Η σταδιακή επανεκκίνηση του εμπορίου έχει εξομαλύνει την κατάσταση και σε επίπεδο πωλήσεων ο Απρίλιος και συνολικά το πρώτο τετράμηνο του έτους θα κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα από το αντίστοιχο περυσινό, όμως το 2021 θα πρέπει να θεωρείται χαμένη χρονιά για τη Jumbo, ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας, Απόστολος Βακάκης, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την παρουσίαση των οικονομικών επιδόσεων του 2021.

Όπως τόνισε οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του COVID-19 έχουν διαταράξει την κατάσταση στο λιανεμπόριο. Όπως ανέφερε ο κ. Βακάκης, φαρμακεία και σουπερμάρκετ ήταν οι μόνοι retailers που μπόρεσαν να δουλέψουν. Η ομαλοποίηση των συνθηκών, εάν δεν υπάρξουν άλλες ανατροπές καθώς ο κίνδυνος είναι εδώ, απομακρύνεται και επανέρχεται, όπως είπε, θα επιτρέψουν και τη σταδιακή επαναφορά της αγοράς, τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά για τη Jumbo από το 2020, αλλά δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν θα φθάσει στα επίπεδα του 2019.

Ο κ. Βακάκης προειδοποίησε επίσης πως λόγω του κορvνοϊού έχουν προκληθεί μεγάλες αλλαγές στα δίκτυα διανομής και υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις. Όπως τόνισε, είναι κάτι που βλέπει για πρώτη φορά και φοβάται ότι μπορεί να υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες. Λόγου χάρη, οι τιμές σε πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί ακόμη και 30%, υπάρχουν ανατιμήσεις στην τιμή του πλαστικού ή στο μπαμπάκι, ενώ τα κόστη μεταφοράς έχουν εκτοξευθεί. Εάν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση, είναι πιθανόν να μπούμε σε μια εποχή ανατιμήσεων χωρίς όμως να υπάρχουν αυξήσεις στα εισοδήματα.

Εκτίμησε, δε, ότι οι συνέπειες της πανδημικής κρίσης θα ταλαιπωρούν αγορές και οικονομία για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σε ότι αφορά το σχεδιασμό για τη Jumbo, επανέλαβε ότι θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις για την ανάπτυξη μοντέλου last minute delivery στην τροφοδοτική αλυσίδα του Ομίλου Jumbo, για το ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων αλλά και για νέα καταστήματα. Αναφορικά με το μέρισμα, σημείωσε πως η εταιρεία οφείλει να είναι προσεκτική και εάν βελτιωθούν οι συνθήκες μπορεί να καλύψει τη διαφορά. Όπως έγινε γνωστό, το ΔΣ της εταιρείας δεν θα προτείνει προς την ΓΣ που θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου την διανομή επιπλέον μερίσματος πέραν αυτού που έχει ήδη καταβληθεί στους μετόχους. Το 2020 η διοίκηση της εταιρείας προκατάβαλε το μέρισμα για τη χρήση του 2020 – συνολικό ποσό 0,615 ευρώ ανά μετοχή – με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής.

Τέλος, ανέφερε ότι μελλοντικά θα υπάρξουν και νέες κατηγορίες προϊόντων στα καταστήματα της αλυσίδας, όπως τροφές ζώωβ ή αξεσουάρ για ποδήλατα, ενισχύοντας υφιστάμενες δραστηριότητες, ενώ ερωτηθείς για τη συμφωνία με τη FOX με στόχο την είσοδο μέσω franchise στην αγορά του Ισραήλ, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη και για το 2021 δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη.

Διαβάστε ακόμα:

Ναυλαγορά: Μαύροι καιροί για τα δεξαμενόπλοια – «Μήνας του μέλιτος» για τα φορτηγά

Ανατροπή στις συναλλαγές μας με όλες τις τράπεζες – Τι αλλάζει

Grab: Η ιστορία πίσω από το startup των $40 δισ. και το μεγαλύτερο SPAC όλων των εποχών