Της Στεφανίας Σούκη

Υψηλές τιμές των καυσίμων, αυξημένο κόστος αεροδρομίων, επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου αλλά και οξύς ανταγωνισμός στο γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον αναμένεται να επηρεάσει προς τα κάτω την κερδοφορία των αεροπορικών για το 2019, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA).

Η ΙΑΤΑ μάλιστα αναθεώρησε επι τα χείρω χθες τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία της αγοράς σε διεθνές επίπεδο αλλά και για την Eυρώπη, κάνοντας λόγο για κέρδη της τάξεως των 28 δισ. δολαρίων φέτος παγκοσμίως έναντι της πρόβλεψης που είχε κάνει στο τέλος του 2018, για 35,5 δισ. δολάρια. Τα νούμερα μεταφράζονται σε πτώση και έναντι της καθαρής κερδοφορίας του 2018, η οποία, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ εκτιμώνται στα 30 δισ. δολάρια. Οι προβλέψεις για τις συνολικές δαπάνες των αεροπορικών φέτος διεθνώς υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 7,4%, ενώ μικρότερη άνοδος, κατά 6,5% εκτιμάται ότι θα υπάρξει στα έσοδα. Οσον αφορά ειδικά την ευρωπαϊκή αγορά, αναμένεται ότι οι αεροπορικές της Ευρώπης θα επιτύχουν καθαρή κερδοφορία ύψους 8,1 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας πτώση έναντι των 9,4 δισ. δολαρίων το 2018.

Για την ελληνική αγορά, μία πρώτη εκτίμηση για την πορεία της φέτος έδωσε στην έκθεσή της προς τους μετόχους η διοίκηση της Aegean την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενη μάλιστα και στις επερχόμενες εκλογές:

«Ένας μελλοντικός παράγοντας που ενδέχεται να επηρεάσει τις προσδοκίες, είναι οι εγχώριες επερχόμενες εκλογές. Συνδυάζοντας και τις διεθνείς εξελίξεις όπως οι επιπτώσεις της προστατευτικής εμπορικής πολιτικής στις ΗΠΑ και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), προδιαθέτουν πιέσεις στην ανοδική πορεία του οικονομικού κλίματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά για την Ελλάδα.

Σημειωτέον ότι χθες η Aegean ανακοίνωσε τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου για την τρέχουσα χρήση (που θεωρείται παραδοσιακά το πιο «αδύναμο» τρίμηνo κάθε χρήσης δεδομένου ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η υψηλή θερινή περίοδος και ο εγχώριος τουρισμός σημειώνει υψηλή εποχικότητα), σύμφωνα με τα οποία είχε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 7% και ενοποιημένα έσοδα αυξημένα κατά 4% στα 172 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας επιπλέον και αύξηση μέσης πληρότητας σε 82,3%. Η μεγαλύτερη εγχώρια αεροπορική είχε καθαρές ζημίες μετά από φόρους που ανήλθαν στα 35,2 εκατ. ευρώ από 30,8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018, ως απόρροια του υψηλότερου κόστους καυσίμου και της κάμψης του μέσου ναύλου. «Είμαστε μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που κατάφεραν να έχουν ενισχυμένο κύκλο εργασιών στο πρώτο τρίμηνο του έτους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Γερογιάννης.

Διεθνώς, οι επιτελείς της ΙΑΤΑ εκτιμούν ότι φέτος το κέρδος ανά επιβάτη πρόκειται να πέσει στα 6,12 δολ. από τα 6,85 δολ. του 2018, προσθέτοντας ότι η φετινή θα είναι η 10η συνεχής χρονιά πιέσεων για την αεροπορική βιομηχανία: «Τα περιθώρια συμπιέζονται από τα αυξανόμενα κόστη με το κόστος καυσίμου να υπολογίζεται φέτος ότι είναι αυξημένο κατά 27,5% έναντι του 2017».

Παρ’ όλ’ αυτά, τα συνολικά έσοδα αναμένεται να παρουσιάσουν βελτιωμένες επιδόσεις σε διεθνές επίπεδο: Για το 2019 τα συνολικά έσοδα της αγοράς εκτιμώνται ότι θα φθάσουν τα 865 δισ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 6,5% έναντι του 2018. «Αύξηση αναμένεται και ως προς την επιβατική κίνηση διεθνώς σε σύγκριση με την κίνηση των εμπορευμάτων (που εκτιμάται ότι θα υποστεί πιέσεις λόγω των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ- Κίνας). Η αύξηση της επιβατικής κίνησης αποδίδεται στο γεγονός ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,7%, έστω και λίγο χαμηλότερα σε σύγκριση με το 3,1% του 2018», όπως επισημαίνει η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών.