Έχοντας να καλύψει το μεγάλο κενό που άφησαν η δεκαετής κρίση και η πανδημία, η Ελλάδα συνεχίζει να επενδύει σε πράσινα κτίρια, για τα οποία ζήτηση και επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένουν υψηλά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κλάδο των γραφείων μόλις 540.000 τ.μ. αποτελούν πιστοποιημένους πράσινους χώρους, την ίδια ώρα όμως πάνω από 600.000 τ.μ. γραφεία με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά βρίσκονται υπό κατασκευή.

Στα logistics η αγορά μετρά ήδη 25.000 τ.μ. πράσινων αποθηκών, ενώ βρίσκονται υπό κατασκευή περισσότερα από 250.000 τ.μ. αποθηκών, που αναμένεται να λάβουν πράσινη πιστοποίηση.

Όπως τονίζει στο newmoney, o Παναγιώτης Καπετανάκος, διευθύνων σύμβουλος της Noval Property, θυγατρικής της Viohalco και δεύτερης μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα, η πράσινη μετάβαση αποτελεί προαπαιτούμενο.

«Η μετάβαση αυτή συμβαίνει ήδη, με την έννοια ότι η περιβαλλοντική πιστοποίηση ενός ακινήτου δεν είναι πλέον μια πιθανή επιλογή, αλλά ένα προαπαιτούμενο, από το οποίο ξεκινάει η μελέτη αξιοποίησης, ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός κτηρίου ενώ επεκτείνεται μέχρι και τη λειτουργία του. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει ακόμη σημαντικό απόθεμα ενεργειακά αποδοτικών κτηρίων στην αγορά, με αποτέλεσμα ένα τέτοιο ακίνητο να εμφανίζει σημαντική ζήτηση, συχνά σε αντιδιαστολή με την προσφορά. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε υψηλότερα μισθώματα για τα ενεργειακά αναβαθμισμένα ακίνητα, το οποίο με τη σειρά του αποτυπώνεται στη διαρκή αύξηση της αξίας των ακινήτων.»

Αυτή την περίοδο η Noval Property επενδύει σε τρία διαφορετικά έργα που θα ενισχύσουν το πράσινο κτιριακό κεφάλαιο της χώρας:

  • στην ανέγερση νέου κτηρίου γραφείων επί της οδού Χειμάρρας στο Μαρούσι,
  • στην ανακατασκευή κτηρίου επί της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι και τη μετατροπή του σε πρωτοπόρο κτήριο γραφείων που θα έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα κατά τη λειτουργεία του στην Ελλάδα
  • στην ανακατασκευή παλαιού κτηρίου στην οδό Αρδηττού στο Μετς σε κτήριο μικτών χρήσεων με πολυτελείς κατοικίες και γραφεία, που στοχεύει σε περιβαλλοντική πιστοποίηση Leed Gold.
Το κτίριο γραφείων στη Λ. Κηφισίας, αναμένεται να έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα στην Ελλάδα, photo credits: Diversity Architects

«H σταθερά ανοδική τάση στις τιμές πώλησης και μίσθωσης των ακινήτων αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, με πιο συγκρατημένους ωστόσο ρυθμούς» σημειώνει ο Π. Καπετανάκος. «Παρατηρείται ότι η τάση αυτή είναι σημαντικά υψηλότερη για σύγχρονα ακίνητα με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, καθώς αυτό προκύπτει από την αυξανόμενη ζήτηση και τη μειωμένη προσφορά που χαρακτηρίζει σήμερα την αγορά. Το παραπάνω γεγονός αποτελεί προπομπό για την ανθεκτικότητα που αναμένεται να επιδείξουν τα πράσινα κτήρια στο ενδεχόμενο πτώσης τιμών.»

Ψήφος εμπιστοσύνης από την EBRD

Στην προοπτική αυτών των επενδύσεων έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που συμφώνησε στην χορήγηση ομολογιακού δανείου ύψους €10,5 εκατομμυρίων προς τη Noval Property, σε μία pre-IPO συναλλαγή με την οποία η EBRD δεσμεύεται να συμμετάσχει στο κεφάλαιο της Noval Property νωρίτερα από την αγορά.

Σε πιστοποίηση Leed Gold στοχεύει το κτίριο του Μετς, photo credits: Diversity Architects

«Η Noval Property έχει δεσμευτεί να επενδύσει τα κεφάλαια που θα λάβει από την EBRD στη χρηματοδότηση ανάπτυξης, απόκτησης και ανακατασκευής περιβαλλοντικά πιστοποιημένων κτηρίων, επιτυγχάνοντας κατ’ ελάχιστον πιστοποίηση LEED επιπέδου “Gold” ή BREEAM επιπέδου “Very Good”. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία μας θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του περιορισμένου αποθέματος βιώσιμων κτηρίων» τονίζει ο Π. Καπετανάκος.

Με πάνω από 20 χιλιάδες τ.μ., το γραφειακό συγκρότημα της Χειμάρρας, όπου θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια του δανείου της EBRD, θα υιοθετεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και του βιοκλιματικού σχεδιασμού με ανοιχτού πλάνου κάτοψη επιπέδων, μεγάλα ανοίγματα και θέα προς τους πράσινους χώρους, ενώ αναμένεται να λάβει πιστοποίηση κατά LEED Gold. Οι εργασίες κατασκευής έχουν ξεκινήσει και το ακίνητο αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση στις αρχές του 2025.

«Η αγορά ακινήτων της Ελλάδας βρίσκεται σε θετική τροχιά, μετά από χρόνια μειωμένης επενδυτικής δραστηριότητας, και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συνεργασία θα την ενισχύσει περαιτέρω. Η EBRD και η Noval Property μοιράζονται το ίδιο όραμα, με τη βιώσιμη ανάπτυξη να βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας» είχε δηλώσει ο Jean-Marc Peterschmitt, διευθύνων σύμβουλος της EBRD στους τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου και αγροτικής παραγωγής, κατά την υπογραφή της συμφωνίας με την Noval Property.

Διαβάστε ακόμη

Κύμα καταγγελιών για φοροδιαφυγή – «Καρφώνουν» ακόμη και όσα βλέπουν στα social media!

Γιατί οι Big Oil επιλέγουν τη στρατηγική δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα

Digital Nomads: Σε ποια θέση με τους δημοφιλείς προορισμούς βρίσκεται η Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ