Απόφαση υπέρ της WeRealize, συμφερόντων του Χάρη Καρώνη, έλαβε το δικαστήριο του Λονδίνου, στη διαμάχη που είχε ξεσπάσει με την JP Morgan, αναφορικά με την αποτίμηση της tech-bank.

Όπως προκύπτει από σχετική δήλωση του CEO, η απόφαση ορίζει ότι η Viva θα πρέπει να αποτιμηθεί επί τη βάση της πλήρους δυναμικής της στην αγορά, συμπεριλαμβανομένου του προσοδοφόρου πλάνου επέκτασης της Εταιρείας στην Αμερική.

Ολόκληρη η δήλωση Καρώνη

«Η ομάδα της Viva χαιρετίζει τη σημερινή δικαστική απόφαση η οποία ανοίγει το δρόμο για την ορθή αποτίμηση της Εταιρείας. Η απόφαση ορίζει ότι η Viva θα πρέπει να αποτιμηθεί επί τη βάση της πλήρους δυναμικής της στην αγορά, συμπεριλαμβανομένου του προσοδοφόρου πλάνου επέκτασης της Εταιρείας στην Αμερική.
Αποφασίζοντας υπέρ της WRL, το δικαστήριο απέρριψε τις προσπάθειες της JP Morgan να επαναδιατυπώσει τους όρους της συμφωνίας μετόχων, με σκοπό  να επιβάλλει να ληφθούν υπόψη στην αποτίμηση συγκεκριμένοι νομοθετικοί περιορισμοί που έχουν εφαρμογή αποκλειστικά και μόνο στη JP Morgan (και όχι στη Viva). Οι εν λόγω νομοθετικοί περιορισμοί θα αλλοίωναν σημαντικά την αποτίμηση και θα μείωναν υπερβολικά την αξία της Εταιρείας έως και 50%, προς όφελος της JP Morgan και εις βάρος των συμφερόντων των ιδρυτών της Viva και των άνω των 200 υπαλλήλων της που συμμετέχουν στο Stock Option Plan. H απόφαση συνεπάγεται, επίσης, ότι η προηγούμενη αποτίμηση που υπέβαλε η JP Morgan και διεξήχθη από τη Houlihan Lokey είναι άκυρη, καθώς βασίστηκε σε προφανώς λανθασμένα δεδομένα, με αποτέλεσμα να υποτιμηθεί η αξία της Εταιρείας.
Ως CEO, προσκαλώ και τους δύο μετόχους να προχωρήσουν με τη διαδικασία αποτίμησης που έχουν συμφωνήσει, η οποία είναι αυτή που αποτυπώνει την παρούσα και μελλοντική αξία της Viva. Η αποτίμηση θα λάβει πλέον υπόψη την πραγματική θέση της Viva στην αγορά, καθώς και ορθές οικονομικές προβλέψεις με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον έως το 2030, που απεικονίζουν το πλήρες εύρος  των προοπτικών ανάπτυξης της Εταιρείας τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Αμερική, αφήνοντας στο παρελθόν τις όποιες δικαστικές διαμάχες και διαφωνίες.
Πριν τη δίκη και για διάστημα 2,5 ετών, η JP Morgan επεδίωξε να εμποδίσει κάθε πλάνο επέκτασης της Viva στην Αμερική, βασιζόμενη στο Αμερικανικό ρυθμιστικό πλαίσιο στο οποίο υπόκειται μόνο η JP Morgan. Η JP Morgan παραδέχθηκε ότι αυτή η συνθήκη δεν ισχύει μόλις λίγο πριν τη δίκη. Η σημερινή απόφαση καθιστά πλέον σαφές ότι η Viva θα πρέπει να αποτιμηθεί στη βάση ότι το Αμερικανικό ρυθμιστικό πλαίσιο δεν περιορίζει την επέκταση της στην Αμερικανική αγορά, με τη μοναδική και καινοτόμα τεχνολογία Tap on Any Device.
Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την πίστη και την εμπιστοσύνη της ομάδας της Viva προς τη JP Morgan. Θέλουμε ένα μέτοχο που σέβεται τις βασικές αρχές εταιρικής διακυβέρνησης ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, που θέτει σε προτεραιότητα τα συμφέροντά του, και δεν δημιουργεί σε αυτό ένα τοξικό περιβάλλον. Στην παρούσα φάση η Εταιρεία έχει πλέον ισοσκελίσει τα μηνιαία έσοδα και έξοδά της (breakeven), ενισχύοντας τη δυνατότητά της να επενδύσει στην ανάπτυξή της. Ελπίζουμε ότι οι πρόσφατες αλλαγές στην ηγετική ομάδα της JP Morgan Payments θα αποτελέσουν ευκαιρία να ξεκινήσουμε εκ νέου έναν εποικοδομητικό διάλογο και να υποστηριχθεί ουσιαστικά αυτό το πλάνο ανάπτυξης.
Έχουμε επιτύχει να δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα με απευθείας διασύνδεση με όλα τα τοπικά σχήματα καρτών και εναλλακτικών μεθόδων πληρωμών, σε όλη την Ευρώπη. Η Viva έχει εδραιωθεί ως πρωτοπόρος στην τεχνολογία Tap on Any Device, επιτρέποντας σε κάθε έμπορο στην Ευρώπη, και σύντομα στην Αμερική, να αποδέχεται πληρωμές σε οποιαδήποτε συσκευή. Η Εταιρεία συνεχίζει να βελτιστοποιεί τις λειτουργίες της, μέσω της εκτενούς αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Viva θα υλοποιήσει με εντατικούς ρυθμούς τη στρατηγική ανάπτυξής της, ισχυροποιώντας τη θέση της ως ηγετική tech-bank στον τομέα των πληρωμών για εμπόρους, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική, επιτυγχάνοντας την πραγματική αποτίμησή της. Εγώ, ο Μάκης και η ομάδα μας συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην πλήρη υλοποίηση των εξαιρετικών προοπτικών της Viva», καταλήγει η δήλωση του κ. Καρώνη.

Η τοποθέτηση της JPM

Με ανακοίνωσή της η JPM για την δικαστική απόφαση αναφέρει:

«Η σημερινή δικαστική απόφαση είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για την JPM και για τη Viva, η οποία σφυρηλατεί μια εμπορική πορεία προς τα εμπρός. Με ένα μετοχικό μερίδιο στην εταιρεία, έχουμε επανειλημμένα προσφέρει τρόπους για να συνδράμουμε την εταιρεία να επεκταθεί και να επιτύχει. Το δικαστήριο παρείχε τώρα ένα κρίσιμο βήμα για να προχωρήσουμε με δίκαιες και διαφανείς αποτιμήσεις – οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Viva να πωληθεί σύντομα προτού η αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο των Fintech ατονήσει περαιτέρω. Ο δικαστής επιβεβαίωσε επίσης ότι το Viva υπόκειται σε νομικούς περιορισμούς των ΗΠΑ, ένα επιχείρημα που είχαμε επισημάνει στη διοικητική ομάδα της Viva από την αρχή και απέρριψε κάθε υπόνοια ότι η JPM προσπαθούσε να μειώσει την αξία της Viva και να την αποτρέψει από την ανάπτυξή της. Ήταν πάντα πρόθεσή μας να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της Viva, στις ΗΠΑ ή αλλού, εντός του απαραίτητου ρυθμιστικού πλαισίου. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην ανάπτυξη και επέκταση της Viva σε συνεργασία με την WRL προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων και της ευρύτερης ελληνικής αγοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».

Το χρονικό της σύγκρουσης

Όπως είχε γράψει το newmoney, στα μέσα του περασμένου Μαΐου οι δύο μέτοχοι είχαν διασταυρώσει τα «ξίφη» τους στις δικαστικές αίθουσες του Λονδίνου, με τη JP Morgan να κάνει λόγο για κερδοσκοπική αποτίμηση από πλευράς της WeRealize και τον Χάρη Καρώνη να κατηγορεί ανοιχτά την επενδυτική τράπεζα ότι προσπάθησε να αποκρύψει την αξία της Viva για να την αγοράσει σε χαμηλότερη τιμή. Υπενθυμίζεται ότι η μεν, Houlihan Lokey που προσέλαβε στα τέλη του 2023 η JP Morgan υπολόγισε την αξία της Viva Wallet στο ένα δισ. ευρώ, ήτοι σχεδόν στο ήμισυ του τιμήματος εξαγοράς του 48,5%, και η δε, EY Γερμανίας εκ μέρους της WeRealize έκανε λόγο για αποτίμηση στα τρία δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η ερμηνεία που δίνει η WRL στους όρους του δικαιώματος προαίρεσης είναι «εμπορικά παράλογη», αφού θα σήμαινε ότι η Viva δεν θα αποτιμάται σύμφωνα με την επιχειρηματική της δραστηριότητα, αλλά με τις προβλέψεις για το πώς θα αναπτυσσόταν υπό διαφορετική ιδιοκτησιακή δομή. Η πλευρά Καρώνη, πάντως, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς, σημειώνοντας πως η JP είχε χρησιμοποιήσει τον κανονισμό Κ (σ.σ. έναν ομοσπονδιακό κανονισμό που περιορίζει τον τρόπο, με τον οποίο οι αμερικανικές τράπεζες λειτουργούν διεθνώς) για να υποτιμήσει τη Viva, υποθέτοντας ότι δεν θα αναλάμβανε καμία δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Η Viva Wallet έκλεισε το 2023 με λειτουργικές ζημίες, ύψους 31,7 εκατ. ευρώ, έναντι, επίσης, ζημιών 9,4 εκατ. ευρώ το 2022. Το ζημιογόνο αποτέλεσμα, μάλιστα, καταγράφηκε παρά την αύξηση του μεικτού κέρδους – από 57,5 εκατ. ευρώ το 2022 σε 68,1 εκατ. ευρώ το 2023 – αποτέλεσμα, όπως σημειώνεται, της αύξησης του μεριδίου αγοράς της και ενίσχυσης των δραστηριοτήτων της σε όλες τις χώρες. Το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανήλθε σε 683,9 εκατ. ευρώ για το 2023 και σε 607,4 εκατ. ευρώ για το 2022. «Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει την πορεία της προς την ανάπτυξη, βελτιστοποιήσαμε τις επιχειρησιακές λειτουργίες μας μέσω της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και επιταχύναμε τους επιχειρηματικούς μας στόχους: την επίτευξη κερδοφορίας το 2024, με παράλληλη συγκράτηση του κόστους», σχολιάζει ο κ. Καρώνης.

Διαβάστε ακόμη

Παράσχης (ΣΕΤΕ): Άνω των 5 δισ. ευρώ οι τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2023

Βάσλε (ΕΚΤ): Πιθανές περισσότερες μειώσεις επιτοκίων το 2024

Στα άδυτα του πιο σέξι members club του Λονδίνου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ