«Τα αποτελέσματα λοιπόν που καταγράφει ο Δείκτης του Ε.Σ.Α, δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάσουμε. Το πραγματικό λιανεμπόριο, συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, δείχνει ότι συνεχίζει να βιώνει μία ακόμα εξαιρετικά δύσκολη περίοδο».

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Δείκτη Λιανικής του Ε.Σ.Α.

Αναλυτικότερα, μετά από την παρέμβαση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών στον τρόπο που η Ελληνική Στατιστική Αρχή καταγράφει τις λιανικές πωλήσεις της χώρας, είναι εφικτό για πρώτη φορά να αξιολογήσουμε απόλυτα τα αποτελέσματα του 2023 σε σχέση με αυτά του 2022, αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου.

Αξιοποιώντας το εργαλείο που ο Σύλλογος πρότεινε και η Στατιστική αρχή ενέταξε από το 2022 στα στοιχεία που κοινοποιεί, δημιουργήθηκε ο νέος Δείκτης Λιανικών πωλήσεων του Ε.Σ.Α, στον οποίο περιλαμβάνονται μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις (με απλογραφικά και διπλογραφικά στοιχεία) από τον οποίο όμως εξαιρούνται οι κλάδοι των καυσίμων, τροφίμων και οχημάτων, οι οποίοι με το μέγεθος τους και τις ανεξέλεγκτες αυξομειώσεις τους επηρεάζουν δυσανάλογα τα αποτελέσματα που μέχρι σήμερα ανακοινώνονται.

Ο νέος Δείκτης καθιερώθηκε και έτσι καταγράφηκαν πλέον επισήμως οι πραγματικές διαστάσεις του Ελληνικού Λιανεμπορίου, που αφορά την καρδιά της οικονομίας και περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. Η διαδικτυακή συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Σκρέκα, του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Θ. Καπράλου και του καθηγητή του ΟΠΑ κ. Γ. Μπάλτα.

Πώς κινήθηκε το λιανεμπόριο το 2023

Απαλλαγμένοι λοιπόν από τις ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις των κλάδων τροφίμων, καυσίμων και οχημάτων, η πραγματικότητα που για πρώτη φορά καταγράφεται φέτος συγκρίνοντας το 2023 με το 2022, δείχνει ότι ναι μεν η περσινή χρονιά ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές καταγράφοντας το Α’ τρίμηνο το εντυπωσιακό ποσοστό αύξησης του 18%, όμως όσο βαδίζαμε προς το τέλος της, τα πράγματα γίνονταν όλο και δυσκολότερα καταλήγοντας στην αναιμική αύξηση του 1,55%.

Η χειρότερη επισήμανση όμως είναι, ότι οι επιχειρήσεις με απλογραφικά στοιχεία, που στην πλειοψηφία τους είναι πολύ μικρές, το τελευταίο τρίμηνο του έτους είδαν για πρώτη φορά στη χρονιά τις πωλήσεις τους να μειώνονται κατά 3%.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Σταύρος Καφούνης:

«Είμαστε περήφανοι, γιατί με την παρέμβαση μας και με την εξαιρετική συνεργασία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για πρώτη φορά στα χρονικά μπορούμε να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα του λιανεμπορίου χωρίς να μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει.

Τα αποτελέσματα λοιπόν που καταγράφει ο Δείκτης του Ε.Σ.Α, δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάσουμε. Το πραγματικό λιανεμπόριο, συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, δείχνει ότι συνεχίζει να βιώνει μία ακόμα εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Ειδικά δε σε ό,τι αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, η πραγματική κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, διότι σε μία πληθωριστική περίοδο όπου η ρευστότητα αγνοείται, δυστυχώς αυτές έκλεισαν τη χρονιά με το τεράστιο μείον 3% και εάν συνυπολογίσουμε τη γιγαντιαία αύξηση των λειτουργικών εξόδων, καταλαβαίνουμε γιατί όλες τελούν υπό καθεστώς ασφυξίας.

Εμείς, έχοντας πλέον στα χέρια μας αδιαμφισβήτητα στοιχεία που δεν επιτρέπουν πλέον τη δικαιολογία πως “οι έμποροι πάντα κλαίγονται” κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, για την επιτακτική ανάγκη λήψης ισχυρών μέτρων τόνωσης της ζήτησης, με ταυτόχρονη όμως ελάφρυνση των βαρών των επιχειρήσεων, ώστε να επιτρέψουμε στον ισχυρότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας να αναπτυχθεί, αλλιώς δυστυχώς θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστα φαινόμενα μαρασμού και λουκέτων που δεν θέλει κανείς να ξαναζήσει».

Διαβάστε ακόμη

Επιτόκια: Η Λαγκάρντ σπάει την παράδοση και η ΕΚΤ προλαβαίνει τη FED (γραφήματα)

Πρόστιμα ύψους €1.380.000 σε 13 επιχειρήσεις για αθέμιτη κερδοφορία

Mytilineos: Κατασκευάζει δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής CCGT στην Πολωνία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ