Επιχειρήσεις

Εισήγηση της Επ. Ανταγωνισμού: Αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές από την Coca Cola 3E

  • Στέλιος Μορφίδης


Στις 15 Σεπτεμβρίου η απόφαση για την καταγγελία που είχε καταθέσει η ΒΑΠ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΥΓΙΟΣ - Τι αναφέρει η εισήγηση των ελεγκτών προς την Ολομέλεια της Επιτροπής

Αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές με τις οποίες διαφυλάσσει τα υψηλά μερίδια αγοράς εις βάρος των ανταγωνιστών της στην «κρύα» αγορά (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες κοκ) «χρεώνει» στην Coca Cola Τρία Έψιλον η εισήγηση της Επ. Ανταγωνισμού έπειτα από την πολύχρονη αυτεπάγγελτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, σε συνδυασμό με την εξέταση της σχετικής καταγγελίας που είχε καταθέσει η εταιρεία ΒΑΠ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΥΓΙΟΣ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, η οποία θα εξεταστεί απ’ την Ολομέλεια στις 15 Σεπτεμβρίου, διαπιστώνει παράβαση του άρθρου 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ από την εταιρεία. Εφόσον η Ολομέλεια κρίνει ότι όντων συντρέχει παράβαση του σχετικού άρθρου τότε θα επιβληθεί πρόστιμο και παράλληλα θα υποχρεωθεί η εταιρεία να σταματήσει τις παραβάσεις.

Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν, σύμφωνα με την Εισήγηση, η Coca Cola Τρία Έψιλον «για την περίοδο 2015-2020, χρησιμοποίησε ποικίλες πρακτικές, προβαίνοντας, ενδεικτικά, σε παροχή ποικίλων παροχών και οικονομικών ανταλλαγμάτων προς τελικά σημεία πώλησης αναψυκτικών, υπό τους όρους αποκλειστικότητας ή/ και εκτοπισμού συγκεκριμένων ανταγωνιστών (και ειδικότερα προϊόντων ή/ και ψυγείων ή/ και σημάτων των ανταγωνιστών της), σε σύναψη προφορικών (de facto) συμφωνιών αποκλειστικότητας, σε απειλές και τιμωρητική συμπεριφορά σε περίπτωση συνεργασίας με ανταγωνιστικό προμηθευτή, και σε άλλες πρακτικές ισοδύναμου αποτελέσματος με επιβολή αποκλειστικότητας/ αποκλεισμού που αντίκεινται στα άρθρα 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ».

Σύμφωνα με την Επιτροπή «οι υποχρεώσεις αποκλειστικής συνεργασίας αποτελούν σημαντικό εμπόδιο πρόσβασης των ανταγωνιστών στην αγορά και στερούν από τους καταναλωτές τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν ένα μέρος των αναγκών του από ανταγωνιστές της δεσπόζουσας επιχείρησης κατά παράβαση των ως άνω άρθρων.

Συνέπεια αυτών είναι η αύξηση της παρουσίας της Coca Cola 3E στα τελικά σημεία πώλησης με καταχρηστικά μέσα, εκτοπίζοντας τους ανταγωνιστές της και αποστερώντας την ευκαιρία πρόσβασης σε υφιστάμενους ή/και νέους πελάτες στις αγορές αναψυκτικών τύπου cola και λοιπών αναψυκτικών τύπου non cola για επιτόπια κατανάλωση».

Όπως αναφέρει η εισήγηση, «υπό το πλέγμα του συνόλου των εμπορικών πρακτικών που εφαρμόζει η Coca Cola 3E, προκύπτει σαφώς σχέδιο εκτοπισμού των ανταγωνιστών της, προκειμένου να επιτύχει την αποκλειστικότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία λιανικής διάθεσης επιτόπιας κατανάλωσης.

Η στρατηγική εκτοπισμού των ανταγωνιστών έχει άλλοτε ως αποτέλεσμα τoν αποκλεισμό των ανταγωνιστών και την περαιτέρω διείσδυση της CC 3E στα τελικά σημεία της κρύας αγοράς και άλλοτε μαρτυρά την αδιαμφησβήτητη πρόθεση της δεσπόζουσας να εξαλείψει τον ανταγωνισμό από τα σημεία».

Και η Επιτροπή στο ανακοινωθέν καταλήγει: «Υπό το φως των διαπιστώσεων αυτών, προτείνεται να επιβληθεί πρόστιμο στην εν λόγω εταιρία, καθώς και να υποχρεωθεί αυτή να παραλείπει στο μέλλον τις παραβάσεις των ως άνω άρθρων του ν. 3959/2011 και της ΣΛΕΕ. Τέλος, προτείνεται να απειληθεί η εταιρία Coca Cola 3E με πρόστιμο εάν με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού βεβαιωθεί στο μέλλον η συνέχιση ή επανάληψη των διαπιστωθεισών παραβάσεων».

Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Ανταγωνισμού υπενθυμίζει ότι «η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική» και ότι «θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της διαδικασίας και τις απόψεις των μερών».

Διαβάστε ακόμη:

ΟΠΕΚ: Πώς ο πόλεμος των συμμάχων εκτοξεύει την τιμή του πετρελαίου πάνω από 75 δολ. το βαρέλι

Οικογένεια Δακτυλίδη: Οι βασιλιάδες των ξενοδοχείων στη Μύκονο

Ζαββός: Εξαιρετικά επιτυχημένος ο «ΗΡΑΚΛΗΣ» – Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 32 δισ. ευρώ