιορισμένες και αυτό διότι είχε πέρασε 15 χρόνια στη φυλακή. Ο Τόμας είναι ένας από τους 70 και πλέον εκατομμύρια Αμερικανούς των οποίων το ποινικό μητρώο δεν είναι εντελώς λευκό. Το γεγονός αυτό, όμως, αποτελεί τεράστιο εμπόδιο για την εύρεση σταθερής εργασίας.

Δεν είναι μόνο, τα άτομα με ποινικό μητρώο που φέρουν το οικονομικό βάρος του αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης. Πολλοί είναι και οι εργοδότες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που βγαίνουν σίγουρα χαμένοι διότι χάνουν ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μπορεί να προκύψει από την πρόσληψη ή τη σύναψη συμβάσεων με επαγγελματικά ταλέντα που όμως στο παρελθόν πέρασαν κάποια χρόνια της ζωής τους στη φυλακή.

Στις 26 Απριλίου, μια ομάδα 30 μεγάλων εταιρειών ξεκίνησε μια πρωτοβουλία, που ονομάζεται Second Chance Business Coalition, για την πρόσληψη ατόμων με ποινικό μητρώο. «Οι επιχειρήσεις επιθυμούν να βοηθήσουν τα συγκεκριμένα άτομα να ενταχθούν και πάλι με επιτυχία στην κοινωνία και να πάρουν και πάλι τις ζωές τους στα χέρια τους», δηλώνει ο Τζέιμι Ντίμον,  ceo της JPMorgan Chase και του συνασπισμού στο BusinessInsider.  

Οι εργοδότες που σκοπεύουν να συμβάλλουν στην πρωτοβουλία πρέπει να είναι, ωστόσο, αρκετά προσεκτικοί. Για τον λόγο αυτό, ο Λι Τζόνσον αντιπρόσωπος των ατόμων στο Checkr, στην υπηρεσία ελέγχου ιστορικού συνιστά να ακολουθήσετε αυτά τα 4 απλά βήματα και να ξεκινήσετε τις προσλήψεις σήμερα κιόλας.

  1. Δημιουργήστε ένα σχέδιο πρόσληψης που περιγράφει τους στόχους που έχει ο οργανισμός σας για το πρόγραμμα.
  2. Συνδεθείτε με τοπικούς συνεργάτες που μπορούν να σας δώσουν πρόσβαση σε υποψήφιους εργαζομένους με ποινικό μητρώο που ωστόσο θα έχουν τα απαραίτητα διαπιστευτήρια προκειμένου να εργαστούν και πάλι.
  3. Επικεντρωθείτε στη διαδικασία της συνέντευξης. Αναζητήστε άτομα με τις ικανότητες που ο μελλοντικός σας εργαζόμενος θα θέλατε ιδανικά να έχει. Όπως ακριβώς θα κάνατε σε μία οποιαδήποτε άλλη συνέντευξη.
  4. Θα πρέπει να έχει περάσει ένα συγκεκριμένο διάστημα αφότου ο υποψήφιος έχει αποφυλακιστεί προκειμένου να επιστρέψει και πάλι στην εργασία.

Συνεργαστείτε με τοπικές πηγές ταλέντων

Μια ολοκληρωμένη στρατηγική πρόσληψης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δικτύωση με αξιόπιστες ομάδες και οργανισμούς με εμπειρία στο συγκεκριμένο χώρο όπως η πρωτοβουλία που βοήθησε τον Τιμ Τόμας να δημιουργήσει την επιχείρησή του. Το πρόγραμμα Pivot του Πανεπιστημίου Georgetown είναι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης επιχειρήσεων ενός έτους για πρόσφατα φυλακισμένους ανθρώπους, το οποίο έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Υπηρεσιών Απασχόλησης στην Ουάσιγκτον και την ένωση ανάπτυξης επιχειρήσεων μειονοτήτων του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε την κοινότητα, και αυτό είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται πραγματικά μεγάλη προσοχή.» δήλωσε η καθηγήτρια Alyssa Lovegrove, ακαδημαϊκή διευθύντρια του προγράμματος. «Όλοι ωφελούμαστε από την ποικιλομορφία και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχουν ολόκληρες ομάδες ανθρώπων που δεν τους δίνεται το ίδιο σύνολο ευκαιριών εκεί έξω» πρόσθεσε. 

Διαβάστε ακόμη: 

Γεωργιάδης: Άμεσα οι ανακοινώσεις για το νέο ΕΣΠΑ στον τουρισμό (vid)

Γυμναστήρια – Παιδότοποι: «Πρεμιέρα» για την πλατφόρμα επιδότησης – Μοιράζονται €16 εκατ.

Πάγιες δαπάνες: Ανοίγουν οι αιτήσεις για νέες επιδοτήσεις μισού δισ. ευρώ